Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Προς συμφωνία για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

ΣE συμφωνία για το περιεχόμενο της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αναμένεται να καταλήξουν σήμερα οι κοινωνικοί εταίροι (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΓΣΕΕ)..

Προς συμφωνία για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.             

 ΣE συμφωνία για το περιεχόμενο της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αναμένεται να καταλήξουν σήμερα οι κοινωνικοί εταίροι (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΓΣΕΕ) μετά τις επίπονες διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα τριετή σύμβαση θα περιλαμβάνονται η διασφάλιση και όχι η ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού, αλλά και αυξήσεις στο όριο του ευρωπληθωρισμού, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat θα κυμαίνονται από 1% έως 1,5% για τα έτη 2011 και 2012.

Αναλυτικότερα σχετικά με την ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού στους υπόλοιπους 12 που είχε προτείνει η ΓΣΕΕ και είχαν συμφωνήσει η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, υπάρχουν νομοτεχνικά προβλήματα σχετικά με τον υπολογισμό των επιδομάτων και των κλιμακίων στις συμβάσεις, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να υλοποιηθεί η πρόταση αυτή άμεσα, κάτι που από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει η διοίκηση του ΣΕΒ. Eτσι στο κείμενο της νέας Σύμβασης θα υπάρχει απλή αναφορά - ρήτρα για τη διασφάλιση της καταβολής τους. Με τη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, αποτρέπεται μια μείωση της τάξης του 15% στις ετήσιες αποδοχές των εργαζομένων.

Στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθεί και ο τρόπος λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, χωρίς όμως να περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο της ΕΓΣΣΕ, κατόπιν της τροπολογίας που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος δίνοντας τρίμηνη παράταση για την επίτευξη συμφωνίας. Υπενθυμίζεται ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τον ρόλο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσει στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τον νέο τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού.

Η προσπάθεια για τη διαμόρφωση μιας κοινής πρότασης περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

• Να μπορούν τα συμβαλλόμενα μέρη είτε από κοινού, είτε εκατέρωθεν μονομερώς, συμπεριλαμβανομένης και της εργοδοτικής πλευράς (κάτι που δεν ισχύει τώρα), να προσφύγουν στον θεσμό της Διαιτησίας, εφόσον το άλλο μέρος αρνείται τη μεσολάβηση. Σε αυτήν όμως την περίπτωση να μην υπάρχει η δυνατότητα για μονομερή προσφυγή περισσότερες από μία φορά καθ' όλη τη διάρκεια που ισχύει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

• Η διαιτητική απόφαση να περιορίζεται μόνο στη ρύθμιση της μισθοδοτικής διαφοράς (οικονομικά αιτήματα) με υποχρεωτική τεκμηρίωση αναφορικά με το κόστος που αυτή προκαλεί.

• Να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ουσία και στο περιεχόμενο της διαμεσολάβησης, με προφανή σκοπό να καταλήγουν λιγότερες υποθέσεις στη διαιτησία. Στην κατεύθυνση αυτή το ζήτημα της συμφιλίωσης και του συλλογικού διακανονισμού αποκτούν ειδικό βάρος. Στη μεσολάβηση θα μπορούν να καταφύγουν από κοινού ή μονομερώς και οι δύο πλευρές.

• Να καταρτιστούν λίστες μεσολαβητών και διαιτητών με την αποδοχή όλων των κοινωνικών εταίρων.

 Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο