Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Συμβάσεις, απολύσεις, αποζημιώσεις. Επτά αλλαγές στα εργασιακά

Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, αφού μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί και να ισχύουν οι αλλαγές, που θα αλλάξουν εκ βάθρων την αγορά εργασίας, το υπουργείο Εργασίας - εν μέσω των σφοδρών αντιδράσεων για τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα - ανοίγει και το θέμα των εργασιακών σχέσεων.

Συμβάσεις, απολύσεις, αποζημιώσεις. Επτά αλλαγές στα εργασιακά

Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, αφού μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί και να ισχύουν οι αλλαγές, που θα αλλάξουν εκ βάθρων την αγορά εργασίας, το υπουργείο Εργασίας - εν μέσω των σφοδρών αντιδράσεων για τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα - ανοίγει και το θέμα των εργασιακών σχέσεων.

Με επιστολή του ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος προσκαλεί τις διοικήσεις των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) σε πρώτη συνάντηση, τη Δευτέρα 31 Μαΐου, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος για μία πιο ευέλικτη αγορά εργασίας. Η ΓΣΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται σε απόρριψη της πρόσκλησης.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ

Τα θέματα που θέτει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ο υπουργός και έχουν περιληφθεί στις δεσμεύσεις της χώρας μας, προκειμένου αυτή να δανειοδοτηθεί, είναι:

- Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και δη η προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης Διαιτησίας: Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αμβλυνθεί ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ουσιαστικά να καταργηθεί η διαιτησία. Στόχος είναι να καταργηθεί ουσιαστικά ο θεσμός της διαιτησίας με την κατάργηση της μονομερούς προσφυγής (όπως συμβαίνει στις ΔΕΚΟ). Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η ενίσχυση των τοπικών συμφώνων απασχόλησης (ώστε περιοχές ή κλάδοι που παρουσιάζουν ύφεση να μειώνουν τους μισθούς ακόμη και πολύ κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις).

- Αύξηση του ορίου απολύσεων στις περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων: Πρόθεση είναι να αυξηθεί το όριο από το 2% (για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 200 άτομα) που είναι σήμερα ακόμη και στο 5%.

- Καθορισμός του ύψους και του τρόπου καταβολής της αποζημίωσης του απολυόμενου: Το κόστος για οποιονδήποτε πολιτικό αναλάβει την υλοποίηση της περικοπής θεωρείται τεράστιο, αφού θα πρέπει να διαχειριστεί χιλιάδες (ίσως και εκατομμύρια απολύσεις) ανθρώπων κοντά στη σύνταξη που θα απολυθούν για λόγους αναδιάρθρωσης του προσωπικού των επιχειρήσεων. Ετσι, υπό αυτό το πρίσμα του πολιτικού κόστους και μόνο, ο κ. Λοβέρδος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προτείνει στους κοινωνικούς εταίρους όχι τη μείωση του ύψους της αποζημίωσης αλλά την εξόφληση των απολυομένων σε έξι δόσεις. Πάντως, μελετώνται και οι άλλες εκδοχές που είναι η συρρίκνωση της αποζημίωσης των υπαλλήλων με παράλληλη αύξηση της αποζημίωσης των εργατών, όπως και η
πλέον επώδυνη που αφορά στην περικοπή του 50% της σημερινής αποζημίωσης λόγω απόλυσης.

- Προστασία εργαζομένων μεγάλης ηλικίας: Αφορά τη συζήτηση μέτρων αποτροπής απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται στο στάδιο πριν τη συνταξιοδότησή τους ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις. Ουσιαστικά ο κ. Λοβέρδος θα ανακοινώσει το ήδη γνωστό μέτρο της επιχορήγησης από τον ΟΑΕΔ ανέργων ηλικίας 55 έως και 64 ετών, για εργασία στον δημόσιο τομέα μέσω των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης.

- Καθορισμός των ωρών απασχόλησης και του κατώτατου ημερομισθίου των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών που εισέρχονται στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά: Πρόκειται για την ανακοίνωση στους κοινωνικούς εταίρους του επίσης γνωστού προγράμματος όπου νέοι έως 24 ετών θα μπορούν να εργαστούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνάπτοντας σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας διάρκειας μέχρι 12 μηνών. Κατά τη διάρκεια της σύμβασης αυτής θα λαμβάνουν αμοιβή ίση με το 80% του κατώτατου βασικού μισθού με το υπόλοιπο πόσο να αντιστοιχεί στις εργατικές ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλεται στα ταμεία από τον ΟΑΕΔ (ουσιαστικά ο άνεργος δεν χάνει σε αποδοχές, απλώς κερδίζει ο εργοδότης που δεν θα καταβάλει ο ίδιος τις εργατικές εισφορές αλλά μετακυλίεται το κόστος στον ΟΑΕΔ). Μετά το πέρας της σύμβασης αυτής είναι δυνατή η συνέχιση της απασχόλησής τους και η ένταξη σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, εφόσον η σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας.

- Καθορισμός των εν γένει όρων απασχόλησης και ασφάλισης των απασχολουμένων σε συμβάσεις μαθητείας, η διάρκεια των οποίων δεν μπορεί να είναι ανώτερη του έτους: Ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο μέτρο που αναφέρεται ανωτέρω. Μέσω αυτού θα θεσμοθετηθεί νομικά στο Εργατικό Δίκαιο η σύμβαση μαθητείας η οποία μέχρι σήμερα δεν διέπεται από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

- Καθορισμός της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου: Δεν υπάρχει σαφής θέση της κυβέρνησης για τον χρόνο διάρκειας μίας τέτοιας σύμβασης. Στόχος είναι να αφήσει τους κοινωνικούς εταίρους να βρουν λύση και επ' αυτής να νομοθετήσει.


ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Πέραν των προθέσεων, όμως, η κυβέρνηση ήδη έχει νομοθετήσει επί των αλλαγών συμπεριλαμβάνοντας τις περισσότερες από αυτές στο περιβόητο μνημόνιο που πλέον έχει λάβει τη μορφή νόμου (Ν. 3845/2010) που φέρει την ονομασία «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Με βάση τα περιεχόμενα στον συγκεκριμένο νόμο (που ωστόσο, όπως έχει συμβεί και το ασφαλιστικό προσχέδιο νόμου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δείχνει μέχρι στιγμής τουλάχιστον να το αγνοεί επιδεικτικά), προβλέπονται:

- Αύξηση του ορίου των απολύσεων στο 4% από 2% που είναι σήμερα.

- Μείωση της αποζημίωσης για λόγους απόλυσης κατά 40% και καταβολή της σε έξι μηνιαίες δόσεις, χωρίς προκαταβολή.

- Μείωση του κατώτατου μισθού στα 640 ευρώ από 740 ευρώ που είναι σήμερα.

- Παράκαμψη των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

- Χορήγηση χαμηλότερης αύξησης στους μισθούς και τα ημερομίσθια των κλαδικών συμβάσεων από αυτήν που προβλέπει η Εθνική Σύμβαση Εργασίας.

- Αλλαγή του καθεστώτος διαιτησίας για την επίλυση των εργατικών διαφορών.


Σε αντιστάθμισμα των δυσμενών για τους εργαζομένους αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, ο υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος, ο οποίος δείχνει να εκλιπαρεί ώστε τουλάχιστον άπαντες και κυρίως η ΓΣΕΕ να προσέλθουν τουλάχιστον στη συνάντηση, κάνει λόγο για περαιτέρω ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Πάντως, οι σχετικές εκκλήσεις του υπουργού Εργασίας δεν φαίνεται να βρίσκουν ευήκοα ώτα στην ΓΣΕΕ, αφού ήδη στελέχη της μιλούν για μη προσέλευση της Εργατικής Συνομοσπονδίας.

Πηγή Κέρδος - Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΖΑΦΕΙΡΗΣ Δ | Μαΐου 22, 2010 8:07 μ.μ. | Reply
ΒΡΕ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ!!! ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΌΠΩΣ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΟΥ ΕΜΒΕΡ ΧΟΤΖΑ, ΠΟΥ ΜΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΓΡΑΦΕ ΓΛΑΦΥΡΑ ΕΝΑΣ ΒΟΡΕΙΟ-ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ, Ο ΒΛΑΣΣΗΣ ΤΟ 1995: "ΑΥΤΟΙ ΚΑΝΑΝΕ ΠΩΣ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΑΝ... Ε! ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ... ΚΑΝΑΜΕ ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΑΜΕ!"
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ; ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΤΕ;
image description XRISA R | Μαΐου 25, 2010 12:02 π.μ. | Reply
ΕΦ ΟΣΟΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΓΟΓΓΥΣΤΑ ΟΤΙ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ,ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΜΑς.
ΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΖΟΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝΟΜΑΣΤΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ Σ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ (ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ) ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΡΙΧΝΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ.
ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ, ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΙ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΗΣ ΦΟΡΤΩΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ...
image description Your Name | Απριλίου 2, 2012 6:29 μ.μ. | Reply
οποποίηση Σύμβαση Εργασίας
ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΟΡΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
( N.3846/2010 )
ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΟΡΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
( N.3846/2010 )

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ & ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ
ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
ΕΙΔΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
ΕΔΡΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
ΑΡΙΘ. ΦΟΡΟΛ. ΜΗΤΡΩΟΥ ΑΡΙΘ. ΜΗΤΡΩΟΥ ΙΚΑ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ
Δ/ΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
ΣΤΟΙΧ. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΟΣ ΟΝΟΜΑ ΜΗΤΡΟΣ
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ Α.Δ.Τ. , Α.Φ.Μ.
Δ/ΝΣΗ , Τ.Κ. ,ΠΟΛΗ
:
: :
: :
:
ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΧΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΒΑΘΜΟΣ (αν υπάρχει)
ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΜΙΣΘΟΣ ή ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ
ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ (Ν - ΝΑΙ , Ο - ΟΧΙ) :
ΡΕΠΟ :
Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ή ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ.
Η ΑΔΕΙΑ ΘΑ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Α.Ν. 539 / 1945 , 1346 / 1983 ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 1 ΤΟΥ Ν.3302/04.Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΘΑ
ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ Ν.2112 / 1920 , 3198 / 1955 , 1845 / 1989 ΚΑΙ 2224 / 1994.Η ΥΠΕΡΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΘΑ
ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΝΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ Ν.2874 / 2000 ΚΑΙ ΑΠΟ 01/10/2005 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ
ΑΡΘΡΟ 1 ΤΟΥ Ν.3385/05.ΚΑΘΕ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΤΟ
ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΟΥΣΙΩΔΩΝ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Π.Δ.156/94.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

08.00-16.00
Ν
ΣΑΒΒΑΤΟ
Ο ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΕΙΑ Σ.Σ.Ε. ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟΣ ΜΙΣΘΟΣ, ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΟΣΟ
ΔΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΗ ΤΥΧΩΝ ΑΞΙΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΙΣΘΩΤΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ, ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ
1.ΌΡΟΙ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΕΙΔΟΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ Πλήρης Απασχόληση
ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ :

υπαρχει σε αυτη τη συμβαση κατι υποπτο ή να υπογραψώ
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο