Ειδήσεις Επιχειρήσεων Νέα

Η ύφεση χτύπησε τις επιχειρήσεις .

Από τις δέκα πλέον κερδοφόρες της χώρας μόνο οι έξι είχαν αύξηση κερδών

Η ύφεση χτύπησε τις επιχειρήσεις .

Από τις δέκα πλέον κερδοφόρες της χώρας μόνο οι έξι είχαν αύξηση κερδών

 Στο βαθύ πηγάδι της ύφεσης βρέθηκαν το 2009 οι ελληνικές επιχειρήσεις, σαφώς επηρεασμένες τόσο από τη διεθνή κρίση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία όσο και (κυρίως) από τις επιπτώσεις της γενικότερης δυσπραγίας στο εσωτερικό της χώρας.

Παρ΄ όλο που η έκταση του προβλήματος στην Ελλάδα αποκαλύφθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2009, οι επιχειρήσεις είχαν ήδη αρχίσει να βλέπουν κάμψη σε ζήτηση, τζίρο και κέρδη, από τα μέσα του 2008, ενάμιση χρόνο πριν.

Μέσα στο δύσκολο αυτό οικονομικό κλίμα, η ΙCΑΡ, αξιοποιώντας τα στοιχεία της ΙCΑΡ Databank, αποτύπωσε για μία ακόμη χρονιά τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αλλά και αυτές που διακρίθηκαν από άποψη κύκλου εργασιών.

Οικονομικό περιβάλλον
Είναι φανερό ότι το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον επηρέασε αρνητικά τα επιχειρηματικά οικονομικά αποτελέσματα το 2010, τα οποία θα είναι χειρότερα από αυτά του 2009. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις δέκα πρώτες σε κύκλο εργασιών επιχειρήσεις το 2009 οι επτά είχαν πτώση σε σχέση με το 2008. Επίσης, από τις δέκα πλέον κερδοφόρες της χώρας μόνον οι έξι είχαν αύξηση κερδών και οι υπόλοιπες βρέθηκαν στη δεκάδα με μειωμένα κέρδη προ φόρων σε σχέση με το 2008.

Αρχίζει να χάνεται και η εναλλακτική λύση του μακροπρόθεσμου δανεισμού, λόγω της επιφυλακτικότητας των τραπεζών και της αυστηρής πιστωτικής πολιτικής τους, πρακτική που ερμηνεύεται ως απόρροια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και επιτείνεται από την αρνητική συγκυρία, ειδικά για τη χώρα μας.

Οπως είπε μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Ν. Κωνσταντέλλος, διευθύνων σύμβούλος του Ομίλου ΙCΑΡ Group, «πάνω από τις μισές ελληνικές εταιρείες αναμένονται με χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα το 2009.

Σημαντική, σε σύγκριση με την περυσινή εικόνα, είναι η μείωση των εσόδων των επιχειρήσεων, η οποία κατέγραψε απώλειες μεγαλύτερες των 7 δισ. ευρώ ή 10,3%. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι ο στόχος πολλών εταιρειών να συγκρατηθούν τα κόστη απέδωσε, με αποτέλεσμα τα κέρδη ΕΒΙΤDΑ να εμφανίζουν μικρότερη μείωση κατά 7%.

Οι επιχειρήσεις, λοιπόν, μάχονται σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και, καθώς έχουν δυσκολίες στο να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, φαίνεται να επιτυγχάνουν να συγκρατήσουν τις δαπάνες τους». Χαρακτηριστικό της συγκυρίας αποτελεί και η αύξηση του μέσου όρου προθεσμίας είσπραξης απαιτήσεων σε 107 ημέρες (από 94 ημέρες το 2008). Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον μέσον όρο εξόφλησης προμηθευτών (80 ημέρες), επιβαρύνει εξαιρετικά τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο