Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Βροχή απολύσεων και λουκέτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η δραματική εικόνα γίνεται πλέον ζοφερή, καθώς γίνεται γνωστό πως το πρώτο φετινό εξάμηνο τα λουκέτα που έβαλαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν διπλάσια και ανήλθαν σε 1.448, σε σχέση με τον αριθμό των 789 μονάδων που ιδρύθηκαν στο ίδιο διάστημα.

Βροχή απολύσεων και λουκέτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η δραματική εικόνα γίνεται πλέον ζοφερή, καθώς γίνεται γνωστό πως το πρώτο φετινό εξάμηνο τα λουκέτα που έβαλαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν διπλάσια και ανήλθαν σε 1.448, σε σχέση με τον αριθμό των 789 μονάδων που ιδρύθηκαν στο ίδιο διάστημα.

Σε απολύσεις εργαζομένων θα προχωρήσουν το δεύτερο φετινό εξάμηνο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, ελληνικές και πολυεθνικές.

Η δραματική αυτή εικόνα γίνεται πλέον ζοφερή, καθώς γίνεται γνωστό πως το πρώτο φετινό εξάμηνο τα λουκέτα που έβαλαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν διπλάσια και ανήλθαν σε 1.448, σε σχέση με τον αριθμό των 789 μονάδων που ιδρύθηκαν στο ίδιο διάστημα.

Ο «χειμώνας» στον οποίο έχει μπει η ελληνική οικονομία λόγω της κρίσης βεβαιώνεται από σχετική έρευνα του Alba Graduate Business School και από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παύλος Ραβάνης. Ειδικότερα:

Κατακόρυφη πτώση, κατά 16 μονάδες, παρουσιάζει ο «δείκτης τάσεων εργασίας» για το δεύτερο εξάμηνο του 2010, σύμφωνα με την έρευνα του Alba (78,4 μονάδες).

Συγκεκριμένα, οι βασικές διαπιστώσεις της έρευνας είναι οι εξής:

Το 40% των επιχειρήσεων του δείγματος δηλώνει ότι ενδέχεται να προβεί σε μείωση του εργατικού δυναμικού κατά τη διάρκεια του επόμενου εξαμήνου, ενώ μόνο το 17,7% θα πραγματοποιήσει προσλήψεις.
Το 23,1% των εταιρειών δεν έδωσε καθόλου αυξήσεις τον τελευταίο χρόνο, ενώ το ποσοστό αυτό θα αγγίξει το 40,3% τους επόμενους 12 μήνες. Μόνο το 11% θα δώσει αυξήσεις πάνω από 3%.
Το 47,5% των εταιρειών δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί πολύ ή και δραματικά από την παρούσα οικονομική κρίση, ποσοστό αυξημένο κατά 7 μονάδες συγκριτικά με το περασμένο εξάμηνο (40,2%). Μόνο το 1,4% των εταιρειών δηλώνει ότι έχει μείνει τελείως ανεπηρέαστο.
Τους τελευταίους 6 μήνες το 43% των εταιρειών έχει ήδη μειώσει τα μπόνους, ενώ το 35,7% και το 37,1% έχουν μειώσει την επένδυση σε εκπαίδευση τόσο για τη μεγάλη μερίδα του προσωπικού όσο και για τα διευθυντικά στελέχη.

Απαισιόδοξοι

Το 17,7% των εταιρειών δηλώνει απαισιόδοξο για το μέλλον της επιχείρησής τους, το 32,1% ουδέτερο, ενώ το 50,2% δηλώνει ακόμα αισιόδοξο.
Ανοδο στις ενέργειες προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού αναμένεται μόνο στον κατασκευαστικό κλάδο (κυρίως εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), τον τραπεζικό και των μεταφορών/ logistics. Στον κλάδο της εκπαίδευσης, οι προσδοκίες ανόδου είναι μηδενικές, ενώ η πλειονότητα των εταιρειών του δείγματος που ανήκουν στον κλάδο της βιομηχανίας δείχνει αρκετά απαισιόδοξη. Ο φαρμακευτικός κλάδος σημείωσε κατακόρυφη πτώση στις προσλήψεις, ενώ πτώση παρουσίασε και ο κλάδος της πληροφορικής / τηλεπικοινωνιών.
Και αυτό το εξάμηνο συνεχίζεται η προτίμηση των επιχειρήσεων προς τα νεαρά στελέχη / αποφοίτους (30,8%).
Οσες εταιρείες προχωρήσουν σε προσλήψεις θα στραφούν κυρίως στους τομείς των Πωλήσεων, της Εξυπηρέτησης Πελατών, της Πληροφορικής, του Μάρκετινγκ και της Λογιστικής & Οικονομικών.
Το 59,8% των εταιρειών θεωρεί βασική προϋπόθεση για την επιλογή νέου προσωπικού την ύπαρξη μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.
Στην έρευνα του Alba συμμετείχαν 212 εταιρείες (το 54,4% είναι ελληνικές και το 45,6% πολυεθνικές).

TO BEA
SOS για το μέλλον της βιοτεχνίας

Καμπανάκι κινδύνου εκπέμπει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παύλος Ραβάνης για το μέλλον της βιοτεχνικής επιχείρησης, με αφορμή και τα νέα στοιχεία που δείχνουν ότι:

-Στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2010 ιδρύθηκαν 789 επιχειρήσεις, ενώ διέκοψε τη λειτουργία του σχεδόν διπλάσιος αριθμός, 1.448 επιχειρήσεις.

Είναι απαραίτητο, τονίζει ο κ. Ραβάνης, να συγκρατηθεί αυτή η καθοδική πορεία, γιατί η συρρίκνωση του δυναμικού της Ελληνικής Βιοτεχνίας θα έχει σοβαρές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία, που θα φανούν πολλαπλασιαστικά και διαχρονικά.

Χρειάζονται άμεσα μέτρα ενίσχυσης της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας και στήριξης της βιοτεχνικής επιχείρησης. Οι πολιτικές, όμως, που ακολουθούνται μέχρι σήμερα οδήγησαν στο αντίθετο αποτέλεσμα, γεγονός που αποδεικνύεται από τους αριθμούς.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο