Νομοθετικές ρυθμίσεις για τα κλειστά επαγγέλματα το φθινόπωρο.

Οικονομικές Ειδήσεις

14 Ιούλιος 2010
Ερωτηθείς για το πότε η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, o κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προβεί στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις το Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Taxheaven.gr

Νομοθετικές ρυθμίσεις για τα κλειστά επαγγέλματα το φθινόπωρο.

 
Ερωτηθείς για το πότε η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, o κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προβεί στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις το Σεπτέμβριο με Οκτώβριο.

Ικανοποιημένος για τα θετικά σχόλια των κοινοτικών ιθυνόντων σχετικά με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εξυγιάνει την οικονομία εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε, το θέμα της ελληνικής οικονομίας συζητήθηκε για λίγο στο χθεσινό Συμβούλιο Eurogroup, κατά τη διάρκεια του οποίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τα θετικά για την Ελλάδα πορίσματα της ενδιάμεσης έκθεσης των εμπειρογνωμόνων που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Αθήνα.

Ερωτηθείς για το πότε η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, επανέλαβε ότι τυπικά, και βάσει του μνημονίου οικονομικής πολιτικής που έχει συνυπογράψει η κυβέρνηση, το θέμα πρέπει να δρομολογηθεί μέσα στο 2011, αλλά η κυβέρνηση σκοπεύει να προβεί στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις το Σεπτέμβριο με Οκτώβριο.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα θέματα που απασχόλησαν τις Συνόδους του Eurogrοup τη Δευτέρα και του Ecofin σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις για την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι στο πλαίσιο των «27», υπάρχει μία καταρχήν πολιτική συμφωνία σχετικά με τον τρόπο παρακολούθησης των δημοσιονομικών εξελίξεων στα κράτη μέλη, τις κυρώσεις κατά των υπερχρεωμένων χωρών, την ενίσχυση της εποπτείας, καθώς και την έγκαιρη πρόληψη των δημοσιονομικών εκτροχιασμών. Ωστόσο, επεσήμανε ότι, παρά την καταρχήν πολιτική συμφωνία, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες ως προς το βαθμό «σκλήρυνσης» του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ερωτηθείς, ειδικότερα, για τις προτάσεις που έχει υποβάλει τις τελευταίες εβδομάδες η Γερμανία αναφορικά με την ενίσχυση των πολιτικών κυρώσεων, ο υπουργός δήλωσε ότι το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί μέχρι σήμερα σε βάθος, αλλά και ότι δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την αποδοχή της πλειονότητας των κρατών μελών της ΕΕ. Ανάλογες δυσκολίες υπάρχουν και σε σχέση με τις οικονομικές κυρώσεις, ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, κυρίως δε αυτές που προβλέπουν πάγωμα κοινοτικών ενισχύσεων προς τις απείθαρχες δημοσιονομικώς χώρες.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την πρόταση της Επιτροπής για πάγωμα των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων σε περίπτωση χωρών με υπερβολικό έλλειμμα ή χρέος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι η Ελλάδα διατηρεί επιφυλάξεις, διότι θεωρεί ότι οι όποιες προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να είναι ισορροπημένες και να μπορούν να έχουν εφαρμογή χωρίς διάκριση στα 27 κράτη μέλη και όχι σε ορισμένα.

Εξάλλου, αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε σήμερα στο Ecofin για τα «τεστ αντοχής» των ευρωπαϊκών τραπεζών, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι υποβάλλονται σε τεστ συνολικά 91 ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων και έξι ελληνικά, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 90% του συνόλου των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από τις πρωτεύουσες των κρατών μελών, με ευθύνη των κεντρικών τραπεζών, στις 23 Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ