Ειδήσεις Εργατικά - Ασφαλιστικά

Τελεσίγραφο Λοβέρδου για μισθούς και συμβάσεις .

Την ίδια στιγμή καλεί ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΕ να καταλήξουν σε κοινό τόπο στο ζήτημα της προσφυγής στη Διαιτησία

Τελεσίγραφο Λοβέρδου για μισθούς και συμβάσεις .

Την ίδια στιγμή καλεί ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΕ να καταλήξουν σε κοινό τόπο στο ζήτημα της προσφυγής στη Διαιτησία

Να συναινέσουν οικειοθελώς στο πάγωμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τρία χρόνια και να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010 κάλεσε χθες από τη Βουλή τις κοινωνικές τάξεις, ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος, διαφορετικά, όπως προειδοποίησε, δείχνοντας και το εύρος των επιλογών που υφίστανται, θα ισχύσουν στο ακέραιο όσα προβλέπει το Μνημόνιο με την τρόικα.

Την ίδια στιγμή, καλεί ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΕ να καταλήξουν σε κοινό τόπο στο ζήτημα της προσφυγής στην Διαιτησία, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «με ή χωρίς Μνημόνιο» θα έφερνε την ρύθμιση για την κατάργηση της μονομερούς προσφυγής που χαρακτήρισε «άδικη». Εισηγούμενος το νέο ασφαλιστικό, το περιεχόμενο του οποίου δέχθηκε κριτικές βολές και από πλευράς του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι «πρέπει να απαλλαγούμε από τον ευδαιμονισμό της Μεταπολίτευσης».

Ο Α. Λοβέρδος, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, κάλεσε ΣΕΒ και συνδικάτα να κάνουν προσπάθεια ώστε «να βρεθεί κοινή συνισταμένη για τα εργασιακά θέματα», σημειώνοντας ότι αν αυτό συμβεί, προτίθεται να αποσύρει τις διατάξεις για τα εργασιακά και να τις καταθέσει ως αυτοτελές νομοσχέδιο. Σε διαφορετική περίπτωση θα ψηφιστούν μαζί με το ασφαλιστικό μέχρι το τέλος του μηνός.


Απεργία
Τα συνδικάτα θα αποφασίσουν νέα πανεργατική απεργία την ερχόμενη εβδομάδα (πιθανότατα την Πέμπτη 8 Ιουλίου. «Δεν θα γίνουμε ιδανικοί αυτόχειρες», δηλώνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος. Οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων έχουν παγώσει λόγω της άρνησης των εργοδοτών να δώσουν αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς-ημερομίσθια (το Μνημόνιο προβλέπει πάγωμα για την επόμενη τριετία), ενώ αποδέχονται την ενσωμάτωση στους μισθούς του 13ου και 14ου μισθού.

Στόχος των συνδικαλιστών είναι να παρακαμφθεί το μνημόνιο και να δοθεί τα επόμενα χρόνια έστω και μία μικρή αύξηση στους μισθούς. Για παράδειγμα η πλευρά των εργαζομένων θα δεχόταν να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα με βάση τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό (δηλαδή κοντά στο 1,5%).

Οι εργοδοτικές οργανώσεις φαίνεται πως θα επιμείνουν στο πάγωμα μισθών για τη φετινή χρονιά αλλά για τα επόμενα χρόνια υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Ενδεικτικά αναφέρεται πως η ΓΣΕΒΕΕ δέχεται οριακές αυξήσεις το 2011 και το 2012, ώστε να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «είμαστε σίγουροι πως τελικά θα υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας» και προσθέτει ότι «δεν επιθυμούμε με κανένα τρόπο νομοθετική ρύθμιση».

Η «χρυσή τομή» αναζητείται για την κατοχύρωση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Στα σενάρια που εξετάζονται είναι η ενσωμάτωση του δώρου Χριστουγέννων και των επιδομάτων Πάσχα και αδείας στους μηνιαίους μισθούς. Ωστόσο η πλευρά των εργοδοτών ζητά να βρεθεί λύση ώστε η ενσωμάτωση αυτή να μην οδηγήσει σε αύξηση διά της πλαγίας οδού των επιδομάτων.


Ρυθμίσεις
Με ένα πακέτο ευνοϊκών ρυθμίσεων για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων -όπως είναι οι μητέρες ανηλίκων, οι ασφαλισμένοι πριν από το 1983 και οι ανασφάλιστοι- το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να περιορίσει τις αντιδράσεις για τις επερχόμενες αλλαγές σε όρια ηλικίας και συντάξεις. Χθες ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης μιλώντας στον Ant1 έδωσε διευκρινίσεις:

Οι μητέρες ανηλίκων, που συμπληρώνουν φέτος 5.500 ημέρες ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης ακόμα και αν δεν έχουν το όριο ηλικίας για να.. ανοίξουν την πόρτα εξόδου. Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες θα μπορούν στο μέλλον ?εφόσον θεμελιώσουν φέτος δικαίωμα- να πάρουν σύνταξη με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους. Αλλά και τα επόμενα χρόνια οι γυναίκες θα βγαίνουν με βάση το όριο ηλικίας, που ισχύει τη χρονιά που «πιάνουν» τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης.

Οι ανασφάλιστοι θα μπορούν να αναγνωρίζουν τις ημέρες εργασίας για να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης. Αναγκαία προϋπόθεση είναι να έχουν ασφαλιστεί σε ένα ταμείο, πριν? περάσουν στη μαύρη εργασία.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο