Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ανατροπές σε συμβάσεις, απολύσεις, αποζημιώσεις .

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζει η ΓΣΕΕ και προσφεύγει στους διεθνείς οργανισμούς .

Ανατροπές σε συμβάσεις, απολύσεις, αποζημιώσεις .

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζει η ΓΣΕΕ και προσφεύγει στους διεθνείς οργανισμούς .

Την πλήρη ανατροπή των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, ακολουθώντας τις επιταγές του μνημονίου που υπέγραψε η χώρα με τους δανειστές της. Ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος θέτει την ερχόμενη Δευτέρα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους- όπου δεν θα προσέλθει η ΓΣΕΕ- μέτρα όπως η αύξηση του ορίου απολύσεων, η μείωση του ποσού των αποζημιώσεων, η συμπίεση των κατώτατων αμοιβών και ο περιορισμός της δυνατότητας προσφυγής στη διαιτησία.

Ταυτοχρόνως, οι κυβερνητικές ρυθμίσεις που αναμένεται να πάρουν τη μορφή νομοσχεδίου θέτουν σε καθεστώς συνεχούς αμφισβήτησης τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με πρώτη την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας την οποία υπογράφουν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικοί φορείς και η οποία καθορίζει τα κατώτατα όρια των αμοιβών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις του υπουργείου προβλέπουν την αύξηση από το 2% στο 4% του ποσοστού των απολύσεων για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 200 εργαζομένους. Το ύψος της αποζημίωσης θα συζητηθεί σε διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και ως τον Δεκέμβριο του 2010 θα υπάρξει Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει επακριβώς το νέο καθεστώς. Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας που θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει τη διατήρηση του σημερινού ύψους των αποζημιώσεων, αλλά το ποσό να χορηγείται σε έξι μηνιαίες δόσεις χωρίς προκαταβολή.

Οι μακροχρόνια άνεργοι από 55 έως 64 ετών θα συμμετέχουν σε ειδικά προσυνταξιοδοτικά προγράμματα για να θεμελιώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Καταργείται το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ. Πλέον οι όροι για την προσφυγή στον Οργανισμό θα καθορισθούν στον διάλογο μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και το αποτέλεσμα θα το νομοθετήσει το υπουργείο Εργασίας. Στο μεταξύ σε νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων προχωρούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εντός του Ιουνίου αντιδρώντας στις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και στις εργασιακές σχέσεις. Ταυτοχρόνως η ΓΣΕΕ ετοιμάζεται να μεταφέρει την αντιπαράθεση και εκτός Ελλάδος προσφεύγοντας στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, όπου θα καταγγέλλει την κυβέρνηση και τη χώρα «για ωμή παρέμβαση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς και για παραβίαση συνθηκών και νόμων».

Χθες η διοίκηση της ΓΣΕΕ εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Επιτροπή να προκηρύξει γενική απεργία ανάλογα με τις εξελίξεις, η οποία πιθανότατα τοποθετείται εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου. Σε πρώτη φάση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 5 Ιουνίου στην πλατεία Κλαυθμώνος και το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) την 1η Ιουνίου στην πλατεία Ομονοίας.

Ως πρώτη προτεραιότητα η ΓΣΕΕ θέτει τη διεκδίκηση της υπογραφής ικανοποιητικής Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ χαρακτηρίζει απαράδεκτες και καταδικαστέες τις απαιτήσεις της τρόικας, τις οποίες ωστόσο υιοθετεί η κυβέρνηση.

Η Συνομοσπονδία θεωρεί ότι έχει κοπεί κάθε γέφυρα διαλόγου με την κυβέρνηση και ως εκ τούτου δεν θα παραστεί στη συνάντηση της Δευτέρας για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, χαρακτηρίζοντας τα προτεινόμενα μέτρα ακραία και αντεργατικά και επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συζήτησης και διαπραγμάτευσης.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Ι. Παναγόπουλος μιλώντας στη συνεδρίαση της διοίκησης για το Ασφαλιστικό τόνισε ότι «χαμένες μάχες είναι αυτές που δεν δίνονται» και πρόσθεσε πως οι αντιδράσεις «δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά μαραθώνιος» .

Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις για την εθνική συλλογική σύμβαση σημειώνοντας ότι βρίσκονται «σε μηδενικό σημείο», ενώ χαρακτήρισε τον ΣΕΒ «έναν σκληρό αντίπαλο,που έχει δέσει λόγω των συγκυριών τον γάιδαρό του». Τόνισε ότι πρέπει «να υπογραφεί οπωσδήποτε η σύμβαση» και πως «κάθε διαφορετική εξέλιξη θα ήταν στρατηγική ήττα για το συνδικαλιστικό κίνημα» και εκτίμησε ότι «επιδίωξη των βιομηχάνων είναι να ναρκοθετήσουν αυτή την προοπτική».


Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο