Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κάμερες στο κυνήγι των ημιυπαίθριων.

Ο φόβος για παταγώδη αποτυχία του μέτρου της «τακτοποίησης» που ανακοινώθηκε από τον Απρίλιο και «τρέχει» από τις αρχές Μαΐου είναι έκδηλος, διότι μόνο μερικές εκατοντάδες ιδιοκτήτες έσπευσαν στις πολεοδομίες.

Κάμερες στο κυνήγι των ημιυπαίθριων.

Ο φόβος για παταγώδη αποτυχία του μέτρου της «τακτοποίησης» που ανακοινώθηκε από τον Απρίλιο και «τρέχει» από τις αρχές Μαΐου είναι έκδηλος, διότι μόνο μερικές εκατοντάδες ιδιοκτήτες έσπευσαν στις πολεοδομίες.

Πολεοδομικούς «Ράμπο» επιστρατεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι οποίοι θα βγουν στους δρόμους και θα ελέγχουν κτίρια με παράνομα κλειστούς ημιυπαίθριους ή άλλους χώρους.


Η παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος της συντριπτικής πλειονότητας των ιδιοκτητών να τρέξουν και να υποβάλουν αιτήσεις ένταξης στον νόμο Μπιρμπίλη για τη «νομιμοποίηση» για 40 χρόνια των περισσότερων παρανομιών σε μια οικοδομή έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με το Μνημόνιο που υπογράφηκε με την τρόικα, τα επόμενα 3 χρόνια το κράτος πρέπει να συγκεντρώσει 1,5 δισ. ευρώ από τη νομιμοποίηση ημιυπαίθριων και άλλων αυθαιρεσιών.


Ο φόβος για παταγώδη αποτυχία του μέτρου της «τακτοποίησης» που ανακοινώθηκε από τον Απρίλιο και «τρέχει» από τις αρχές Μαΐου είναι έκδηλος, διότι μόνο μερικές εκατοντάδες ιδιοκτήτες έσπευσαν στις πολεοδομίες. Ακόμη κι αυτοί, όμως, δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες, γιατί οι περισσότεροι υπάλληλοι δεν είχαν μέχρι πρότινος πλήρη γνώση της ρύθμισης...


Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, μέχρι τα τέλη Μαΐου οι περισσότερες πολεοδομίες δεν είχαν ούτε τα σχετικά έντυπα, ενώ μόλις πριν από 15 ημέρες υπήρξε διευκρινιστική εγκύκλιος για τους χώρους που μπορούν να ρυθμιστούν.Μπλακάουτ

Επίσης, οι νομαρχίες διαμαρτύρονται έντονα για έλλειψη προσωπικού στις πολεοδομίες, με αποτέλεσμα μόλις συγκεντρωθεί κόσμος να υπάρξει αδυναμία εξυπηρέτησης.


Παράλληλα, όσοι δήλωσαν τους χώρους που θέλουν να «νομιμοποιήσουν» θα μπορούν να πληρώσουν τα πρόστιμα στον Ειδικό Λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος από τις 12 Ιουλίου. Τότε θα ενεργοποιηθεί σε όλες τις μεγάλες τράπεζες ο λογαριασμός και εκεί θα πληρώνονται τα βεβαιωμένα πρόστιμα.


Βλέποντας το υπουργείο ότι οι... νομοταγείς πολίτες είναι μερικές εκατοντάδες μέσα σε 2 και πλέον μήνες, επιστρατεύει τις...κάμερες, οι οποίες θα σπεύδουν από Σεπτέμβριο πιθανότατα να καλύπτουν εφόδους ορκωτών μηχανικών που θα διενεργούν ελέγχους δειγματοληπτικά και θα επιβάλλουν πρόστιμα όπου απαιτείται. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μια κίνηση εντυπωσιασμού ώστε να φοβηθεί ο κόσμος και να σπεύσει στις πολεοδομίες να κάνει ρύθμιση των παράνομα κλειστών χώρων που έχει.


Πιθανότατα οι στόχοι των «Ράμπο» να είναι σπίτια σε ακριβά προάστια, μεγάλες αυθαιρεσίες σε πολυτελή οικήματα στην Αττική ή σε νησιά, καθώς και οικοδομές με άδεια μετά την 3η Ιουλίου 2009. Τα συγκεκριμένα ακίνητα που ανέρχονται σε περισσότερα από 30-40 χιλιάδες δεν εντάχθηκαν στον νόμο Μπιρμπίλη, αλλά μεταφέρονται αυτόματα στον νόμο περί αυθαιρέτων, όπου ο ιδιοκτήτης πληρώνει εφάπαξ πρόστιμο ανέγερσης 30% επί της αντικειμενικής αξίας και 5% για κάθε χρόνο διατήρησης της αυθαιρεσίας.


Ετσι, οι ορκωτοί ελεγκτές μηχανικοί θα σπεύσουν να επιβάλουν πρόστιμα ώστε να δοθεί δυνατό μήνυμα ότι πρέπει να σπεύσουν όλοι μέχρι τέλους του έτους να κάνουν «τακτοποίηση» κάθε παρανομίας που έχουν.


H ίδια η αγορά, πάντως, αμφισβητεί ότι μπορεί να γίνει σωστή δουλειά με τα εκβιαστικά διλήμματα που βάζει η κυβέρνηση και τις φήμες περί εφόδων των ελεγκτών μηχανικών.


«Φοβούμαι ότι πάμε σε παταγώδη αποτυχία με δημοσιονομικό αντίκτυπο», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, και συνεχίζει: «Μα για ποιους ελεγκτές μιλάνε; Υπάρχουν τόσο πολλοί ώστε να κάνουν πραγματικούς ελέγχους; Κατά τη γνώμη μου θα αποτύχει το μέτρο και επειδή το κόστος είναι απαγορευτικό. Η αμοιβή του μηχανικού μόνο είναι τεράστια, ενώ αποτρεπτικό είναι το γεγονός της ρύθμισης για 40 χρόνια, καθώς και ότι τα υπόγεια τακτοποιούνται αλλά με πολύ ακριβό τίμημα».


Ανάλογη είναι η αντίδραση και του προέδρου της Ενωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας, Δημήτρη Καψιμάλη, στις φήμες περί «Ράμπο» της Πολεοδομίας.


«Αν βγουν ελεγκτές, το μόνο που θα κάνουν είναι να διαλύσουν την αγορά και να τρομάξουν τον κόσμο. Δεν λύνεται το πρόβλημα με εκβιασμούς, αλλά η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει στην ένταξη στη ρύθμιση όλων των οικοδομικών αδειών μέχρι 21 Ιανουαρίου 2010, όπως όριζε και ο νόμος Σουφλιά», καταλήγει.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description KABONTOROS | Ιουλίου 5, 2010 12:34 π.μ. | Reply
Ο πρόεδρος των κατασκευαστών για υπαγωγή αδειών έως 31/01/2010,στη ρύθμιση
έχει απόλυτο δίκιο,γιατί εδώ διαπράτεται μεγάλη αδικία ,στο ότι οι μεν ειναι
καλοί οι δε κακοί ,όλοι μεχρι τον νέο νο΄μο πρεπει να υπαχθούν.Οι νόμοι πρέπει να έχουν ισχύ απο τότε που ψηφίζονται σε οργανιμένες πολιτείες,βέβαια.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο