Νέα υποβάθμιση σε junk για τα ελληνικά ομόλογα από τη Moody's

Οικονομικές Ειδήσεις

15 Ιούνιος 2010
Στην υποβάθμιση της Ελλάδος κατά τέσσερις βαθμίδες σε Ba1 (επίπεδο Junk) από Α3 προχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας 14 Ιουνίου 2010 ο οίκος αξιολογήσεων Moody's, ο οποίος είχε υποβαθμίσει την Ελλάδα πριν από 1,5 μήνα. Taxheaven.gr

Νέα υποβάθμιση σε junk για τα ελληνικά ομόλογα από τη Moody's             

Στην υποβάθμιση της Ελλάδος κατά τέσσερις βαθμίδες σε Ba1 (επίπεδο Junk) από Α3 προχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας 14 Ιουνίου 2010  ο οίκος αξιολογήσεων Moody's, ο οποίος είχε υποβαθμίσει την Ελλάδα  πριν από 1,5 μήνα.  «Το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας περιορίζει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα τον κίνδυνο χρεοκοπίας λόγω ρευστότητας της χώρας  και ενθαρρύνει την εφαρμογή ενός αξιόπιστου, πραγματοποιήσιμου προγράμματος δομικών μεταρρυθμίσεων το οποίο έχει υψηλή πιθανότητα να επιφέρει  σταθεροποίηση του χρέους σε εφικτά επίπεδα», ανέφερε η αναλύτρια της Moody's  Sarah Carlson.

Η νέα υποβάθμιση σε Ba1 (επίπεδο Junk) τοποθετεί την Ελλάδα στην κατηγορία εκείνων που θεωρητικά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να αποπληρώσουν το δημόσιο χρέος. Η εν λόγω υποβάθμιση (Ba1) αντανακλά την ισορροπία των δυνατοτήτων και των κινδύνων του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ ύψους 110 δισ. ευρώ, καταλήγει η ανακοίνωση. To outlook παραμένει σταθερό σύμφωνα με την Moody's, με συνέπεια να μην προβεί σε νέα αξιολόγηση τους επόμενους 12-18 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι η Moody's είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα με  υποβάθμιση από τις 22 Απριλίου 2010 ενώ  ανέμενε περισσότερες διευκρινίσεις για τα μέτρα που η Αθήνα θα λάβει για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της.

Μετά τη βαθμίδα Ba1 που είναι τώρα η Ελλάδα  ακολουθούν οι Ba2 και η Ba3 (αμφισβήτηση για αποπληρωμή  του δημόσιου χρέους). Αμέσως μετά ακολουθούν οι βαθμίδες Caa1, Caa2, Caa3 (Υψηλότατος πιστωτικός κίνδυνος σε επίπεδο χώρας) και καταλήγουν στην βαθμίδα  C (πλήρης αδυναμία αποπληρωμής δημόσιου χρέους).
 
Πηγή: Express.gr