Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μειωμένα 50% τα «φέσια» στην καθισμένη αγορά .

Σημαντική πτώση των ακάλυπτων επιταγών στο πεντάμηνο έφερε η πρακτική «ανακύκλωσης»

Μειωμένα 50% τα «φέσια» στην καθισμένη αγορά .

Σημαντική πτώση των ακάλυπτων επιταγών στο πεντάμηνο έφερε η πρακτική «ανακύκλωσης»

Υποχώρηση μεγαλύτερη του 50% σημείωσαν τα «φέσια» στην ελληνική αγορά τους πρώτους πέντε μήνες του 2010, καθώς καταγράφηκε σημαντική πτώση στις ακάλυπτες επιταγές. Πρόκειται για μια εξέλιξη που συνδέεται άμεσα με τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, την αυστηρότερη χορήγηση μπλοκ επιταγών από τις τράπεζες, τη μεγαλύτερη ελαστικότητα που υπάρχει στις μεταξύ των εμπόρων σχέσεις, αλλά και τις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών που αύξησαν τον χρόνο αναγγελίας μιας επιταγής που δεν πληρώθηκε σε 30 ημέρες από 8 ημέρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την Τειρεσίας ΑΕ, την περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου 2010 εισήχθησαν στο σύστημα 68,34 χιλιάδες ακάλυπτες επιταγές, συνολικής αξίας 641,42 εκατ. ευρώ, ποσό που σε ετήσια βάση είναι μειωμένο κατά 51,4%. Την ίδια περίοδο καταγράφηκαν 52,89 χιλιάδες συναλλαγματικές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν οφειλές 89,52 εκατ. ευρώ που έμειναν απλήρωτες.

Σε σχέση με το α΄ πεντάμηνο του 2009 το μέγεθος σημείωσε άνοδο κατά 4,6%. Τον Μάιο η αξία των επιταγών που καταγγέλθηκαν έφθασε τα 136,57 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια μείωση που προσέγγισε το 60%, ενώ σε μηνιαία βάση η πτώση ανήλθε σε 1,63%.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η πρακτική «ανακύκλωσης» των επιταγών τους τελευταίους μήνες, σε συνδυασμό με την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, έχει συμβάλει αποφασιστικά στον περιορισμό των απλήρωτων υποχρεώσεων το 2010.

Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι οι έμποροι πλέον προτιμούν σε αρκετές περιπτώσεις να πάρουν μια επιταγή με μεταγενέστερη ημερομηνία από το να σπρώξουν προς τον «γκρεμό» κάποιον που τους χρωστάει.

Επιπλέον, πιο προσεκτικές είναι και οι τράπεζες, οι οποίες δεν προχωρούν στην έκδοση νέου βιβλιαρίου επιταγών, αν δεν έχει προηγηθεί η εξόφληση των περισσότερων φύλλων από προηγούμενα μπλοκ που κυκλοφορούν στην αγορά.

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο