Αποκρύπτουν εισοδήματα 50 δισ. από την Εφορία.

Οικονομικές Ειδήσεις

21 Μάιος 2010
Σύμφωνα με τη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, το Δημόσιο θα μπορούσε να εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα 9 δισ. ευρώ ετησίως με την επιβολή αυστηρότερων μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό των 9 δισ. ευρώ θα επαρκούσε να καλύψει περισσότερο από το 1/3 της συνολικής δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται για την περίοδο 2010-2014. Taxheaven.gr

Αποκρύπτουν εισοδήματα 50 δισ. από την Εφορία.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, το Δημόσιο θα μπορούσε να εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα 9 δισ. ευρώ ετησίως με την επιβολή αυστηρότερων μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό των 9 δισ. ευρώ θα επαρκούσε να καλύψει περισσότερο από το 1/3 της συνολικής δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται για την περίοδο 2010-2014.

Το ιλιγγιώδες ποσόν των 50 δισ. ευρώ «κρύβουν» από την εφορία ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες και εμποροβιοτέχνες. Αυτό αποκαλύπτει ειδική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα μάλιστα με την οποία το Δημόσιο θα μπορούσε να εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα 9 δισ. ευρώ ετησίως με την επιβολή αυστηρότερων μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό των 9 δισ. ευρώ θα επαρκούσε να καλύψει περισσότερο από το 1/3 της συνολικής δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται για την περίοδο 2010-2014. Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής προτείνεται ακόμη και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών χωρίς καν να υπάρχουν υποψίες φοροδιαφυγής.

Στοιχεία
Η ΕΤΕ σε μελέτη της για το φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων αποκαλύπτει τα εξής:

1. Τα 2/3 του περιθωρίου αύξησης των φορολογικών εσόδων, που αντιστοιχούν σε 6 δισ. ευρώ από το σύνολο των 9 δισ., οφείλονται στη φοροδιαφυγή - φοροαποφυγή από φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισοδήματα εκτός εξαρτημένης εργασίας (εισοδήματα αυτοαπασχολουμένων και εισοδήματα από κατοχή κεφαλαίου και άλλων περιουσιακών στοιχείων). Το δηλωθέν εισόδημα από πηγές εκτός μισθωτής εργασίας υπολείπεται κατά περίπου 50 δισ. ευρώ του εισοδήματος που τους αναλογεί βάσει των εθνικών λογαριασμών. Δηλαδή επαγγελματίες και εισοδηματίες «κρύβουν» από την εφορία εισοδήματα της τάξης των 50 δισ. ευρώ.

2. Περίπου 2,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι δηλώνουν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

3. Το υψηλότερο μέσο εισόδημα των μη μισθωτών στους οποίους περιλαμβάνονται φορολογούμενοι με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια (επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι, έμποροι) ανέρχεται σε 25.000 ευρώ δηλαδή κινείται στα ίδια επίπεδα με το υψηλότερο μέσο εισόδημα των μισθωτών. Σύμφωνα με τη μελέτη το μέσο εισόδημα για τους επαγγελματίες θα έπρεπε να ήταν 42.000 ευρώ.

4. Τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 55% του μέσου όρου της ευρωζώνης.

5. Αποκρύπτονται εισοδήματα από ακίνητη περιουσία.


Εσοδα από φοροδιαφυγή
Σύμφωνα με τη μελέτη, η άντληση πρόσθετων εσόδων θα μπορούσε να προέλθει από:

Μείωση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος. Το αφορολόγητο στην Ελλάδα ανέρχεται σε 12.000 ευρώ για τους μισθωτούς έναντι 6.700 ευρώ κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη και αναλογεί στο 56% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ Με μια μείωση του αφορολόγητου ορίου το δημόσιο θα εξασφάλιζε πρόσθετα έσοδα 1,1 δισ. ευρώ.

Αύξηση της φορολογίας στους τόκους των καταθέσεων καθώς είναι χαμηλότερη 11 μονάδες από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών που θα φέρει επιπλέον φορολογικά έσοδα της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Υιοθέτηση τακτικών κινήτρου - τιμωρίας με ουσιαστική και άμεση επιβολή ποινών και δημοσίευση ονομάτων σε σημαντικές περιπτώσεις αποδεδειγμένης φοροδιαφυγής.

Προληπτικό έλεγχο της κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών στα πλαίσια τακτικών φορολογικών ελέγχων και όχι μόνο σε περιπτώσεις όπου ήδη τεκμαίρεται σημαντική φοροδιαφυγή, καθώς και με συνεργασία με άλλες χώρες για παροχή σχετικών δεδομένων.

Δειγματοληπτικούς φορολογικούς ελέγχους σε κατηγορίες ατόμων με υψηλά τεκμαρτά εισοδήματα αλλά χαμηλά δηλωθέντα εισοδήματα.

Έλεγχο στους φοροελεγκτές.



Ανοίγουν τώρα οι φάκελοι 3.700 μεγαλο-οφειλετών
Σύμφωνα με πληροφορίες, καθένας από τους μεγαλο-οφειλέτες χρωστά στην Εφορία τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ευρώ.


Tα πρώτα 20 «λουκέτα» σε ιατρεία και κέντρα διασκέδασης που εντοπίστηκαν να φοροδιαφεύγουν βάζει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Oικονομικών, το οποίο είναι αποφασισμένο κάθε εβδομάδα να δίνει στη δημοσιότητα λίστες με ονόματα φοροφυγάδων και μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου. Στο μεταξύ, στο γραφείο του υπουργού Oικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου βρίσκεται η λίστα με τους 3.700 μεγαλο-οφειλέτες του Δημόσιου, στην οποία «φιγουράρουν» τα ονόματα μεγαλοεπιχειρηματιών, τραπεζών, ασφαλιστικών και χρηματιστηριακών εταιριών αλλά και επιχειρήσεων του Δημοσίου.


Κύκλωμα
Πληροφορίες, αναφέρουν ότι καθένας από τους μεγαλο-οφειλέτες χρωστάει στην εφορία τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ ενώ την πρώτη θέση της λίστας καταλαμβάνει λογιστής- επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη με οφειλές «μαμούθ» 636 εκατ. ευρώ. Oι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίες είχε εμπλακεί στο κύκλωμα των 47 επιχειρηματιών και 50 εφοριακών που εισέπραξαν παράνομα από το Δημόσιο επιστροφές ΦΠA άνω των 500 εκατ. ευρώ.


«Ακρόπολις»
Στη «χρυσή» λίστα βρίσκεται και η χρηματιστηριακή εταιρεία «Aκρόπολις» γνωστή από την εμπλοκή της στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων με βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 550 εκατ. ευρώ. Kατά τις ίδιες πληροφορίες, το σύνολο των οφειλών και των 3.700 πλησιάζει τα 10 δισ. ευρώ, ποσό που θα μπορούσε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 4,2% του AEΠ. Bέβαια επειδή στη λίστα περιέχεται ο OΣE και οι Oλυμπιακές Aερογραμμές γεννάται το ερώτημα αν είναι δυνατόν και μέχρι ποίου ύψους να εισπραχθούν οι οφειλές αυτές.


Κλάδοι
Πιο αναλυτικά, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχει ετοιμάσει και στείλει στο υπουργείο Oικονομικών την λίστα με τους μεγαλύτερους οφειλέτες του Δημοσίου. H γνωστοποίηση της λίστας αναμένεται πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα ή το αργότερο στις αρχές Iουνίου. Aκόμη συμπεριλαμβάνονται πλήθος εταιρειών από όλους τους κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας όπως τρόφιμα, ένδυση, τουρισμός, κατασκευές, εκδόσεις, διαφήμιση, διασκέδαση - αναψυχή, ασφαλιστικές υπηρεσίες κ.ά.

Tο οικονομικό επιτελείο έχει βάλει στο στόχαστρο 11.000 μεγαλο-οφειλέτες οι οποίοι χρωστούν στην εφορία από 100.000 ευρώ και πάνω. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες τα δικαστικά τμήματα των εφοριών έχουν πάρει... φωτιά καθώς για όσους οφειλέτες έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτουν μεγάλη ακίνητη παρουσία έχουν μπει μπροστά οι διαδικασίες κατάσχεσης.

Πηγή Ημερησία