Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Αρειος Πάγος: Η καταχρηστική συμπεριφορά εργαζομένου δεν δικαιολογεί αποζημίωση

Το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αριθμ. 373/2010 απόφασή του απέρριψε ως παράνομη και καταχρηστική αίτηση γεωπόνου που διεκδικούσε αποζημίωση απόλυσης από Γεωργικό Συνεταιρισμό, καθώς κρίθηκε ότι η αξίωσή του για καταβολή αποζημίωσης αντίκειται στο άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα που επιβάλλει την τήρηση της καλής πίστης και των χρηστών ηθών.

Αρειος Πάγος: Η καταχρηστική συμπεριφορά εργαζομένου δεν δικαιολογεί αποζημίωση             

 Το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αριθμ. 373/2010 απόφασή του απέρριψε ως παράνομη και καταχρηστική αίτηση γεωπόνου που διεκδικούσε αποζημίωση απόλυσης από Γεωργικό Συνεταιρισμό, καθώς κρίθηκε ότι η αξίωσή του για καταβολή αποζημίωσης αντίκειται στο άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα που επιβάλλει την τήρηση της καλής πίστης και των χρηστών ηθών. Σύμφωνα με την αρεοπαγιτική απόφαση, Γεωργικός Συνεταιρισμός αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και για το λόγο αυτό δεν κατέβαλε τις αποδοχές γεωπόνου που απασχολούσε, ο οποίος, πλέον του ότι προέβη σε σχετικές καταγγελίες στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, γνωστοποίησε στον Συνεταιρισμό ότι δεν του επιτρέπει να χρησιμοποιεί το πτυχίο του για την έκδοση αδείας εμπορίας γεωργικών φαρμάκων και λιπασμάτων, μέχρι να δοθεί λύση στην καθυστέρηση καταβολής των μισθών του.

Ο Συνεταιρισμός απάντησε στον γεωπόνο ότι λόγω της άρνησής του να χορηγήσει το πτυχίο του για την έκδοση αδείας εμπορίας γεωργικών φαρμάκων, που Συνεταιρισμός έχει "τόσο μεγάλη ανάγκη και παρά το γεγονός ότι γνώριζε την δεινή οικονομική κατάσταση του" η άρνηση αυτή εξομοιώνεται με καταγγελία της σύμβασης εργασίας, την οποία αποδέχεται το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού και θεώρησε ότι αποχώρησε από την εργασία του ο γεωπόνος.

Μετά από παρέμβαση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής συμφωνήθηκε ο γεωπόνος να αποχωρήσει οικειοθελώς και του κατέβαλλε η Ένωσης τους οφειλόμενους δεδουλευμένους μισθούς, ενώ παράλληλα τον προσέλαβε στην Ένωση. Το Εφετείο, αλλά και ο Αρειος Πάγος έκριναν ότι δεν τίθεται θέμα καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, αλλά για συνέχιση της εργασίας στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και το αίτημα του γεωπόνου για καταβολή αποζημίωσης λόγω καταγγελίας της συμβάσεως είναι παράνομο και καταχρηστικό.

Και αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι ο γεωπόνος στέρησε στο Συνεταιρισμό τη χρήση του πτυχίου του που είχε ως συνέπεια την διακοπή της εμπορίας γεωργικών φαρμάκων και την απώλεια σημαντικών εισοδημάτων, γνωρίζοντας την οικονομική δεινή κατάσταση του Συνεταιρισμού, το Δ.Σ. αυτού κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος και με δική του παρέμβαση προσλήφθηκε στην νέα θέση του, χωρίς διακοπή της εργασίας του ούτε μια ημέρα.
 
Πηγή ΑΠΕ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο