Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά τουλάχιστον 20% (μεσοσταθμικά) αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών από 1ης Ιανουαρίου 2011. Αυτό ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των στοιχείων για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.

Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά τουλάχιστον 20% (μεσοσταθμικά) αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών από 1ης Ιανουαρίου 2011. Αυτό ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των στοιχείων για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.

Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά για το αν οι πολίτες θα γνωρίζουν τις νέες τιμές ζώνης πριν από την 1η Ιανουαρίου, απάντησε ότι θα υπάρξει σαφής πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για το ποσό των εσόδων που αναμένεται να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία το 2011, όχι όμως αναλυτικές πίνακες για τις νέες τιμές ζώνης. Αυτό ουσιαστικά δίνει το σήμα σε όσους σκοπεύουν να αποκτήσουν κατοικία ή επαγγελματική στέγη ή να μεταβιβάσουν με γονική παροχή ή δωρεά ένα ακίνητο να το πράξουν πριν από την 1η Ιανουαρίου 2011, καθώς από την ημέρα αυτή και μετά θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές ζώνης και οι φόροι που θα προκύψουν θα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις υψηλότεροι σε σχέση με σήμερα.

Επίσης, για την οικοδομή θα αποτελέσει διπλό χτύπημα μετά και την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στο 23%. Η δεδομένη, πλέον, αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα επιβαρύνει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας), του νέου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), των μεταβιβάσεων αιτία αγοράς, των γονικών παροχών και των κληρονομιών. Μάλιστα η αύξηση των αντικειμενικών αξιών δεν θα περιοριστεί μόνο στο 2011 αλλά θα ακολουθήσει και δεύτερη το 2012. Αυτό άλλωστε προβλέπεται στο μνημόνιο που έχει γίνει νόμος του κράτους από τις 6 Μαΐου, προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να εξασφαλίσει τα απαραίτητα έσοδα για να μην υπάρξουν αποκλίσεις από το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ακινήτων αλλά και όσοι σκοπεύουν να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους ακίνητα με γονική παροχή θα πρέπει να σπεύσουν ως το τέλος του έτους στα συμβολαιογραφεία για να προλάβουν τη «γενναία» αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Αυτό εκτιμάται ότι μπορεί έστω και προσωρινά να δώσει μια «ανάσα» στην κτηματαγορά που βρίσκεται στο «ναδίρ» και σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Πάντως οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι μια νέα αύξηση των τιμών της Εφορίας σε μια περίοδο μεγάλης ύφεσης και παγώματος αγοραπωλησιών που πλήττει την κτηματαγορά τα τελευταία χρόνια θα αποτελέσει τη «χαριστική» βολή σε έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει στη σύσταση αρμόδιων επιτροπών εκτίμησης εμπορικών αξιών, οι οποίες ανά έτος θα εκτιμούν και θα δημοσιεύουν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών κάθε ζώνης, ώστε οι τελευταίες να προσεγγίζουν τις πραγματικές εμπορικές αξίες.

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο