Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

81 «διορθώσεις» στο ν/σχ για τη φορολογία ακινήτων

ΣΕ 81 προσθήκες και διορθώσεις των διατάξεων του νομοσχεδίου για τη φορολογία ακινήτων προχώρησε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ, όπως προέκυψε από δηλώσεις του υπουργού Γιώργου Αλογοσκούφη, εξετάζεται το ενδεχόμενο της ετήσιας αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων......


ΣΕ 81 προσθήκες και διορθώσεις των διατάξεων του νομοσχεδίου για τη φορολογία ακινήτων προχώρησε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ, όπως προέκυψε από δηλώσεις του υπουργού Γιώργου Αλογοσκούφη, εξετάζεται το ενδεχόμενο της ετήσιας αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

 
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.
Ειδικότερα, με τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες το βράδυ στο νομοσχέδιο για τη φορολογία ακινήτων, επέρχονται αλλαγές στις διατάξεις του, οι σημαντικότερες των οποίων είναι:

1. Επιβάλλεται Φόρος Αυτομάτου Υπερτιμήματος και Τέλος Συναλλαγής και στις μεταβιβάσεις ψιλής κυριότητας και επικαρπίας, που θα γίνουν από την 1-1-2006 και μετά.

2. Αποσύρεται η διάταξη που προέβλεπε την επιβολή Φόρου Αυτομάτου Υπερτιμήματος στα ακίνητα που απαλλοτριώνονται αναγκαστικά, για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Η σχετική διάταξη ήταν αντισυνταγματική και προκάλεσε και θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις.

3. Αποσύρεται επίσης η διάταξη που προέβλεπε την επιβολή ΦΑΥ στους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς.

Στο μεταξύ με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη, στην κρατική τηλεόραση, προκύπτει ότι η κυβέρνηση εξετάζει την ετήσια αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε μόνιμη βάση, προκειμένου οι αντικειμενικές τιμές να παρακολουθούν πιο στενά τις αγοραίες τιμές.

Ειδικότερα, ο υπουργός ανέφερε ότι οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν ισόποσα το 2006, το 2007 και το 2008, αλλά πρόσθεσε όμως ότι ενδεχομένως θα πρέπει να αυξηθούν και το 2009.

Μέχρι τώρα οι αντικειμενικές αξίες, δεν μπορούσαν να αναπροσαρμοστούν αν δεν συμπληρωθεί διετία από την προηγούμενη αναπροσαρμογή τους. Επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να κατανείμει σε μια τριετία (2006, 2007, 2008) την αύξηση που έχει συσσωρευτεί από το 2001, θα αλλάξει η σχετική διάταξη, η οποία και θα παραμείνει σε εφαρμογή και μετά το 2008.

Στόχος της ρύθμισης αυτής είναι να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα ο Φόρος Αυτομάτου Υπερτιμήματος, ο οποίος επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης του ακινήτου. Αν μεταξύ των δύο μεταβιβάσεων (απόκτηση και πώληση) δεν μεσολαβήσει αύξηση των αντικειμενικών αξιών, τότε δεν προκύπτει φόρος για καταβολή.

Με την ετήσια αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, θα υπάρχει σχεδόν κάθε φορά διαφορά επί της οποίας θα επιβάλλεται ο ΦΑΥ.

Πηγή Ναυτεμπορική
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο