Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Εμπλοκή για τη νέα Συλλογική Σύμβαση.

Τίθεται υπό αμφισβήτηση η ενσωμάτωση σε 12μηνη βάση του 13ου και 14ου μισθού που διεκδικεί η ΓΣΕΕ ως ελάχιστη προϋπόθεση για συμφωνία.

Εμπλοκή για τη νέα Συλλογική Σύμβαση.

Τίθεται υπό αμφισβήτηση η ενσωμάτωση σε 12μηνη βάση του 13ου και 14ου μισθού που διεκδικεί η ΓΣΕΕ ως ελάχιστη προϋπόθεση για συμφωνία.

Ξαφνική εμπλοκή στο σχέδιο της προωθούμενης συμφωνίας της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις για τη σύναψη νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας προκαλεί η άρνηση του ΣΕΒ να διαπραγματευτεί την ενσωμάτωση, σε 12μηνη βάση, του 13ου και 14ου μισθού (που, κατ΄ ελάχιστο, διεκδικούν φέτος τα συνδικάτα υπό το φόβο μιας μελλοντικής κατάργησής τους, όπως συνέβη στο Δημόσιο).

«Η προσδοκία της ΓΣΕΕ για ενσωμάτωση του 13ου και του 14ου μισθού και για ταυτόχρονες αυξήσεις δεν βρίσκει ανταπόκριση στις εργοδοτικές οργανώσεις» διεμήνυσε χθες η ηγεσία του ΣΕΒ αποκλείοντας κατηγορηματικά τόσο την προσθήκη στο βασικό μισθό, σε μηναία βάση, των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα όσο και την καταβολή οποιασδήποτε αύξησης στους ονομαστικούς μισθούς (ακόμη και στα όρια του ευρωπαϊκού πληθωρισμού που συζητούν οι μικρομεσαίοι).

«Η πρόβλεψη του μνημονίου για τριετές πάγωμα είναι σημείο αναφοράς και, τουλάχιστον ο ΣΕΒ, δεν συζητά καμία απόκλιση από αυτό», δήλωναν χθες κύκλοι του ΣΕΒ. Οι ίδιοι κύκλοι, επικαλούμενοι τις διαφορετικές θέσεις που έχουν διατυπώσει και οι άλλες δύο εργοδοτικές οργανώσεις (ορισμένοι εμφανίζονται αρνητικοί στην απορρόφηση ιδιαίτερα του δώρου των Χριστουγέννων, καθώς η απόφαση αυτή θα έδινε τη χαριστική βολή στην αγορά) αντιπροτείνουν:

1. Τη διασφάλιση με ένα κείμενο - προσθήκη στο σώμα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 13ου και 14ου μισθού, αντί της ενσωμάτωσης και του επανυπολογισμού του μισθού σε 12μηνη βάση που ζητά η ΓΣΕΕ, με το επιχείρημα ότι «δεν θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις, αφού θα καταβάλουν μηνιαίως συνολικά το ίδιο ποσό το οποίο καταβάλλουν και σήμερα».

2. Τη σύναψη, σε κάθε περίπτωση, ΕΓΣΣΕ τριετούς διάρκειας χωρίς ονομαστικές αυξήσεις που, όμως, θα κατοχυρώνει το θεσμό των κατώτατων ορίων (τα οποία θα πάψουν να ισχύουν για τους νεοπροσλαμβανόμενους, αν δεν υπογραφεί νέα Σύμβαση).


Αδυναμία προσέγγισης
«H αναβολή της συνάντησης που επρόκειτο να γίνει χθες με τη ΓΣΕΕ για τη Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν οφείλεται σε... τεχνικούς λόγους, αλλά, σε αδυναμία προσέγγισης», αποκάλυψαν χθες οι κύκλοι του ΣΕΒ. Το ίδιο παραδέχονταν στην «Η» τόσο οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ όσο και των μικρομεσαίων εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών. Οι τελευταίοι αναζητούν, πάντως, μια «μέση λύση» για την επαναπροσέγγιση όλων των πλευρών που θα οδηγήσει στην υπογραφή νέας Σύμβασης.

Πρόσθετο «αγκάθι» (πέραν του μισθολογικού) στο διάλογο ΓΣΕΕ - εργοδοτικών οργανώσεων και στην επίτευξη μιας συμφωνίας αποτελεί και η προωθούμενη από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αλλαγή του καθεστώτος των απολύσεων, των αποζημιώσεων και των υπερωριών. Στελέχη της ΓΣΕΕ υπογραμμίζουν ότι η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες στις σχετικές ανατροπές (με Π.Δ. εντός των προσεχών ημερών) και το γεγονός ότι ήδη οι εργοδοτικές οργανώσεις στέλνουν, η μία μετά την άλλη, τις θέσεις τους υποστηρίζοντας τις αλλαγές αυτές (έστω και υπό προϋποθέσεις, όπως την οικονομική αδυναμία των επιχειρήσεων και την κρίση στην αγορά) «δυναμιτίζουν» κάθε περιθώριο συνεννόησης και συμφωνίας.

«Εξορθολογίζουμε το Ασφαλιστικό»
H «Ελλάδα θα κερδίσει την μάχη» τονίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος

«Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό εξορθολογίζουν το σύστημα και αίρουν τη δημοσιονομική απειλή που είχε δημιουργήσει το συνταξιοδοτικό» δήλωσε χθες από τη Γενεύη (στη διάσκεψη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας) ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος.

«Η Ελλάδα περνά την πιο δύσκολη περίοδος της ιστορίας της μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά, θα κερδίσει τη μάχη» είπε ο υπουργός υπογραμμίζοντας ότι παράλληλα «γίνονται σημαντικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα ενώ λαμβάνονται μέτρα για να χτυπηθεί και η αδήλωτη εργασία». Ο Α. Λοβέρδος χαρακτήρισε, ωστόσο, απογοητευτικό τον αγώνα της διεθνούς κοινότητας για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει για να μην πάει χαμένος ο κόπος των λαών», κατέληξε.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description doctor | Ιουνίου 15, 2010 10:26 π.μ. | Reply
Σε περίπτωση ενσωμάτωσης των 2 μισθών (ΕΑ, Δ.Χ, Δ.Π.) στο μισθό και με την παραδοχή ότι δεν θα αλλάξει κάτι στον υπολογισμό των εισφορών, τότε αυτές θα μειώσουν το κόστος για αρκετές κατηγορίες εργαζομένων, π.χ. των παλαιών ασφαλισμένων που οι αποδοχές τους υπερβαίνουν το πλαφόν του ΙΚΑ καθώς και όσων ασφαλίζονται στα τεκμαρτά (π.χ. σερβιτόροι και βοηθοί σερβιτόρων).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο