Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Υπουργείο Οικονομικών - Προχωρεί σε αναθεώρηση του ΑΕΠ

Ξεκινά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία της αναθεώρησης του ΑΕΠ, με στόχο την ένταξη μέρους της παραοικονομίας στην πραγματική οικονομία.

Υπουργείο Οικονομικών - Προχωρεί σε αναθεώρηση του ΑΕΠ

Ξεκινά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία της αναθεώρησης του ΑΕΠ, με στόχο την ένταξη μέρους της παραοικονομίας στην πραγματική οικονομία.

Τριετία έχει παρέλθει από την τελευταία αναπροσαρμογή των στοιχείων για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, χρονικό διάστημα πέραν του οποίου είθισται να γίνεται αναθεώρηση των στοιχείων των Εθνικών Λογαριασμών. Έτσι, το έτος βάσης υπολογισμού του ΑΕΠ θα πρέπει να αλλάξει από το 2000 στο 2005.

Αυτή τη φορά η διαδικασία θα γίνει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Εurostat) με στόχο να αποφευχθούν τα γεγονότα της αναθεώρησης Αλογοσκούφη το 2006. Τότε το υπουργείο Οικονομικών είχε ισχυριστεί ότι η αύξηση του ΑΕΠ έφθανε το 25,7%, αλλά η Εurostat ενέκρινε τελικά μόνο το 9,6%.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει τη διαδικασία εντός του φθινοπώρου και το αργότερο ως το τέλος του έτους. Στελέχη του υπουργείου υποστηρίζουν ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τα νέα τεκμήρια και το «κίνημα» των αποδείξεων θα ενισχύσουν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για την ένταξη ενός τμήματος της παραοικονομίας στη νόμιμη οικονομία. Οι τομείς από τους οποίους προσδοκάται μεγαλύτερο ΑΕΠ είναι το χονδρικό εμπόριο, ο τουρισμός, οι κατασκευές και κυρίως οι υπηρεσίες.

Τις διαπραγματεύσεις από την ελληνική πλευρά θα χειριστεί ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτης, σε συνέχεια της συνεργασίας του με τη Εurostat για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των στατιστικών δεδομένων που παρέχει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αν ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του ΑΕΠ από τα στελέχη της Εurostat εντός του 2010, το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ θα υποχωρήσει, και το ίδιο θα συμβεί με το χρέος, προσφέροντας στήριξη στη δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας. Στον τομέα του προϋπολογισμού η επίπτωση της αναθεώρησης του ΑΕΠ ανέρχεται στο 0,6% του ΑΕΠ, ήτοι αντιστοιχεί σε μείωση του ελλείμματος κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Παρά ταύτα στο υπουργείο Οικονομικών είναι συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις τους, καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα των αστερίσκων στην έκθεση της Εurostat (της 22ας Απριλίου), που ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέα αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009 σε (14,1%) του ΑΕΠ και του χρέους σε (122,1%) του ΑΕΠ.

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description LIAROMMATIS | Ιουλίου 26, 2010 6:23 μ.μ. | Reply
ΑΝ ΕΞΑΙΡΕΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΟΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΠΕΡΙ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΦΙΛΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΡΑΦΕΙ ΑΥΤΑ ΧΕΡΕΤΑ ΜΟΥ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο