Πιστοποίηση Λογιστή - Φοροτέχνη για την άσκηση του επαγγέλματος.

Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

15 Ιούνιος 2010
Η πολιτεία τελικά επέλεξε το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.) να είναι ο φορέας που θα αναλάβει την διαδικασία της πιστοποίησης του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτέχνη. Επομένως το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, πρέπει άμεσα να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα το καταστήσουν φορέα πιστοποίησης των λογιστών φοροτεχνικών. Παράλληλα η θέσπιση κανόνων και διαδικασιών - περιγράφονται στη συνέχεια - θα πρέπει να μην επιτρέπουν σε οιονδήποτε να αμφισβητεί την παρεχόμενη υπηρεσία πιστοποίησης που θα παρέχει στους συναδέλφους. Taxheaven.gr

Πιστοποίηση Λογιστή - Φοροτέχνη  για την άσκηση του επαγγέλματος.

Η πολιτεία τελικά επέλεξε το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.) να είναι ο φορέας που θα αναλάβει την διαδικασία της πιστοποίησης του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτέχνη. Επομένως το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, πρέπει άμεσα να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα το καταστήσουν  φορέα πιστοποίησης των λογιστών φοροτεχνικών. Παράλληλα η θέσπιση κανόνων και διαδικασιών - περιγράφονται στη συνέχεια - θα πρέπει να μην  επιτρέπουν σε οιονδήποτε να αμφισβητεί την παρεχόμενη υπηρεσία πιστοποίησης που θα παρέχει στους συναδέλφους.  
 
1.Σύσταση  Υπηρεσίας Πιστοποίησης .

Ανεξάρτητη από τις άλλες υπηρεσίες του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος η οποία θα εποπτεύεται από Επιτροπή με συμμετοχή  εκπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Υπουργείου Οικονομικών και  των κλαδικών οργανώσεων.

2.  Σχήμα Πιστοποίησης

Περιλαμβάνει  καθορισμό  των  προσόντων που  απαιτούνται για  την πιστοποίηση  των λογιστών σε συγκεκριμένη δραστηριότητα,  περιγραφή διαδικασίας αξιολόγησης (δοκιμασία επάρκειας) Το σχήμα πιστοποίησης είναι δυνατόν να  πάρει την μορφή ΚΥΑ .

3.Υποβολή  αιτήματος -σχήματος Πιστοποίησης  προς το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ).

Η Υπηρεσία Πιστοποίησης , που θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη ,  θα εποπτεύεται από Επιτροπή στην οποία θα έχει εκπροσώπους το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος  έχοντες την επαγγελματική ιδιότητα του Λογιστή Φοροτέχνη . Μέλη της επίσης θα είναι εκπρόσωποι των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων του χώρου των Λογιστών  Φοροτεχνικών , εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και θα προεδρεύει δικαστικός με το βαθμό του εισαγγελέα.  Η επιτροπή βέβαια θα μπορούσε να είναι εννεαμελής και να απαρτίζεται από τρία μέλη από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος , τρεις εκπροσώπους από τις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις , δυο εκπροσώπους  της πολιτικής ηγεσίας του  Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και ένα από το χώρο της δικαιοσύνης που θα εκτελεί χρέη προέδρου. Με τη δόμηση  αυτή θα αποτρέπονται φαινόμενα που δεν εκφράζουν την  δόμηση ενός σύγχρονου κράτους και θα διασφαλίζεται  η προσπάθεια που μόλις ξεκίνησε. 
Η πιστοποίηση των συναδέλφων που σήμερα ασκούν το επάγγελμα θα μπορούσε να γίνει με την παρακολούθηση υποχρεωτικών επιμορφωτικών σεμιναρίων που θα διοργανωθούν από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και θα είναι δωρεάν. Για τους συναδέλφους που θα εισέρχονται στο επάγγελμα στο εξής μαζί με την αναβάθμιση των σεμιναρίων αλλαγής τάξης θα πρέπει να προβλεφθεί διαδικασία που θα καλύπτει και την πιστοποίηση άσκησης του επαγγέλματος.

Όμως είναι απαραίτητο η ηγεσία του Υπουργείου να συνεργαστεί με την Κ.Δ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος προκειμένου να καταγράφουν οι υποχρεώσεις των συναδέλφων και οι απαιτήσεις του Υπουργείου. Οι συνάδελφοι μπορούν να αναλάβουν ευθύνη αν η πολιτική ηγεσία διασφαλίσει την επαγγελματική υπόσταση των συναδέλφων καταργώντας το άρθρο 38 του Ν. 2873/2000. Όταν υπάρξει επαγγελματική κατοχύρωση και σαφής προσδιορισμός ευθυνών και δικαιωμάτων είναι σίγουρο ότι η διαδικασία πιστοποίησης θα φέρει θετικά αποτελέσματα.

Με Τιμή

Η Συντονιστική Επιτροπή
Της
Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας