Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων για 10 δισ.

Κρίσιμο παραμένει εάν θα επιβληθούν εφάπαξ πρόστιμα διατήρησης (όπως στους ημι-υπαίθριους) ή θα εφαρ-μοσθεί πιο οριστική λύση

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων για 10 δισ.

Κρίσιμο παραμένει εάν θα επιβληθούν εφάπαξ πρόστιμα διατήρησης (όπως στους ημι-υπαίθριους) ή θα εφαρ-μοσθεί πιο οριστική λύση

Ρύθμιση - εξπρές για τα αυθαίρετα, με την οποία εκτιμούν ότι θα εισρεύσουν έως και 10 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, ετοιμάζουν για μέσα στο επόμενο δίμηνο ή τρίμηνο τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, δόθηκε εντολή από τον πρωθυπουργό στην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη να προωθήσει άμεσα, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών νομοσχέδιο με το οποίο θα γίνεται συνολική ρύθμιση για τα αυθαίρετα, με στόχο να εισπραχθούν από 7 έως 10 δισ.

Επισήμως, αυτό διαψεύδεται από το γραφείο της κ. Τ. Μπιρμπίλη, ωστόσο στελέχη του υπουργείου Οικονομίας άλλα και του υπουργείου Περιβάλλοντος το επιβεβαιώνουν κατηγορηματικά. Οι ίδιες πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι το νομοσχέδιο θα προωθηθεί στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών. Η ρύθμιση, όπως όλα δείχνουν, θα περιέχει στοιχεία του νόμου Μπιρμπίλη για τους ημιυπαίθριους και του παλιού νόμου Τρίτση για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Αυτή τη στιγμή, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αναμένεται η οικονομική πρόταση του υπουργείου Οικονομίας, ώστε αμέσως μετά να γίνει επεξεργασία από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί είναι αν θα πάμε σε εφάπαξ πρόστιμα διατήρησης, όπως η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους ή σε μια πιο οριστική λύση (τέλος νομιμοποίησης;).


Επίσπευση
Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε ανακοινώσει ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα υπήρχε μια συνολική διευθέτηση για τα αυθαίρετα στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδίου για την αναμόρφωση της πολεοδομικής νομοθεσίας. Αυτό που αλλάζει τώρα, πέραν της επίσπευσης, είναι και η κατάληξη των χρημάτων από τα πρόστιμα, τα οποία αντί του Πράσινου Ταμείου θα πάνε προς κάλυψη του ελλείμματος.

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει ουσιαστικά, στις πολεοδομίες η διαδικασία για τη διατήρηση των ημιυπαίθριων. Χθες υπεγράφη η ερμηνευτική εγκύκλιος για την εφαρμογή του νόμου. Σήμερα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στα πολεοδομικά γραφεία, ενώ θα πρέπει να περάσουν και δυο με τρεις ημέρες για την, γραφειοκρατικής διαδικασίας, ταχυδρομική αποστολή της.

Τυπικά οι πολίτες μπορούν από σήμερα να πάνε στις πολεοδομίες, ωστόσο δεν θα μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους, αφού η γραφειοκρατία απαγορεύει ουσιαστικά την ενεργοποίηση του νόμου, πριν «ενημερωθούν» οι πολεοδομικοί υπάλληλοι. Ουσιαστικά, η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει κανονικά από την ερχόμενη εβδομάδα. Οι πολίτες θα χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση μαζί με τεχνική έκθεση μηχανικού, φωτογραφίες του χώρου που θέλουν να ρυθμίσουν και να πληρώσουν το αντίστοιχο παράβολο (250 ευρώ για ημιυπαίθριο, 350 ευρώ για άλλο χώρο).

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο