Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πότε επιτέλους θα πληρωσουν αυτοί που ευθύνονται; Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη

Η χώρα μας δυστυχώς είχε πάντα χρέη και ελλείμματα. Το φαινόμενο αυτό ήταν αποτέλεσμα των αναπτυξιακών επιλογών των εκάστοτε Κυβερνήσεων. Ήταν αποτέλεσμα των εκάστοτε πολιτικών που μοναδικό τους στόχο απ’ ότι φαίνεται είχαν το ίδιον όφελος.

Πότε επιτέλους θα πληρωσουν αυτοί που ευθύνονται; Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη

Ημερομηνία: 4/5/2010 

Η κρίση που περνά ο τόπος μας ίσως είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του Ελληνικού Kράτους.

Η χώρα μας δυστυχώς είχε πάντα χρέη και ελλείμματα. Το φαινόμενο αυτό ήταν αποτέλεσμα των αναπτυξιακών επιλογών των εκάστοτε Κυβερνήσεων. Ήταν αποτέλεσμα  των εκάστοτε πολιτικών  που μοναδικό τους στόχο απ’ ότι φαίνεται  είχαν το ίδιον όφελος.

Το χρέος της χώρας μας ως  ποσοστό του ΑΕΠ  είναι το ίδιο με το χρέος την περίοδο του 2000. Παρά τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν η χώρα μας  δεν μπόρεσε να ανάκαμψη με αποτέλεσμα να βρίσκεται  στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών.

Η παραγωγικότητα, η εκβιομηχάνιση, η διαφάνεια  με την πάροδο των ετών αντικαταστάθηκαν από την «εκδούλευση» την «αρπαχτή» την αδιαφάνεια και την   «Δημιουργική Λογιστική». Όροι  που  μας επέτρεψαν να πρωτοτυπήσουμε  παγκοσμίως οικοδομώντας στην αβεβαιότητα και στην αναξιοκρατία, κρύβοντας  τα ουσιαστικά προβλήματα .

Η Ελλάδα σαν μία χώρα με «υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και παράγοντας πλούτο», όπως εμφάνιζε η δημιουργική λογιστική, αποτελούσε τον πλέον  σημαντικό προμηθευτή σε υπηρεσίες και προϊόντα.

Η αδρανοποίηση του παραγωγικού ιστού της χώρας και η  αλόγιστη εκροή πόρων, όπως με την  οργάνωση  των Ολυμπιακών Αγώνων και την αγορά οπλικών  συστημάτων, συνέβαλαν σημαντικά να βρεθούμε στη θέση που βρισκόμαστε τώρα..
Τα μεγάλα έργα υποδομής που πραγματοποιήθηκαν για την εξυπηρέτηση των αγώνων κατασπαταλώντας ευρωπαϊκούς και εγχώριους πόρους, θα μπορούσαν να γίνουν με μικρότερο κόστος, αφού θα ήταν απαλλαγμένα από τις διάφορες «μίζες»
Τα αμύθητα ποσά για την ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων και τα συστήματα που μας προμήθευσαν δεν δούλεψαν και δεν δουλεύουν. Τα προϊόντα τους δεν έχουν ποιοτικά στάνταρ π.χ. τα υποβρύχια
 
Το σύνολο των δαπανών που έγιναν στο τόπο μας, όλα αυτά τα χρόνια, δεν συνέβαλαν να αλλάξει θέση η χώρα μας.
Η χώρα σταμάτησε να παράγει. Το εύκολο χρήμα και ο γρήγορος πλουτισμός άνοιξαν τον δρόμο για δραστηριότητες, πολλές φορές μη σύννομες.  Η κάλυψη των βασικών αναγκών γίνεται κατά το πλείστον από  εισαγωγές.
Ήταν γνωστό το αναπόφευκτο, ότι κάποτε θα φτάναμε σε αδιέξοδο.
Το ερώτημα όμως είναι γιατί σιωπούσαν οι συνοδοιπόροι στο αδιέξοδο.

Γιατί σιωπούσαν οι τραπεζικοί κύκλοι που είχαν σημαντικές  προμήθειες για να αποκρύπτουν τα χρέη μας, βγάζοντας ψευδής εκθέσεις;
Γιατί σιωπούσαν τα κράτη των οποίων οι εταιρείες για την πώληση των προϊόντων  και των υπηρεσιών τους στήριζαν και προωθούσαν την μίζα και την αναξιοπρέπεια;
Γιατί σιωπούσαν όλοι αυτοί που διαχειριζόντουσαν τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου;
Επομένως εύλογα δυσανασχετούν οι πολίτες που καλούνται πάλι να πληρώσουν «το μάρμαρο».

 Να πληρώσουν για ακόμη μία φορά με τον πλέον επώδυνο τρόπο τις πολιτικές επιλογές των μέχρι σήμερα σωτήρων του έθνους.
Γνωρίζουμε  ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα για όλους  μας.
Πότε επιτέλους θα πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται;
 
Αλεβιζακης Παναγιώτης
Οικονομολόγος
 Εκ/πος
 της
Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας

[email protected]
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description HARIS_K | Μαΐου 5, 2010 4:51 μ.μ. | Reply
Επιτέλους ...μίλησαν και οι οικονομολόγοι !...
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο