Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αίτηση από την Ελλάδα για εκταμίευση 20 δισ. ευρώ.

Αποστέλλεται εντός της ημέρας από το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση η τυπική αίτηση της κυβέρνησης για την παροχή της πρώτης δόσης, ύψους 14,5 δισ. ευρώ, του δανείου προς την Ελλάδα.

Αίτηση από την Ελλάδα για εκταμίευση 20 δισ. ευρώ.       

 
  Αποστέλλεται εντός της ημέρας από το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση η τυπική αίτηση της κυβέρνησης για την παροχή της πρώτης δόσης, ύψους 14,5 δισ. ευρώ, του δανείου προς την Ελλάδα.

    Το ποσό αυτό αναμένεται να εισρεύσει - μέσω Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.

    Αύριο, εξάλλου, εισρέει ποσό ύψους 5,5 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προς το οποίο δεν υπήρξε αίτηση, καθώς οι διαδικασίες του ΔΝΤ είναι αυτοματοποιημένες.

    Το συνολικό ποσό των 20 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί και για την αναχρηματοδότηση 10ετών ομολόγων ύψους 8,5 δισ. ευρώ που λήγουν στις 19 Μαΐου.

    Για το ποσό του δανείου των 20 δισ. ευρώ, θα καταβληθούν ετήσιοι τόκοι ύψους 643,5 εκατ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και 121,5 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

    Ειδικότερα, το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει επιτόκιο 3,60% και από το ΔΝΤ 1,30% για το τμήμα των 3 δισ. ευρώ και 3,30% για τα υπόλοιπα 2,5 δισ. ευρώ.

    Στην πενταετία, οι συνολικές δαπάνες για τόκους θα ανέλθουν σε 3,217 δισ. ευρώ- σχεδόν οι μισές σε σύγκριση με την τελευταία έκδοση των πενταετών ομολόγων, για την οποία οι δαπάνες για τόκους ανέρχονται σε 6,1 δισ. ευρώ.

    Παράλληλα, στους όρους του δανείου περιλαμβάνεται η παροχή τριετούς περιόδου χάριτος και η έναρξη εξόφλησης από τον Σεπτέμβριο 2013, με την εξόφληση να γίνεται σε οκτώ ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις ύψους 2,902 δισ. ευρώ η κάθε δόση.

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δέχθηκε σήμερα το πρωί στο υπουργείο το κλιμάκιο του διεθνούς οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody'Αs.

    Ο υπουργός ενημέρωσε για το τριετές πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, αλλά και για την έως σήμερα πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

    Οι εμπειρογνώμονες του διεθνούς οίκου άρχισαν από σήμερα νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και στο πλαίσιο αυτό θα συναντηθούν και με στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος και ιδιωτικών τραπεζών.

    Σε χθεσινή ανακοίνωση του οίκου αναφέρεται ως πιθανή η υποβάθμιση εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων της πιστοληπτικής αξιολόγησης από τη βαθμίδα «Α3» στη βαθμίδα «Baa». 

Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο