Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ρήτρα για την προστασία του 13ου και 14ου μισθού.

PHTPA για τη θωράκιση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μέτρα για την προστασία της απασχόλησης αλλά και την ενίσχυση των ανέργων αναμένεται να περιλαμβάνει η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Κατόπιν της χθεσινής συνάντησης εργοδοτικών οργανώσεων (

Ρήτρα για την προστασία του 13ου και 14ου μισθού. 

PHTPA για τη θωράκιση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μέτρα για την προστασία της απασχόλησης αλλά και την ενίσχυση των ανέργων αναμένεται να περιλαμβάνει η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Κατόπιν της χθεσινής συνάντησης εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) με τη ΓΣΕΕ, στο σύνολό τους οι κοινωνικοί εταίροι εξέφρασαν την ανάγκη υπογραφής νέας σύμβασης, διαφώνησαν ωστόσο στα οικονομικά ζητήματα που θα περιλαμβάνει. Στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκαν και όλες οι αλλαγές που περιλαμβάνει το μνημόνιο που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα (Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ) και αφορούν τις εργασιακές σχέσεις. Στόχος όλων, όπως όλα δείχνουν, είναι η διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης. Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε στις 14 Ιουνίου στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, όπου οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες εξειδικεύοντας στα θέματα που έχουν τεθεί.

Αναλυτικότερα, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων επιμένουν στο «πάγωμα» των αυξήσεων στα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων στον ιδιωτικό τομέα και τριετή σύμβαση, ενώ η ΓΣΕΕ διεκδικεί αυξήσεις γύρω στο 3%, που θα καλύπτουν τα εισοδήματα από τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, ο ΣΕΒ επιμένει στην πιστή εφαρμογή του μνημονίου, το οποίο προβλέπει μηδενικές αυξήσεις, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ αφήνουν κάποια περιθώρια για διορθωτικές κινήσεις με μικρές αυξήσεις το 2011 και 2012.

Ακόμη η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και ιδιαίτερα στην προστασία των εργαζομένων άνω των 50 ετών, την απασχόληση νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας κάτω των 25 ετών με μειωμένες αποδοχές, αλλά και μέτρα για την ενίσχυση και μείωση του αριθμού των ανέργων (αύξηση επιδόματος ανεργίας, επιμήκυνση χρόνου καταβολής, επανένταξη στην αγορά).

Από τη ΓΣΕΒΒΕ, ως αντιστάθμισμα στο «πάγωμα» των αυξήσεων στους μισθούς και τα ημερομίσθια για το 2010, προτείνεται η καταβολή ενός ποσού με τη μορφή επιδόματος σε πολύ χαμηλά κλιμάκια.

Σε δηλώσεις που έγιναν μετά τη χθεσινή, πολύωρης διάρκειας, συνάντηση, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων σε δηλώσεις τους, μεταξύ άλλων, τόνισαν:

• Δ. Δασκαλόπουλος (πρόεδρος ΣΕΒ): «Στόχος της συνάντησης ήταν ο διάλογος για το περιεχόμενο της συλλογικής σύμβασης και για τη διαμόρφωση κοινών θέσεων των κοινωνικών εταίρων στο νέο εργασιακό πλαίσιο, που διαμορφώνει η αδήριτη πραγματικότητα του μνημονίου, που είναι νόμος του κράτους, και των συνθηκών έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζει η χώρα».

• Γ. Ασημακόπουλος (πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ):«Εκφράσθηκε η πρόθεση όλων να υπογραφεί η νέα Eθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Eργασίας. Για την προστασία των εισοδημάτων εξετάζεται να συμπεριληφθεί ειδικός όρος στη σύμβαση που θα διασφαλίζει τον 13ο και 14ο μισθό. Στόχος είναι η διασφάλιση των ανέργων».

• Β. Κορκίδης (πρόεδρος ΕΣΕΕ): «Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την ΕΓΣΣΕ με αισιοδοξία και όχι με νοσταλγία και προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να περιφρουρήσουμε τον 13ο και 14ο μισθό, να προστατεύσουμε το ετήσιο εισόδημα και να διασφαλίσουμε μία σταθερή αμοιβή εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για τα επόμενα τρία χρόνια».

• Ι. Παναγόπουλος (πρόεδρος ΓΣΕΕ): «Η νέα ΕΓΣΣΕ θα παράγει αποτέλεσμα προστατεύοντας το εισόδημα των εργαζομένων, θα θωρακίζει αποφασιστικά τον 13ο και 14ο μισθό από κάθε επιβουλή, θα έχει μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και την ενίσχυση των ανέργων και θα δίνει μια σαφή κατεύθυνση ότι το πλαίσιο της συλλογικής προστασίας των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, που κατοχυρώθηκε ομόφωνα το 1990 εξακολουθεί να ισχύει».

 Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description LIAROMMATIS | Ιουνίου 3, 2010 9:23 π.μ. | Reply
ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΕ ΚΑΛΗ Η ΔΙΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ 13ΟΥ ΚΑΙ 14ΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΟΜΩΣ ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΑΦΟΥ ΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΗ?????
image description Pantrelos | Ιουνίου 3, 2010 2:30 μ.μ. | Reply
"...Δίδοντε σχεδόν χωρίς ανταπόδοση" ???
Τα κέρδη των εταιρίων, αντίστοιχα, είναι ανταποδοτικά?

Τα δώρα και τα ανάλογα επιδόματα αδείας κτλ. είναι κεκτημένα και παγιωμένα και σαφώς έχει να κάνει με την υπεραξία που παράγει ο εργαζόμενος. Η εξαίρεση τους από εισφορές του κύριου φορέα ασφάλισης (ΙΚΑ-ΤΑΝΠΥ κτλ) θα είναι σαφώς ζημιά στο κρατικό προϋπολογισμό και κέρδος υπέρ των επιχειρήσεων.
Θα ήμουν υπέρ, αν αυτή η "ελάφρυνση" θα είχε και κάποια οφέλη προς τους ιδιώτες-καταναλωτές, όχι με τεχνάσματα, τύπου "Αύξηση της ανταγωνιστικότητας.." αλλά με πραγματικά μεγέθη. Π.χ. η βενζίνη να πωλείτε αύριο 1,00 ευρώ.

Με σεβασμό, Παντελής Κ.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο