Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Επίσκεψη στο ΣΔΟΕ - Συστάσεις Γ. Παπακωνσταντίνου για εντατικοποίηση των φοροελέγχων.

Την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει στις ελεγκτικές υπηρεσίες ο νέος φορολογικός νόμος (3842/2010) θα ζητήσει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου από τα στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Επίσκεψη στο ΣΔΟΕ - Συστάσεις Γ. Παπακωνσταντίνου για εντατικοποίηση των φοροελέγχων.

Την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει στις ελεγκτικές υπηρεσίες ο νέος φορολογικός νόμος (3842/2010) θα ζητήσει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου από τα στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Ο υπουργός θα επισκεφθεί το πρωί το ΣΔΟΕ και θα έχει συνεργασία με την ηγεσία του Σώματος και με εφοριακούς υπαλλήλους, στους οποίους αναμένεται να κάνει συγκεκριμένες συστάσεις προς την κατεύθυνση της εντατικοποίησης του ελεγκτικού έργου. Θα τονίσει την σημασία που διαδραματίζουν οι φορολογικοί έλεγχοι στην ομαλή είσπραξη των δημοσίων εσόδων και θα αναφερθεί στη κρίσιμη δημοσιονομική συγκυρία και στις αυξημένες υποχρεώσεις των οικονομικών υπηρεσιών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα τονίσει στα στελέχη του Σώματος τις δυνατότητες ελέγχου που δίνει ο νέος φορολογικός νόμος και θα ζητήσει την ταχύτατη βεβαίωση των προστίμων, όπου διαπιστώνονται παραβάσεις. Σημειώνεται πως ο Ν. 3842/2010 προβλέπει διαδικασίες - εξπρές για την επιβολή φορολογικών προστίμων, το κλείσιμο καταστημάτων που δεν εκδίδουν αποδείξεις, αλλά και ποινές φυλάκισης σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής

Πλέον οι ποινές για περιπτώσεις φοροδιαφυγής είναι αρκετά αυστηρότερες σε σχέση με ό,τι ίσχυε έως πρόσφατα, ενώ οι φοροελεγκτές έχουν εντολή να επιβάλλουν επί τόπου πρόστιμα ακόμη και σε περίπτωση κατά την οποία δεν έχει εκδοθεί απόδειξη. Μάλιστα, αν κάποιος εντοπιστεί να μην έχει εκδώσει τρεις αποδείξεις, τότε αυτόματα θα μπαίνει λουκέτο στην επιχείρησή του για περίοδο ενός μήνα.

Με τον τελευταίο φορολογικό νόμο θεσπίστηκε ως αδίκημα φοροδιαφυγής, τιμωρούμενο με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο μηνών, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση αποδείξεων κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών ή η μη καταχώριση στα πρόσθετα βιβλία συναλλαγών για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τα οικεία στοιχεία εσόδων.

Ο φορολογικός νόμος προβλέπει νέα υψηλότερα όρια προστίμων και μείωση της έκπτωσης σε περίπτωση συμβιβασμού. Το ύψος του προστίμου που εφαρμόζεται για αυτοτελείς παραβάσεις όπως για παράδειγμα η μη έκδοση αποδείξεων ανέρχεται σε 400 ευρώ για τους μη υπόχρεους σε τήρηση βιβλίων και για τους τηρούντες βιβλία Α΄ κατηγορίας, σε 800 ευρώ για τους υπόχρεους σε τήρηση βιβλίων Β΄ κατηγορίας και σε 1.200 ευρώ για τους υπόχρεους σε τήρηση βιβλίων Γ΄ κατηγορίας. Τα νέα αυξημένα όρια κατά 36% σε σύγκριση με τα προηγούμενα αφορούν παραβάσεις που διαπράττονται μετά την 1η Ιουνίου 2010.

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να αναδείξει τον ευρύτερο ρόλο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ως θεματοφύλακα της οικονομικής διαφάνειας και θα υπογραμμίσει πως σε κάθε περίπτωση που ζητείται η συνδρομή του Σώματος για την αποκάλυψη υποθέσεων διαφθοράς ή οικονομικού εγκλήματος η ανταπόκριση θα πρέπει να είναι άμεση.

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο