Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Συρρίκνωση της οικονομίας το α΄τριμηνο κατά 1,4% εκτιμούν οικονομολόγοι

Η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι έχει συρρικνωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2010 με ταχύτερο ρυθμό από το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και η κατάσταση ίσως επιδεινωθεί, καθώς γίνεται όλο και πιο αισθητός ο αντίκτυπος από τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Συρρίκνωση της οικονομίας το α΄τριμηνο κατά 1,4% εκτιμούν οικονομολόγοι

        
Η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι έχει συρρικνωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2010 με ταχύτερο ρυθμό από το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και η κατάσταση ίσως επιδεινωθεί, καθώς γίνεται όλο και πιο αισθητός ο αντίκτυπος από τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Σύμφωνα με τους 11 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα, η οικονομία εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε κατά 1,4% σε τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο του έτους, συγκριτικά με συρρίκνωση 0,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2009.

Οι προβλέψεις κυμάνθηκαν μεταξύ συρρίκνωσης 0,3% και 2,1%.

«Η οικονομία αναμένεται να βρεθεί σε βαθύτερη ύφεση το 2010 &#x5B...&#x5D ως αποτέλεσμα της σημαντικής υποχώρησης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών (λόγω των μέτρων λιτότητας και της αύξησης του πληθωρισμού), ενώ η επενδυτική δραστηριότητα θα συνεχίσει να υποχωρεί με διψήφιο ρυθμό», είπε ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ενεργοποίησαν νωρίτερα αυτό το μήνα μηχανισμό διάσωσης ύψους 110 δισ. ευρώ για την Ελλάδα με αντάλλαγμα την εφαρμογή πολυετούς προγράμματος λιτότητας από τη χώρα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα λιτότητας, που περιλαμβάνουν αυξήσεις φόρων και μείωση των μισθών στο δημόσιο, σε μια προσπάθεια να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους για το έλλειμμα.

Τα μέτρα αυτά, ωστόσο, θα πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα και η κυβέρνηση εκτιμά πως η οικονομία θα συρρικνωθεί 4% φέτος.

Βάσει της δημοσκόπησης, οι οικονομολόγοι συμφωνούν με τις απαισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης, την ώρα που η οικονομία της ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 1,0% φέτος.

Επιπτώσεις στις αγορές

Αν και οι παράγοντες της αγοράς επικεντρώνονται περισσότερο στην επιτυχία εφαρμογής του πακέτου διάσωσης, η ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων στοιχείων θα δημιουργήσει κάποιο κλίμα ευφορίας στις αγορές, ενισχύοντας το ευρώ και πυροδοτώντας προσδοκίες ότι η χώρα μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματά της ταχύτερα του αναμενόμενου.

Αντίθετα, μια μεγαλύτερη συρρίκνωση θα αυξήσει τις ανησυχίες για την επάρκεια του πακέτου διάσωσης ως έχει και θα τροφοφοδοτήσει φόβους για ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες στη χώρα.

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο