Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Καυτό» φθινόπωρο - H τρόικα ζητά από την κυβέρνηση την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων

Θετικά αποτιμούν οι ελεγκτές της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ την πρόοδο εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στο διάστημα Μαΐου – Αυγούστου, ωστόσο ζητούν την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων από τα τέλη φθινοπώρου, ώστε να δρομολογηθούν όλες οι αλλαγές που προβλέπονται στο Μνημόνιο.

«Καυτό» φθινόπωρο - H τρόικα ζητά από την κυβέρνηση την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων

Θετικά αποτιμούν οι ελεγκτές της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ την πρόοδο εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στο διάστημα Μαΐου – Αυγούστου, ωστόσο ζητούν την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων από τα τέλη φθινοπώρου, ώστε να δρομολογηθούν όλες οι αλλαγές που προβλέπονται στο Μνημόνιο.

Το προσχέδιο της εκθέσεως προόδου που κατήρτισαν μέσα στο Σαββατοκύριακο τα στελέχη της τρόικας και το οποίο θα δοθεί σήμερα προς διαβούλευση στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εντοπίζει μεγάλη πρόοδο σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής, αναγνωρίζει την βούληση της Κυβερνήσεως για υλοποίηση όλων των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων, ωστόσο εντοπίζει κίνδυνους σχετικούς τόσο με το οικονομικό περιβάλλον όσο και με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού και ζητεί ένταση των προσπαθειών για υπέρβαση των προβλημάτων.

Οι αδυναμίες που εντόπισαν οι ελεγκτές σχετίζονται με την υστέρηση των φορολογικών εσόδων, τις χαμηλές εισπράξεις από τον ΦΠΑ, της καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, τα προβλήματα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τις αυξημένες δαπάνες των νοσοκομείων, τις αυξημένες επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, τα πρόσθετα κόστη από την εισαγωγή του Καλλικράτη, αλλά και τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ τα χρέη των οποίων επιβαρύνουν το 2010 κατά 0,8% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα και κατά 5% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος.

Για να ανασχεθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και να υπάρξει τόνωση της απασχόλησης το κλιμάκιο ζητεί την άμεση απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την κατάργηση του προστατευτισμού που παρείχε το κράτος σε  μια σειρά επαγγελμάτων και υπηρεσιών. Η τρόικα καθιστά σαφές πως οι σχετικές πρωτοβουλίες θα αναληφθούν πριν τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα περιληφθούν στο σχέδιο Προϋπολογισμού 2011.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας κ. Γ. Προβόπουλος θα κληθούν να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους επί των επισημάνσεων του κλιμακίου και εν συνεχεία να συνυπογράψουν την τελική έκθεση προόδου, η οποία θα υποβληθεί στις 20 Αυγούστου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις αρχές Σεπτεμβρίου στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο