Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Απειλές αλλά και κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων

ΜΠΑΡΑΖ ελέγχων στους λογαριασμούς που διατηρούν Ελληνες σε τράπεζες του εξωτερικού -το ύψος των οποίων εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ- προαναγγέλλει η κυβέρνηση για το φθινόπωρο.

Απειλές αλλά και κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων

ΜΠΑΡΑΖ ελέγχων στους λογαριασμούς που διατηρούν Ελληνες σε τράπεζες του εξωτερικού -το ύψος των οποίων εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ- προαναγγέλλει η κυβέρνηση για το φθινόπωρο.
 
Σε 20 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό.

 Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Οικονομίας», η κυβέρνηση έχει απευθυνθεί σε νομικούς με ειδική εμπειρία σε διεθνή χρηματοπιστωτικά θέματα, προκειμένου να ερευνήσουν τις δυνατότητες άντλησης των πληροφοριών για τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Δεδομένου ότι όλες οι τραπεζικές κινήσεις καταγράφονται, προκύπτει ότι είναι απολύτως εφικτός ο εντοπισμός των Ελλήνων που διαθέτουν καταθέσεις στο εξωτερικό, αλλά και οι κινήσεις που έχουν γίνει μέσα από αυτούς τους λογαριασμούς.

Το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας τη συνδρομή των ξένων αρχών, θα επιχειρήσει να ελέγξει το «πόθεν έσχες» των κεφαλαίων που έφυγαν από την Ελλάδα, ειδικά κατά τους μήνες της κρίσης. Ο κυβερνητικός στόχος με την προαναγγελία των ελέγχων -η οποία γίνεται και μέσω του φορολογικού νόμου- είναι να πιεστούν όσοι έβγαλαν έξω τα χρήματά τους όχι μόνο να τα επαναπατρίσουν αλλά και να τα επενδύσουν στη χώρα.

Τελεσίγραφο

Το μπαράζ των ελέγχων... προαναγγέλλεται μέσω του φορολογικού νόμου που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή. Το άρθρο 18 προβλέπει ότι μετά την παρέλευση της προθεσμίας των έξι μηνών που δίνεται για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, «οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν κάθε διεθνή ή ευρωπαϊκή συμφωνία προκειμένου να διαπιστώσουν τις καταθέσεις που έχουν πρόσωπα που διαμένουν στην Ελλάδα σε τράπεζες της αλλοδαπής».

Αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνει ότι η υφιστάμενη νομοθεσία και οι διακρατικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, επιτρέπουν στις ελληνικές φορολογικές αρχές να διατυπώσουν αίτημα σε χώρες του εξωτερικού (π.χ. Λιχτενστάιν, Κύπρο, Λουξεμβούργο κ.λπ.) προκειμένου να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούν Ελληνες σε τράπεζες του εξωτερικού. Μέσω των διεθνών συμφωνιών, οι ελληνικές αρχές μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών. Τα στοιχεία αυτά καταλήγουν στο ΣΔΟΕ, το οποίο και είναι υποχρεωμένο να ελέγξει την προέλευση των κεφαλαίων. Διενεργείται έλεγχος «πόθεν έσχες» προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα εισοδήματα του φορολογούμενου είναι επαρκή για να δικαιολογήσουν το ύψος του τραπεζικού λογαριασμού.

Αντί για το μαστίγιο του ελέγχου, οι καταθέτες που μετέφεραν ποσά στο εξωτερικό έχουν και την επιλογή του... καρότου: να ανταποκριθούν στο έμμεσο επενδυτικό προσκλητήριο που έχει απευθύνει η ελληνική κυβέρνηση και να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές διατάξεις περί επαναπατρισμού κεφαλαίων. Οσοι επαναφέρουν τα χρήματά τους σε ελληνικές τράπεζες πληρώνοντας τον σχετικό φόρο που προβλέπει ο νόμος (5% επί της κατάθεσης) έχουν τη δυνατότητα να γλιτώσουν από κάθε έλεγχο «πόθεν έσχες» και να καλύψουν τα τεκμήρια που προβλέπει η νέα φορολογική νομοθεσία. Επίσης, μπορούν να δικαιολογήσουν την αγορά περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα.

Μάλιστα, όποιος μέσα στην επόμενη διετία αξιοποιήσει τα επαναπατρισμένα κεφάλαια για να αγοράσει ακίνητα, μετοχές, ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου κ.λπ., τότε εκτός από την απαλλαγή από τον έλεγχο του «πόθεν έσχες», δικαιούται και έκπτωση επί του φόρου που πρέπει να επιβληθεί για τον επαναπατρισμό. Δηλαδή, αν κάποιος αγοράσει μετοχές εισηγμένης εταιρείας στο Χ.Α. με κεφάλαια τα οποία θα προέλθουν από τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού, ναι μεν θα του παρακρατηθεί το 5% της κατάθεσης κατά την εισαγωγή του ποσού στην Ελλάδα, αλλά και το 50% του φόρου (ή το 2,5% της κατάθεσης) θα του επιστραφεί από την εφορία.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description LIAROMMATIS | Μαΐου 30, 2010 10:35 μ.μ. | Reply
ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑΡΑΞΕΙ ΣΤΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ.
ΕΓΩ ΟΜΩΣ ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΠΟΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ??????????????????????????????
image description LIAROMMATIS | Μαΐου 30, 2010 10:35 μ.μ. | Reply
ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑΡΑΞΕΙ ΣΤΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ.
ΕΓΩ ΟΜΩΣ ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΠΟΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ??????????????????????????????
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο