Στο... χειρουργείο του ΣΔΟΕ 71 γιατροί .

Οικονομικές Ειδήσεις

25 Ιούλιος 2010
Taxheaven.gr

Στο... χειρουργείο του ΣΔΟΕ 71 γιατροί .

Εισαγγελική παραγγελία για άνοιγμα λογαριασμών - Ορθοπαιδικοί του ΕΣΥ χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟ με ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας με εμπλεκόμενους γιατρούς, διοικητές νοσοκομείων,
μέλη επιτροπών προμηθειών, εκπροσώπους εταιρειών προμήθειας ιατρικών υλικών και την πρόκληση σημαντικών ζημιών στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες το Σώμα
Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες και στοιχεία που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», ως σήμερα το ΣΔΟΕ έχει εντοπίσει 71 περιπτώσεις γιατρών που απασχολούνται σε
23 δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται σε κύκλωμα προώθησης ιατρικών υλικών συγκεκριμένων εταιρειών με κέρδος πολλά εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα αφορολόγητα.

Από την έρευνα που διεξάγει το ΣΔΟΕ και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς αναμένεται τις επόμενες ημέρες να λάβει εισαγγελική παραγγελία για άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεσή αυτή, διαπιστώθηκε και το εξής προκλητικό: αρκετοί γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) χειρουργούν με το αζημίωτο σε ιδιωτικές κλινικές, κάτι το οποίο είναι παράνομο.

Οι έρευνες πραγματοποιούνται από διάφορες υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, ενώ ο επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κ. Ι. Καπελέρη ς έχει δώσει σαφείς οδηγίες να εντοπιστεί και το τελευταίο ευρώ που έχει χαθεί από το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και να επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα στους εμπλεκομένους.

Είναι τόσο μεγάλη η έκταση της παρανομίας που οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ σε κάθε όνομα γιατρού που έχουν εντοπίσει και συνεχίζουν να ελέγχουν βάζουν αστεράκια για να γνωρίζουν ποιος έχει υποπέσει σε περισσότερες παραβάσεις και ποιος σε λιγότερες. Μάλιστα, αρμόδια στελέχη του ΣΔΟΕ δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν το συγκεκριμένο σκάνδαλο «επτάστερη φοροδιαφυγή» η οποία φαίνεται να έχει επιβαρύνει με αρκετά εκατομμύρια ευρώ τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΔΟΕ ορισμένες εταιρείες που προμήθευαν με ορθοπαιδικά και άλλα υλικά νοσοκομεία (δημόσια και ιδιωτικά) χρηματοδοτούσαν γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (κυρίως ορθοπαιδικούς) προκειμένου να προωθούν τα συγκεκριμένα προϊόντα. Στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος υπάρχουν πολλές καταγγελίες για χρηματισμούς γιατρών και για τον λόγο αυτόν έχει ζητηθεί να προχωρήσει εισαγγελική παραγγελία για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και «ξεσκόνισμα» του «πόθεν έσχες» γιατρών, προμηθευτών, διοικητών νοσοκομείων και μελών επιτροπών που συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια σε διαγωνισμούς προμήθειας διαφόρων υλικών. Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία (Εργασίας και Υγείας) προσπαθεί να βάλει τέλος στις παράνομες αυτές δραστηριότητες που έχουν οδηγήσει σε μεγάλο βαθμό τα ασφαλιστικά ταμεία σε κατάρρευση. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι για πολλά ορθοπαιδικά κυρίως υλικά δεν υπήρχε καν λογιστική παρακολούθηση για το πώς έρχονταν και πώς χρησιμοποιούνταν. Σε ερώτημα που έθεσε «Το Βήμα» σε αρμόδιο στέλεχος του ΣΔΟΕ η απάντηση ήταν αποστομωτική:

« Σε σακούλες έρχονταν τα προϊόντα, με σακούλες διακινούνταν τα χρήματα ».

Μάλιστα, έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις να υπάρχει παραγγελία για τέσσερα ορθοπαιδικά προϊόντα τα οποία έχουν ημερομηνία λήξης, να χρησιμοποιήθηκε το ένα σε πραγματικό ασθενή και τα άλλα τρία σε «μαϊμού» ασθενή ο οποίος μπορεί και να μη γνωρίζει καν πού βρίσκεται το νοσοκομείο στο οποίο φέρεται να χειρουργήθηκε. Σε άλλες περιπτώσεις γιατροί χρέωναν πανάκριβα ιατρικά υλικά σε ανθρώπους που δεν είχαν κανένα πρόβλημα υγείας.

Καταθέσεις 31 εκατ. ευρώ
Ενα ιατρικό υλικό που πωλείται κανονικά προς 1.000 ευρώ, στο τέλος φθάνει να κοστίζει στο ασφαλιστικό ταμείο 3.000 ευρώ και από αυτά τα 1.000 ευρώ μοιράζονται στους μεσάζοντες και στους γιατρούς που τα προώθησαν.Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι ανεξάρτητη από αυτή που έχει ήδη ολοκληρωθεί και αφορούσε το σκάνδαλο της εταιρείας ορθοπαιδικών ειδών De Ρuy που είχε ως αποτέλεσμα 12 γιατροί να δηλώσουν από το 2001 ως το 2008 συνολικά οικογενειακά εισοδήματα 12 εκατ.ευρώ και οι τραπεζικές τους καταθέσεις στα τέλη του 2009 να φτάνουν στο εξωφρενικό ποσό των 31 εκατ.ευρώ!


Πηγή Το Βήμα