Επιστολή Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οικονομολόγων για την ένταξη των Οικονομολόγων στο ταμείο ασφάλισης των επιστημόνων Πανελλήνια Ομοσπονδία Οικονομολόγων

Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

23 Απρίλιος 2010
Αγαπητοί συνάδελφοι Όπως είναι γνωστό θεσμοθετήθηκε η ενιαία ασφάλιση των επιστημόνων και προωθείται σταδιακά η υλοποίηση της, αλλά στις θεσμικές αυτές αλλαγές δεν γίνεται καμιά αναφορά στους οικονομολόγους επιστήμονες. Taxheaven.gr

Επιστολή Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οικονομολόγων για την ένταξη των Οικονομολόγων στο ταμείο ασφάλισης των επιστημόνων  
Πανελλήνια Ομοσπονδία Οικονομολόγων

ΓΑΜΒΕΤΑ 4 ΑΘΗΝΑ
ΤΗ. 2103826627 FAX 2103626928
Email : [email protected]

Αγαπητοί συνάδελφοι
       Όπως είναι γνωστό θεσμοθετήθηκε η ενιαία ασφάλιση των επιστημόνων και προωθείται σταδιακά η υλοποίηση της, αλλά στις θεσμικές αυτές αλλαγές δεν γίνεται καμιά αναφορά στους οικονομολόγους επιστήμονες.
Στα πλαίσια της ισοτιμίας και ισονομίας η εξαίρεση αυτή αποτελεί κατάφορη αδικία, λειτουργεί απαξιωτικά και συμβάλει καθοριστικά στην γενικότερη υποβάθμιση του κλάδου μας.
Η κοινωνική αυτή ανισότητα αποτελεί σοβαρότατο πλήγμα για τον κλάδο μας και πρέπει να υπάρξει άμεση και καθολική κινητοποίηση όλων των φορέων των οικονομολόγων για διεκδίκηση του αιτήματος, της ένταξης και των οικονομολόγων στην ενιαία ασφάλιση των επιστημόνων προασπίζοντας ταυτόχρονα και την αξιοπρέπεια του κλάδου μας.
Τώρα μάλιστα που  έχουν εξαγγελθεί και νέες συγχωνεύσεις ασφαλιστικών ταμείων, και ανακοινώθηκε η έναρξη διαλόγου της πολιτείας με τους φορείς ο κλάδος δεν πρέπει, με κανένα τρόπο, να παραμείνει και πάλι ανενεργός.
Ασφαλώς και δεν  πρέπει να επαναπαυθούμε στις εξαγγελίες για δημιουργία ενός ταμείου για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, γιατί το πιθανότερο είναι, για προφανείς λόγους, να υπάρξει και δεύτερο ταμείο ελευθέρων επαγγελματιών και οι οικονομολόγοι πρέπει οπωσδήποτε να ενταχθούν στο ίδιο ασφαλιστικό ταμείο με τους υπόλοιπους επιστημονικούς κλάδους.
Διευκρινίζουμε ότι η ένταξη των οικονομολόγων στην ενιαία ασφάλιση επιστημόνων δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην συνέχιση της λειτουργίας του Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης Οικονομολόγων (Ε.Τ.Α.Ο.) γιατί είναι επικουρικό ταμείο προαιρετικής ασφάλισης με διαφορετικούς κλάδους κοινωνικών παροχών.
Ο ισχυρισμοί πολιτικών παραγόντων, σε ανεπίσημες απαντήσεις, για έλλειψη αποθεματικών των ταμείων που είναι ασφαλισμένοι οι οικονομολόγοι και συνεπώς δε τίθεται θέμα ένταξης μας στην ενιαία ασφάλιση επιστημόνων αναμφίβολα αποτελεί πρόφαση γιατί αν αυτός υπήρξε ο λόγος του αποκλεισμού μας γιατί δεν ενέταξαν στην ενιαία ασφάλιση επιστημόνων τους νέους οικονομολόγους που ασφαλίζονταν για πρώτη φορά, μετά την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. του νόμου με τον οποίο εξασφαλίστηκε η ενιαία ασφάλισης Επιστημόνων.
Τότε ασφαλώς θα απέκλειαν από την ένταξη, στην ενιαία ασφάλιση επιστημόνων και κλάδους επιστημόνων με ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία, που όμως δεν έπραξαν.
 Θεωρούσαν και θεωρούν δηλαδή οι εκπρόσωποι της πολιτείας πως απονέμουν κοινωνική δικαιοσύνη όταν κρίνουν πως για πάντα πρέπει να παρέχονται στους οικονομολόγους και στις μέλη των οικογενειών τους άνισες ασφαλιστικές παροχές, σε σχέση με τους άλλους επιστήμονες;
Θεωρούμε  πως ο αποκλεισμός  μας οφείλεται στη γενικότερη νοοτροπία και πρακτική της πολιτείας να μην μας αναγνωρίζει τα δικαιώματα μας που αντίστοιχα έχει παραχωρήσει σε άλλους επιστήμονες αλλά και στην δική μας, σχεδόν καθολική αδράνεια, πριν και όταν ψηφίζονταν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Πιστεύουμε πως η ένταξη μας στην ενιαία ασφάλιση επιστημόνων αφορά όλους μας, παλιούς και νέους συναδέλφους, τουλάχιστον του ιδιωτικού τομέα, μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες.         
Χάσαμε  την πρώτη ευκαιρία διαλόγου, αλίμονο αν χάσουμε και τη δεύτερη.
Με ειλικρινείς  προϋποθέσεις και με αναγνώριση της επιστημονικής μας ταυτότητας θα βρεθούν οι επί μέρους λύσεις. Αλλά να μην μας απασχολεί το σημαντικότατο αυτό πρόβλημα, που αφορά όλους μας, κάθε άλλο παρά σύμφωνους μας βρίσκει.
Πρέπει επιτέλους  η πολιτική ηγεσία της χώρας μας, σε μια κοινωνία ισονομίας να αναγνωρίσουν πως και οι οικονομολόγοι αποτελούν μέλη της επιστημονικής κοινότητας και θα πρέπει να τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με τους άλλους επιστημονικούς κλάδους. 
 
ΜΕ ΤΙΜΗ
Ο Πρόεδρος                                     Ο Γενικός Γραμματέας
Κούκουνας Κωνσταντίνος                      Γκιόκας Νικόλαος