Αποτελέσματα live αναζήτησης

Συρρίκνωση της οικονομίας το α΄τριμηνο κατά 1,4% εκτιμούν οικονομολόγοι

12 Μάιου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι έχει συρρικνωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2010 με ταχύτερο ρυθμό από το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και η κατάσταση ίσως επιδεινωθεί, καθώς γίνεται όλο και πιο αισθητός ο αντίκτυπος από τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Συρρίκνωση της οικονομίας το α΄τριμηνο κατά 1,4% εκτιμούν οικονομολόγοι

        
Η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι έχει συρρικνωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2010 με ταχύτερο ρυθμό από το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και η κατάσταση ίσως επιδεινωθεί, καθώς γίνεται όλο και πιο αισθητός ο αντίκτυπος από τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Σύμφωνα με τους 11 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα, η οικονομία εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε κατά 1,4% σε τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο του έτους, συγκριτικά με συρρίκνωση 0,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2009.

Οι προβλέψεις κυμάνθηκαν μεταξύ συρρίκνωσης 0,3% και 2,1%.

«Η οικονομία αναμένεται να βρεθεί σε βαθύτερη ύφεση το 2010 [...] ως αποτέλεσμα της σημαντικής υποχώρησης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών (λόγω των μέτρων λιτότητας και της αύξησης του πληθωρισμού), ενώ η επενδυτική δραστηριότητα θα συνεχίσει να υποχωρεί με διψήφιο ρυθμό», είπε ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ενεργοποίησαν νωρίτερα αυτό το μήνα μηχανισμό διάσωσης ύψους 110 δισ. ευρώ για την Ελλάδα με αντάλλαγμα την εφαρμογή πολυετούς προγράμματος λιτότητας από τη χώρα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα λιτότητας, που περιλαμβάνουν αυξήσεις φόρων και μείωση των μισθών στο δημόσιο, σε μια προσπάθεια να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους για το έλλειμμα.

Τα μέτρα αυτά, ωστόσο, θα πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα και η κυβέρνηση εκτιμά πως η οικονομία θα συρρικνωθεί 4% φέτος.

Βάσει της δημοσκόπησης, οι οικονομολόγοι συμφωνούν με τις απαισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης, την ώρα που η οικονομία της ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 1,0% φέτος.

Επιπτώσεις στις αγορές

Αν και οι παράγοντες της αγοράς επικεντρώνονται περισσότερο στην επιτυχία εφαρμογής του πακέτου διάσωσης, η ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων στοιχείων θα δημιουργήσει κάποιο κλίμα ευφορίας στις αγορές, ενισχύοντας το ευρώ και πυροδοτώντας προσδοκίες ότι η χώρα μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματά της ταχύτερα του αναμενόμενου.

Αντίθετα, μια μεγαλύτερη συρρίκνωση θα αυξήσει τις ανησυχίες για την επάρκεια του πακέτου διάσωσης ως έχει και θα τροφοφοδοτήσει φόβους για ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες στη χώρα.

Πηγή Το Βήμα



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης