Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ταχύτερα η έξοδος από την ύφεση.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε πως θα ξεπεραστεί η δημοσιονομική κρίση χωρίς να χρειαστεί αναδιάρθρωση του χρέους. Όπως είπε «βλέπει φως στο τούνελ» ενώ υποστήριξε ότι στο τέλος της χρονιάς η έξοδος από την ύφεση θα έρθει ταχύτερα».

Ταχύτερα η έξοδος από την ύφεση.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε πως θα ξεπεραστεί η δημοσιονομική κρίση χωρίς να χρειαστεί αναδιάρθρωση του χρέους. Όπως είπε «βλέπει φως στο τούνελ» ενώ υποστήριξε ότι στο τέλος της χρονιάς η έξοδος από την ύφεση θα έρθει ταχύτερα».

Η χώρα θα ξεπεράσει την κρίση χωρίς να χρειαστεί αναδιάρθρωση του χρέους της υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Την ίδια ώρα καθησυχαστικός για την καταβολή της δεύτερης δόσης του δανείου από ΕΕ και ΔΝΤ εμφανίστηκε ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, θέμα που θα συζητηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου και εκτίμησε πως η χώρα θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον δύο θετικές αξιολογήσεις από ΕΕ και ΔΝΤ ώστε να αποκατασταθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη.

Χθες πάντως συνεχίστηκαν οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα με το spread του δεκαετούς ομολόγου να διευρύνεται ενδοσυνεδριακά στις 799 μονάδες, από 760 προχθές. Σημαντική διεύρυνση, περίπου 100 μονάδων, σημείωσε και το CDS των ελληνικών πενταετών ομολόγων, στις 925 μονάδες βάσης, κοντά στο υψηλό ρεκόρ των 950 μονάδων που σημειώθηκε στις 7 Μαΐου.

Ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα παραδέχθηκε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα αξιοπιστίας και εκτίμησε πως θα ξεπεράσει τη δημοσιονομική κρίση χωρίς να χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Όπως είπε «βλέπει φως στο τούνελ» ενώ υποστήριξε ότι στο τέλος της χρονιάς η κατάσταση στην Ελλάδα θα είναι καλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν μέχρι σήμερα και η έξοδος από την ύφεση θα έρθει ταχύτερα.

Όπως εκτίμησε η Ελλάδα θα επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά από τα μέσα του 2011 ενώ σημείωσε πως ήδη οι εξαγωγές βρίσκονται σε ανοδική τροχιά και η ιδιωτική επένδυση συρρικνώνεται λιγότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί. Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε πως δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καταστραφεί η νομισματική ένωση από την υπερβολική αντίδραση των αγορών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε πως τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία βρίσκονται σε αρκετά καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα.


Δεύτερη δόση
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ κ. Π. Ρουμελιώτης εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή της δεύτερης δόσης του δανείου, θέμα που θα συζητηθεί στο ΔΝΤ στις 10 Σεπτεμβρίου. «Για την επίτευξη των στόχων φαίνεται ότι τα πράγματα μέχρι στιγμής πάνε καλά, οι στόχοι έχουν επιτευχθεί τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο» είπε χαρακτηριστικά. «Οι διαπιστώσεις του Ταμείου είναι θετικές και μετά την επιστροφή της αποστολής στην Ουάσιγκτον, όπου είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί τους φαίνεται πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή της δεύτερης δόσης» συμπλήρωσε.

Υποστήριξε παράλληλα πως η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο θετικές αξιολογήσεις από ΕΕ και ΔΝΤ ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. «Θα πάρει κάποιους μήνες για να αποδειχθεί από τους διεθνείς οργανισμούς, ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ, ότι το πρόγραμμα υλοποιείται κανονικά και θα συνεχιστούν απρόσκοπτα οι δόσεις του δανείου που υπολείπονται» είπε και υπογράμμισε πως «όταν έχουμε τουλάχιστον δύο θετικά reviews τότε πιστεύω ότι θα ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη και σταδιακά θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται οι επενδυτές». Σημείωσε δε πως η εναλλακτική της χώρας εάν δεν συναινούσε στο πακέτο ΔΝΤ - ΕΕ θα ήταν η έξοδος από την ευρωζώνη.


Ομόλογα
Χθες πάντως, για δεύτερη διαδοχική μέρα συνεχίστηκαν οι πιέσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων, καθώς υπήρξε «στροφή» προς τις επενδύσεις χωρίς ρίσκο, ενώ παράλληλα αμοιβαία κεφάλαια που τοποθετούνται σε δείκτες πωλούν ελληνικά ομόλογα με το κλείσιμο εξαμήνου και μετά την υποβάθμιση από τη Moody’s καθώς λόγω του καταστατικού τους δεν μπορούν να έχουν στα χαρτοφυλάκια τους junk bonds.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο