Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τα μέτρα - σοκ που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση πιθανότατα την Κυριακή, όπως τα αναφέρει όλος ο Ελληνικός Τύπος.

Τα μέτρα - σοκ που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση πιθανότατα την Κυριακή, όπως τα αναφέρει όλος ο Ελληνικός ΤύποςΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:  Με οδυνηρό αντίκρισμα το κόστος της διάσωσης.


 Στη συνάντηση, ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τους κοινωνικούς εταίρους, κατέφυγε σε δραματικούς τόνους: «Είμαι θυμωμένος. Είμαι πάρα πολύ θυμωμένος γιατί έχω μόνο δύο επιλογές» είπε και πρόσθεσε «η πρώτη επιλογή είναι η πτώχευση της χώρας και η άλλη είναι τα μέτρα που θα σας ανακοινώσω» και αμέσως μετά παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων το οποίο θα ανακοινωθεί στην πλήρη μορφή του, πιθανότατα την Κυριακή, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

1. Την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού για το δημόσιο τομέα. Από την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο, το ΥΠΟΙΚ προσδοκά εξοικονόμηση ύψους 1,4 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ.

2. Στον ιδιωτικό τομέα ο 14ος μισθός θα καταργηθεί με τη μορφή που χορηγείται σήμερα και θα ενσωματωθεί ως ποσοστό στους μισθούς όλου του χρόνου, αλλά θα είναι στην ευχέρεια του εργοδότη, εφόσον η επιχείρηση είναι κερδοφόρα.

3. Τη συμφωνία ή επιβολή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τριετούς διάρκειας, που θα προβλέπει μηδενικές αυξήσεις για τον ιδιωτικό τομέα.

4. Τη μείωση κατά 50% της αποζημίωσης από καταγγελία συμβάσεων.

5. Την κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα. Ενδεχομένως να τεθεί πλαφόν το ποσό των 800 ευρώ.

6. Η αύξηση του ορίου των απολύσεων από το 2% που είναι σήμερα στα 4% -5%.

7. Η απόλυση για όσους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους η υπηρεσία τους συγχωνεύεται με άλλη με παράλληλη κατάργηση και μεγάλου αριθμού θέσεων συμβασιούχων του Δημοσίου.

8. Η κατάργηση της υποχρεωτική διαιτησίας και στον ιδιωτικό τομέα σε περίπτωση που εργαζόμενοι και εργοδότες δεν βρίσκονται σε συμφωνία στη διαπραγμάτευση νέα ΣΣΕ.

9. Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 1%-2% με το δεδομένο αυτό ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ θα φτάσει στο 23% από 21% που είναι σήμερα και ο μεσαίος συντελεστής, ο οποίος θα αυξηθεί κατά μια μονάδα θα φτάσει στο 12% από 11% που είναι σήμερα.

10. Η αύξηση κατά 10% στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα. Η αύξηση αυτή των ΕΦΚ είναι η τρίτη σε διάστημα μικρότερο των 12 μηνών για τα οινοπνευματώδη και τα προϊόντα καπνού και η δεύτερη σε υγρά καύσιμα.

11. Άμεση εξομοίωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών - ανδρών στο Δημόσιο, με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, χωρίς μεταβατικό στάδιο.


       
Express.gr :  Λήψη σκληρών μέτρων για εξοικονόμηση 25 δισ.

ENTOΣ των επόμενων ωρών θα κλείσει η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του μικτού κλιμακίου Ε.Ε. - ΕΚΤ - ΔΝΤ για το συμπληρωματικό πακέτο μέτρων, που θα οδηγήσει σε δημοσιονομική εξοικονόμηση 25 δισ. την επόμενη τριετία. Το νέο πακέτο μέτρων θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, με τη διάθεση κεφαλαίων που μπορεί να είναι και υψηλότερα από 120 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε χθες τους κοινωνικούς εταίρους για την αναγκαιότητα των μέτρων, τα οποία πιθανότατα θα ανακοινωθούν μεθαύριο Κυριακή. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταργείται ο 13ος και 14ος μισθός στον δημόσιο τομέα αλλά και στις συντάξεις, με εξαίρεση την κατώτατη σύνταξη.

Προωθείται μείωση κατά 10% των επιδομάτων του Δημοσίου και αύξηση του ΦΠΑ.
Στον ιδιωτικό τομέα προτείνεται πάγωμα μισθών, ενώ φαίνεται ότι δεν τίθεται θέμα περικοπής του 13ου και 14ου μισθού, καθώς κρίνεται ως αντιαναπτυξιακή κίνηση. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, το πλαφόν των απολύσεων αυξάνεται 2% και φτάνει στο 4%.
 Εφημερίδα Κέρδος.: Μέτρα - σοκ και ασφυκτική τριετής ασφυκτική κηδεμονία ΕΕ και ΔΝΤ

Νέα μέτρα - σοκ αποφάσισε η κυβέρνηση υπό την πίεση ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ και το ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός στους κοινωνικούς εταίρους: Περικοπή 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα, περικοπή 13ης και 14ης σύνταξης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, νέα αύξηση στον ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, όπως και στους έμμεσους φόρους (καύσιμα, ποτά, τσιγάρα), κατάργηση υποχρεωτικής διαιτησίας, αύξηση του ορίου απολύσεων από 2% στο 4% είναι μερικά από τα μέτρα που θα ανακοινωθούν την Κυριακή, πιθανότατα, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές φαινόταν ότι «γλίτωσαν» από τη λαίλαπα οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα. Το θέμα το έθεσε η τριμερής, ωστόσο τα στοιχεία που αντιπαράθεσε η κυβέρνηση και η ΓΣΕΕ φάνηκε ότι τους έπεισαν τελικά. Παρ’ όλα αυτά η διαπραγμάτευση συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ. Τα μέτρα είναι άμεσης εφαρμογής και «εμπροσθοβαρή», καθώς δίνεται έμφαση στην επόμενη διετία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δανειστές μας ζητούν να ρίξουμε το έλλειμμα 10 μονάδες μέσα στα επόμενα 2 (δύο!) χρόνια, αντί για τρία που προέβλεπε το ΠΣΑΑ που υπέβαλε το υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες. «Αν δεν μειώσουμε δραστικά το έλλειμμα στα 2 επόμενα χρόνια που θα είμαστε υπό σκληρή κηδεμονία, όταν θα χρειαστεί να βγούμε στις αγορές, θα καταρρεύσουμε», ήταν το επιχείρημα που ακούστηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου.
Τα απίστευτης βιαιότητας περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν αναγκαστικά, προκειμένου η ΕΕ και το ΔΝΤ να απελευθερώσουν τον μηχανισμό στήριξης και να εκταμιευθούν τα περίπου 150 δισ. ευρώ βοήθειας προς τη χώρα μας.


Τα αναγκαστικά μέτρα

Μουδιασμένοι οι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων (ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος, ο γγ της ΑΔΕΔΥ κ. Ηλίας Ηλιάδης) αλλά και ο πρόεδρος της ΟΚΕ κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων (ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Βασίλης Κορκίδης) άκουγαν μουδιασμένοι τον Πρωθυπουργό να απαριθμεί τα αναγκαστικά μέτρα:


- Αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες το λιγότερο - οπότε θα φτάσει το 23%.

- Περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα ενδεχομένως και περαιτέρω περικοπή επιδομάτων κατά 10%. Για τον 14ο μισθό υπάρχει σκέψη από το 2011 να ενσωματωθεί στον μισθό. Εφόσον τα πράγματα πάνε κατ΄ ευχήν και επιτευχθούν οι στόχοι μελετάται να χαρακτηρισθεί ως επίδομα παραγωγικότητας και να δίνεται από τις κερδοφόρες επιχειρήσεις.

- Στον ιδιωτικό τομέα η πρόταση της «τρόικα» σκόνταψε στα συνταγματικά κωλύματα, ωστόσο ζητήθηκε να γίνουν «λελογισμένες» κινήσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια.

- Περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Εδώ η κυβέρνηση επιδιώκει ακόμη να βρεθεί φόρμουλα για να μπει ένα «πλαφόν» στις κατώτατες ή χαμηλές συντάξεις.

- Ανοίγει παράθυρο παράκαμψης των συλλογικών διαπραγματεύσεων με δυνατότητα επιμέρους διμερών διαπραγματεύσεων.

- Περιορισμός αποζημιώσεων σε περίπτωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

- Κατάργηση της υποχρεωτικότητας της διαιτησίας.

- Αύξηση του ορίου των απολύσεων από το 2% που είναι σήμερα στο 4%. Αυτό είναι από τα λίγα μέτρα που θα μπορούσε να περάσει χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις, καθώς σήμερα όσοι απασχολούν κάτω από 20 άτομα μπορούν να απολύουν μέχρι και 40% του προσωπικού τους κάθε μήνα. Και το 80% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι τέτοιο βεληνεκούς, άρα η γενική αρχή του 4% στις απολύσεις δεν θα είναι μία κακή - υπό τις παρούσες συνθήκες - εξέλιξη.

-Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης κατά 10% σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά.Ημερησία : Μαχαίρι σε 13-14 μισθό και σύνταξη

Πτώχευση ή βοήθεια-«μαμούθ» ύψους 140 δισ. ευρώ αλλά υψηλό τίμημα η επιλογή της Ελλάδας. Κατάργηση 13ου-14ου μισθού σε ιδιωτικό-δημόσιο τομέα και 13ης-14ης σύνταξης, απελευθέρωση απολύσεων και νέα αύξηση ΦΠΑ ζητούν ΔΝΤ-ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Το εν λόγω δίλημμα, έθεσε σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους την Πέμπτη.

Ο Γ. Παπανδρέου φέρεται να είπε πώς η Ελλάδα έχει ως επιλογή είτε να κηρύξει στάση πληρωμών, δηλαδή αδυναμία αποπληρωμής του χρέους της που ισοδυναμεί με πτώχευση, είτε να λάβει το υψηλότερο πακέτο οικονομικής βοήθειας στην ιστορία, ύψους 140 δισ. ευρώ.

Μόνο που το τίμημα για αυτήν τη βοήθεια είναι πολύ υψηλό:

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν:

    * την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος πολιτικών που συζητούν με την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι η ισχύς των μέτρων και στον ιδιωτικό τομέα μάλλον θα αποφευχθεί.
    * Να καταργηθεί η 13η και 14η σύνταξη. Το μέτρο εμφανίζεται ως μη ανατρέψιμο με την ελληνική πλευρά πάντως να δίνει μάχη ώστε να εξαιρεθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
    * Απελευθέρωση απολύσεων και μείωση των αποζημιώσεων που καταβάλονται σε περίπτωση αποζημίωσης
    * Αύξηση του ΦΠΑ, πιθανότατα κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή στο 23%.Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description dinmar | Απριλίου 30, 2010 1:58 μ.μ. | Reply
θέλω να σας παραθέσω την εξής εύλογη απορία του μέσου ΈΛΛΗΝ φορολογούμενου πολίτη.Αφού θα υπάρξουν σημαντικές περικοπές σε μισθούς (δημόσιου αλλά και ιδιωτικού τομέα) από ποιόν θα εισπράττει τους πρόσθετους φόρους(βλέπε ΦΠΑ,ειδικός φόρος κατανάλωσης κλπ κλπ)εφόσον μειώνει την αγοραστική δύναμη...Επίσης δεν γνωρίζει το κράτος ότι με τις περικοπές μισθών θα χάσει σημαντικό μέρος από τις ασφαλιστικές εισφορές των ταμείων που αιμορραγούν (μάλλον θα αυξηθούν και αυτές).Επίσης ερωτώ γιατί δεν καλεί σε απολογία όλους αυτούς που έφεραν τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση (τους γνωστούς άγνωστους βλέπε δομημένο ομόλογο,Βατοπέδι,SIEMENS κλπ κλπ) να τους δεσμεύσει ότι περιουσιακό στοιχείο κατέχουν αυτοί (και οι συγγενείς τους) τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους και να διορθώσει η οικονομία μέσα σε μια νύκτα και να δημιουργηθεί πλεόνασμα για την κάλυψη 15ου ακόμη και 16ου μισθού;;;;;;;Επίσης αυτή η βοήθεια ΜΑΜΟΥΘ από το ΔΝΤ θα χρησιμοποιηθεί για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα;;;;επιτρέψτε μου να διαφωνήσω...Λίγο πολύ όλα αυτά είναι γνωστά σε όλους μας.Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε για αυτά θα συνεχίσουμε να παραμένουμε απαθείς;;;;;;;;θα ζητάμε κ' άλλο;;;;;; ή μήπως ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε...
image description ΖΑΦΕΙΡΗΣ Δ | Απριλίου 30, 2010 1:56 μ.μ. | Reply
ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!... ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ! Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ!
image description ΖΑΦΕΙΡΗΣ Δ | Απριλίου 30, 2010 1:09 μ.μ. | Reply
ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!... ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ! Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ!
image description ΖΑΦΕΙΡΗΣ Δ | Απριλίου 30, 2010 1:07 μ.μ. | Reply
ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ. ΔΕΣ ΤΟ POST ΜΟΥ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ "ΣΕ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΕ ΝΤΡΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΟΥ" ΣΤΙΣ 12:15 PM.
image description LIAROMMATIS | Απριλίου 30, 2010 7:08 μ.μ. | Reply
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗ ΣΚΕΨΗ΄
ΕΣΤΩ ΜΙΣΘΩΤΟΣ Η ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 1000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΗΛΑΔΗ 1000 Χ 14 = 14000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΑ 13800 ΕΥΡΩ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΜΩΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΤΟΥ 13ΟΥ ΚΑΙ 14ΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΓΙΝΕΤΕ 1000Χ12=12000 ΑΛΛΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑΙ ΤΕΚΜΑΡΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΜΑΣ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΦΟΡΟ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΑΝΑΙΣΧΗΝΤΑ
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο