Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

Στα 200 εκατ. ευρώ η φοροδιαφυγή από το πετρέλαιο θέρμανσης .

Oι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων απειλούν ότι δεν θα ξεκινήσουν διανομή φθηνού πετρελαίου θέρμανσης το φθινόπωρο, καθώς το υπουργείο Οικονομικών τούς έπιασε στα πράσα για φοροδιαφυγή.

Στα 200 εκατ. ευρώ η φοροδιαφυγή από το πετρέλαιο θέρμανσης .

«Κάνουμε διασταυρώσεις, βρήκαμε πολλούς οφειλέτες και συμψηφίζουμε» λένε στην Καραγεώργη Σερβίας

Oι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων απειλούν ότι δεν θα ξεκινήσουν διανομή φθηνού πετρελαίου θέρμανσης το φθινόπωρο, καθώς το υπουργείο Οικονομικών τούς έπιασε στα πράσα για φοροδιαφυγή.

Η επίσημη θέση τους είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών καθυστερεί την επιστροφή του αυξημένου φόρου που αρχικά είχε συμφωνηθεί να τον πληρώνουν οι διανομείς- πρατηριούχοι του πετρελαίου θέρμανσης, για να μην επιβαρύνεται ο καταναλωτής και εν συνεχεία να τον εισπράττουν από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο νόμος ισχύει τυπικά εδώ χρόνια και προβλέπει εξίσωση των ειδικών φόρων, δηλαδή του «φθηνού» στο πετρέλαιο θέρμανσης με τον «ακριβό» στο πετρέλαιο κίνησης, με στόχο να μηδενιστεί η δραστηριότητα των λαθρεμπόρων. Οι τελευταίοι βάφτιζαν το «φθηνότερο» πετρέλαιο θέρμανσης ντίζελ κίνησης μετά τον σχετικό αποχρωματισμό και το πουλούσαν αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Υπολογίζεται ότι το Δημόσιο χάνει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από φόρους και δασμούς λόγω πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης ως ντίζελ κίνησης.

Η απόφαση δεν εφαρμόστηκε για αρκετά χρόνια, αφού δεν είχε βρεθεί η μέθοδος με την οποία οι καταναλωτές θα συνέχιζαν να προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης με τον χαμηλό ειδικό φόρο τους χειμερινούς μήνες, και όχι με αυτόν του ντίζελ κίνησης, ώστε να μην εκτιναχθεί η τιμή του στα ύψη.

Ετσι εφαρμόστηκε η εξής μέθοδος: οι καταναλωτές αγοράζουν το θέρμανσης κανονικά με χαμηλό ΕΦΚ, με τους πρατηριούχους και τους διανομείς να παίζουν τον ρόλο του μεσάζοντα· να τον καταβάλλουν δηλαδή εκείνοι και να τους τον επιστρέφει εν συνεχεία το Δημόσιο. Για έναν χρόνο το σύστημα λειτούργησε και κρίθηκε σε γενικές γραμμές πετυχημένο.

Η παρακράτηση του φόρου ήταν για τρεις ημέρες, ενώ εφέτος λόγω έλλειψης κονδυλίων η καθυστέρηση έφθασε και τις 15 ημέρες, διάστημα στο οποίο οι πρατηριούχοι μπορούσαν να ξεμείνουν από ρευστό.

Το πρόβλημα αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο ΕΦΚ από 293 ευρώ έφτασε στα 412 ευρώ το χιλιόλιτρο αλλά και με τη γενικότερη κρίση που διέρχεται ο κλάδος, αναγκάζει τους βενζινοπώλες, όπως έλεγε χθες ο πρόεδρός τους κ. Μιχ. Κιούσης, να «αρνούμαστε πλέον τον ρόλο του ταλαίπωρου φορομεσάζοντα. Ο κλάδος μας δεν θα βρεθεί ξανά όμηρος, επειδή ανέλαβε να διευκολύνει το κράτος» τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον το υπ. Οικονομικών προχώρησε σε διασταυρώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να μην επιστρέφεται ο ΕΦΚ ακόμη και σε περιπτώσεις διακανονισμένων ή αμφισβητούμενων οφειλών λόγω συμψηφισμού, δηλαδή επειδή οι πρατηριούχοι χρωστούσαν στην Εφορία για άλλους λόγους.

Από το υπουργείο Οικονομικών έλεγαν πάντως χθες ότι οι καθυστερήσεις στις επιστροφές υπήρξαν ακριβώς λόγω των διασταυρώσεων όπου διαπιστώθηκε ότι εκατοντάδες πρατηριούχοι χρωστούσαν στο Δημόσιο και είχαν «ξεχάσει» τις οφειλές τους, οι οποίες και συμψηφίστηκαν.

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο