Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ανακοίνωση σχετικά με την απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) τον Απρίλιο

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα έσοδα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) για το μήνα Απρίλιο του 2010, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2009.

Ανακοίνωση σχετικά με την απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) τον Απρίλιο

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα έσοδα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) για το μήνα Απρίλιο του 2010, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2009.

Το μήνα αυτό εισπράχθηκαν 1205 εκ. ευρώ ΦΠΑ, έναντι 1118 εκ. ευρώ τον αντίστοιχο του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας αύξηση +7,8%.

Το γεγονός οφείλεται, κυρίως, στην απόδοση κατά τον μήνα Απρίλιο των δηλώσεων Φ.Π.Α. πρώτου τριμήνου 2010 των μικρών επιχειρήσεων (επιχειρήσεων με βιβλία Α και Β κατηγορίας), η δε αύξηση οφείλεται κυρίως στο γεγονός των αποδείξεων, που ζητούν οι πολίτες από 1 Ιανουαρίου 2010 και μετά.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α. από 9% σε 10% και από 19% σε 21% έγινε από 15 Μαρτίου 2010 και ως εκ τούτου δεν επηρέασε σημαντικά τις παραπάνω μεταβολές, που οφείλονται κυρίως στο μέτρο των αποδείξεων.

Επιπλέον, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι τα στοιχεία αυτά υποεκτιμούν τα πραγματικά στοιχεία Φ.Π.Α., καθώς εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο της τμηματικής καταβολής του Φ.Π.Α.. Σε σχέση με τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους, αν συνυπολογιστεί ότι κάποιοι φορολογούμενοι ζήτησαν, (όπως είχαν δικαίωμα από τον ισχύοντα νόμο) να πληρώσουν τους δύο επόμενους μήνες (Μάιο και Ιούνιο) τα έσοδα από Φ.Π.Α., όπως καταγράφονται από τις σχετικές δηλώσεις, διαμορφώνονται σε 1297 εκ. ευρώ έναντι 1118 εκ. ευρώ του αντίστοιχου μήνα του σημειώνοντας πραγματική αύξηση 16%.

Τα στοιχεία αυτά είναι τα πρώτα δείγματα της μαζικής συμμετοχής των πολιτών στο μέτρο των αποδείξεων στο πλαίσιο του νέου φορολογικού συστήματος του Υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα, δείχνουν ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού γίνεται κανονικά και έχει ήδη επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα από τις αρχικές προβλέψεις, σημειώνοντας σταδιακή βελτίωση της απόδοσης του εισπρακτικού μηχανισμού.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description EFH | Μαΐου 7, 2010 3:53 μ.μ. | Reply
ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!!!
image description PANOLIASKOSJOHN | Μαΐου 7, 2010 3:07 μ.μ. | Reply
Θεωρώ ότι σε αυτό το σημείο πριν αρχίσουμε τις αισιόδοξες σκέψεις περί αυξησης εσόδων από ΦΠΑ καλό θα ήταν να λάβουμε υπόψη μας ότι οι αγορές αγαθών που αφορούν το Πάσχα έγιναν μέσα στον Μαρτη.
Αρα τα μεγέθη κατα την αποψή μου δεν είναι συγκρίσιμα λόγω διαφορετικού χρονικού σημείου (σε σχεση με το ΦΠΑ παντα) στο οποίο πέφτει το Πασχα.
Ας περιμένουμε λοιπόν και τον Απρίλιο πριν οδηγηθούμε σε τελικά συμπεράσματα.

Ευχαριστώ, και καλή δύναμη σε όλους τους συναδελφους Λογιστες-Φορετεχνικούς.
image description Auditor | Μαΐου 7, 2010 11:10 μ.μ. | Reply
Η ανακοίνωση απευθύνεται σε μωρούς;

Η αύξηση του ΦΠΑ κατά 10,53% (από 19 σε 21) και κατά 11,11% (από 9 σε 10), έφερε αύξηση στα έσοδα μόλις 7,78% παρά το μέτρο των αποδείξεων!

Αυτό είναι επίτευγμα;
image description Auditor | Μαΐου 7, 2010 11:10 μ.μ. | Reply
Μας κοροϊδεύουν στα μούτρα μας.
image description elias stratakis | Μαΐου 10, 2010 12:37 μ.μ. | Reply
Δεν έχουν λάβει καθόλου υπόψιν τους ότι η αύξηση αυτή μπορεί και να οφείλεται στην μείωση των αγορών λόγω κρίσης;
Τα μαγαζιά κύριοι ξεστοκάρυν, πάρτε το χαμπάρι.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο