Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το ευρώ καλπάζει με το βλέμμα στην Αθήνα .

16 Ιούλιου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Οι επενδυτές εκτιμούν ότι ανοίγει ο χορός για τραπεζικά deals που θα σταθεροποιήσουν τον προβληματικό τομέα στη χώρα μας
Το ευρώ καλπάζει με το βλέμμα στην Αθήνα .

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι ανοίγει ο χορός για τραπεζικά deals που θα σταθεροποιήσουν τον προβληματικό τομέα στη χώρα μας

Νέο ισχυρό ράλι στο ευρώ προκάλεσε χθες η πρόταση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μ. Σάλλα για την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Εκτιμώντας οι ξένοι επενδυτές ότι η πρόταση Σάλλα είναι θετική, καθώς θα συμβάλει στη σταθεροποίηση του προβληματικού τραπεζικού τομέα της χώρας μας, αγόρασαν το ευρώ. Ο αγοραστικός πυρετός για το κοινό νόμισμα το ώθησε πάνω από τα 1,2955 δολάρια.

Το ευρώ επωφελήθηκε χθες και από άλλα θετικά νέα, όπως η επιτυχία της Ισπανίας κατά τη χθεσινή δημοπρασία των 15ους διάρκειας ομολόγων. Αντλώντας η ισπανική κυβέρνηση σχεδόν 3 δισ. ευρώ, καθώς η ζήτηση για τα ισπανικά κρατικά ομόλογα ήταν διπλάσια και πλέον της προσφοράς- και ήρθε μετά και την παρόμοια επιτυχία της χώρας μας να δανειστεί απευθείας από τις αγορές-, μειώθηκαν περαιτέρω οι φόβοι για το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ισπανίας και της Ελλάδας και ενισχύθηκε η εμπιστοσύνη των επενδυτών για το μέλλον του ευρώ. Πράγματι, τα εντυπωσιακά αποτελέσματα και των δύο δημοπρασιών έδειξαν ότι το ενδιαφέρον για τους ισπανικούς και τους ελληνικούς τίτλους παραμένει ζωντανό. Επιπλέον, τόσο η διόρθωση επί το θετικότερο των πρότερων προβλέψεων της κυβέρνησηςΜέρκελ για το έλλειμμα του προϋπολογισμού όσο και η έγκριση της ιταλικής Γερουσίας στο πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι μείωσαν τους φόβους για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Τώρα η γερμανική κυβέρνηση προβλέπει ότι το έλλειμμα για το 2010 θα είναι της τάξεως του 4,5%- και όχι στο 5,5% όπως είχε αρχικά εκτιμήσει- και ότι θα πέσει στο 3% το 2012 και όχι το 2013.

Αντιθέτως, όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εξαίρεση την Αθήνα, αγνόησαν στο σύνολό τους τα προαναφερόμενα θετικά νέα και παρασύρθηκαν από τα αρνητικά μηνύματα της αμερικανικής οικονομίας και από τα απαισιόδοξα στοιχεία της κινεζικής οικονομίας. Το αποτέλεσμα ήταν να κλείσουν με σημαντικές απώλειες. Τα τρία μεγαλύτερα, το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι, έκλεισαν με πτώση 0,80%, 0,97% και 1,41%, ενώ η Wall Street, παρά το άλμα κερδών β΄ τριμήνου που ανακοίνωσε η JΡΜorgan Chase, έφθανε να χάνει γύρω στο 0,70% περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Επίσης, το Τόκιο και η Σανγκάη έκλεισαν με πτώση 1,12% και 1,87%, αντιστοίχως.

Τα χθεσινά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες της Fed για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Η βιομηχανική παραγωγή επιβραδύνθηκε, οι περιφερειακοί δείκτες για τη βιομηχανική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη και στη Φιλαδέλφεια σημείωσαν δραματική πτώση και οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο ενίσχυσαν τους φόβους ως προς την έκταση της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας το κρίσιμο δεύτερο εξάμηνο. Ολα αυτά έχουν οδηγήσει τους τραπεζίτες και τους οικονομολόγους σε μεγάλη διόρθωση προς τα κάτω των πρότερων προβλέψεών τους για τους οικονομικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο σύνολο του έτους.

Επιπλέον, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν πτώση μεγαλύτερη της αναμενόμενης στις τιμές χονδρικής τον περασμένο μήνα στις ΗΠΑ. Ενώ οι αναλυτές μιλούσαν για πτώση του δείκτη τιμών παραγωγού κατά 0,1%, ο δείκτης σημείωσε πτώση 0,5%. Είναι η τρίτη κατά σειρά μηνιαία πτώση των τιμών χονδρικής και λέγεται ότι οφείλεται στην υποχώρηση του ενεργειακού κόστους και του κόστους των τροφίμων που έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών. Η αγορά τώρα αναμένει τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό σε επίπεδα τιμών λιανικής.

Σημειωτέον ότι τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed έδειξαν ότι οι αμερικανοί τραπεζίτες άρχισαν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού στην Αμερική. Πάντως δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να πάρουν νέα μέτρα ώστε να διατηρήσουν ζωντανή την οικονομική ανάκαμψη στην περίπτωση που επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση.


Πηγή Το Βήμα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης