Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πρόσθετη εξοικονόμηση 7,8 δισ. για το 2011-2013

ΣE πρόσθετα μέτρα 7,8 δισ. ευρώ την τριετία 2011-13 για τη μείωση του ελλείμματος οδηγεί η δημοσιονομική προσαρμογή κατά δέκα μονάδες που προανήγγειλε χθες στη Βουλή ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι «η χρηματοδότηση από τον μηχανισμό θα γίνει στη βάση ενός 3ετούς προγράμματος που συζητείται αυτές τις μέρες» και ότι τα συγκεκριμένα μέτρα που ζητούν θα αποτυπωθούν σε αυτό.

Πρόσθετη εξοικονόμηση 7,8 δισ. για το 2011-2013             

ΣE πρόσθετα μέτρα 7,8 δισ. ευρώ την τριετία 2011-13 για τη μείωση του ελλείμματος οδηγεί η δημοσιονομική προσαρμογή κατά δέκα μονάδες που προανήγγειλε χθες στη Βουλή ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι «η χρηματοδότηση από τον μηχανισμό θα γίνει στη βάση ενός 3ετούς προγράμματος που συζητείται αυτές τις μέρες» και ότι τα συγκεκριμένα μέτρα που ζητούν θα αποτυπωθούν σε αυτό.

Ο υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο ενημέρωσης των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής για την απόφαση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τον χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, άφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι η χώρα μας προχωρά στη σύνταξη ενός νέου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο δεν θα είναι πολύ διαφορετικό από το προηγούμενο και το οποίο καλείται να εγκρίνει η Ελληνική Βουλή. Σημειώνεται ότι το ΠΣΑ προέβλεπε μείωση κατά 6,7% του ελλείμματος την τριετία 2011 - 13, συνεπώς η κυβέρνηση συζητά με το κλιμάκιο της Ε.Ε. της ΕΚΤ και του ΔΝΤ την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος κατά 3,2% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτό που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την «τρόικα» είναι η περαιτέρω μείωση των δαπανών με συγκεκριμένα ποσά, πηγές και χρονοδιαγράμματα και ένα πλέγμα διαρθρωτικών αλλαγών, χωρίς να ρίχνει το βάρος στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

«Ειδικά», τόνισε χαρακτηριστικά, «για τη δημοσιονομική προσαρμογή υπολογίζεται από το 2011 και για τα επόμενα 3 χρόνια μια μείωση του ελλείμματος που μπορεί να φτάσει έως και τις 10 ποσοστιαίες μονάδες, αυτό πέρα από την ανάγκη και την απόφαση που έχει πάρει η κυβέρνηση για μείωση του ελλείμματος κατά τουλάχιστον 4 ποσοστιαίες μονάδες το 2010. Αυτός ο στόχος πρέπει να επιτευχθεί κατά κύριο λόγο από τη μείωση των δαπανών και βεβαίως με ενίσχυση των δημοσίων εσόδων». Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι «το δημοσιονομικό πρόγραμμα που εκπονείται δεν θα είναι πολύ διαφορετικό από το 3ετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» και ότι αυτό που ζητείται από εμάς είναι η περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων και η δέσμευση για χρονοδιαγράμματα. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η συζήτηση με το κλιμάκιο γίνεται στη βάση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δεν ξεκινάμε –όπως είπε– με μία «λευκή κόλλα χαρτί» και ότι το ζητούμενο στη διαπραγμάτευση είναι η εξειδίκευση των συγκεκριμένων μέτρων το 2011.

Oσον αφορά την ενεργοποίηση του μηχανισμού, τη χαρακτήρισε μία «πράξη ανάγκης και ευθύνης» και ότι η χώρα είχε φτάσει σε οριακό σημείο (ultima ratio). Επιπλέον, ανέφερε ότι η 19η Μαΐου οπότε λήγει το ομολογιακό δάνειο και πρέπει να αποπληρωθεί, είναι «η πιο κρίσιμη ημερομηνία». «Μέχρι τότε οι δανειακές ανάγκες έχουν καλυφθεί, αλλά από κει και πέρα οι συνθήκες είναι απολύτως αποτρεπτικές για νέα έξοδο δανεισμού».

Στην ανάγκη να υπάρξει εθνική συνεννόηση αναφέρθηκε εκ νέου χθες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος σε παρέμβασή του τόνισε ότι «άλλος ψηφίστηκε στις 4 Σεπτέμβρη και άλλος κυβερνάει από την Παρασκευή. Τώρα ήρθε στα πράγματα το ΔΝΤ». Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε και πάλι ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν έχει βάλει κόκκινες γραμμές» και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να ενημερώσει τη Βουλή τι ζήτησε το ΔΝΤ για την επιβολή επώδυνων μέτρων και στον ιδιωτικό τομέα.
 
Πηγή: Express.gr 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο