Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

2 στις 3 off shore δεν δίνουν τον φόρο 3%.

Την πρώτη λίστα με τις 230 off shore εταιρείες που δεν έχουν υποβάλει καν δήλωση απόδοσης του φόρου 3% έχει στα χέρια του το ΣΔΟΕ. Υστερα από επτά χρόνια, από το 2003 οπότε και επιβλήθηκε ο φόρος 3% στις off shore εταιρείες, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται αντιμέτωπο με όσους αγνοούν ακόμα και την ελάχιστη υποχρέωση της απόδοσης του ελάχιστου φόρου. Εκτιμάται ότι μόνο 1 στις 3 ή περίπου 1.000 εταιρείες έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκληση υποβολής της σχετικής δήλωσης και απόδοσης του φόρου. Οι υπόλοιπες, δηλαδή 2 στις 3 υπεράκτιες, αγνοούσαν τον νόμο επί μια επταετία.

2 στις 3 off shore δεν δίνουν τον φόρο 3%.

Την πρώτη λίστα με τις 230 off shore εταιρείες που δεν έχουν υποβάλει καν δήλωση απόδοσης του φόρου 3% έχει στα χέρια του το ΣΔΟΕ. Υστερα από επτά χρόνια, από το 2003 οπότε και επιβλήθηκε ο φόρος 3% στις off shore εταιρείες, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται αντιμέτωπο με όσους αγνοούν ακόμα και την ελάχιστη υποχρέωση της απόδοσης του ελάχιστου φόρου.
Εκτιμάται ότι μόνο 1 στις 3 ή περίπου 1.000 εταιρείες έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκληση υποβολής της σχετικής δήλωσης και απόδοσης του φόρου. Οι υπόλοιπες, δηλαδή 2 στις 3 υπεράκτιες, αγνοούσαν τον νόμο επί μια επταετία.

Τους ιδιοκτήτες των περισσότερων από 3.500 off shore εταιρειών ελληνικών συμφερόντων διερευνά το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Οι έλεγχοι ξεκίνησαν. Και για τις πρώτες 230 εταιρείες διαπιστώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν υπέβαλαν καμία δήλωση από το 2003 μέχρι σήμερα. «Μιλάμε για εκατομμύρια διαφυγόντες φόρους», σημείωνε στην «Ε» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνοντας πως «μέσα σε ένα μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχων των πρώτων 230 εταιρειών και θα καταλογιστούν τα αναλογούντα πρόστιμα και οι κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος». Για τον εντοπισμό τους χρησιμοποιήθηκαν η βάση δεδομένων της ΔΕΗ, οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή άλλων χωρών, με τις οποίες έχουν υπογραφεί διμερείς συμφωνίες για την παροχή στοιχείων.

Υπερτιμολογήσεις

Ιδιοκτήτες ακινήτων, σκαφών αναψυχής, πολυτελών οχημάτων, ανταλλακτικών πλοίων κρύβονται πίσω από τις off shore που δραστηριοποιούνται σε Μύκονο, Πάρο, Τζια, Σπέτσες, Κέρκυρα, αλλά και «περιορισμένης δραστηριότητας» πόλεις, όπως το Αργος. Η δράση τους εστιάζεται, μεταξύ άλλων, σε υπερτιμολογήσεις ή «τριγωνικές συναλλαγές» και συγκεκριμένα:

1 Εταιρείες ιδιοκτησίας εφοπλιστών, που κατέχουν ακίνητα σε ακριβές περιοχές, όπως Βούλα, Βουλιαγμένη, Βάρη, Σπέτσες, Π. Ψυχικό, Μύκονο, Βασ. Σοφίας, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Σούνιο, Λαγονήσι, Υδρα, Εκάλη. Είναι και η μοναδική δραστηριότητα των συγκεκριμένων εταιρειών και με τον τρόπο αυτό γλιτώνουν την πληρωμή των φόρων που αναλογούν στα ακίνητά τους.

2 Αντιπρόσωποι των υπεράκτιων είναι εταιρείες που εδρεύουν στην Ευρώπη (όπως στην Αγγλία) ή φορο

λογικούς παραδείσους και μέσω αυτών νομιμοποιούν εικονικά τιμολόγια ή διευκολύνουν υπερτιμολογήσεις μεταφοράς κεφαλαίων. Με τον τρόπο αυτό δεν φαίνεται ότι πρόκειται για off shore και φυσικά ξεφεύγουν από τον έλεγχο και τους φόρους.

3 Οι off shore δεν απασχολούν προσωπικό και στεγάζονται σε γραφεία λογιστών ή δικηγόρων, όπως η περίπτωση της Γλυφάδας.

4 Το φόρτε τους είναι οι «τριγωνικές συναλλαγές». Πρόκειται για διαφορετική χώρα αποστολής και τιμολόγησης. Ο εκδότης του τιμολογίου είναι μεσολαβητής και όχι παραγωγός - κατασκευαστής. Δεν αναγράφουν ΑΦΜ καθώς δεν έχουν και δεν αναγράφουν εταιρεία γραμματοκιβωτίου (Box Office) ως διεύθυνση της έδρας τους.

Το νέο φορολογικό καθεστώς έχει ζορίσει τα πράγματα για τους ιδιοκτήτες των off shore, καθώς αυξήθηκε ο φόρος στο 15%, καταργήθηκε η μεγάλη πλειονότητα των εξαιρέσεων, επιβάλλονται υψηλότερα πρόστιμα και πλέον οι συναλλαγές θα γίνονται μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων.

Της  ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ από την  Ελευθεροτυπία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο