Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αναλυτές δεν αποκλείουν το σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας

Σχεδόν ένα μήνα μετά την ανακοίνωση του μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης, η Ελλάδα βρίσκεται ξανά σε δύσκολη θέση και η πιθανότητα μιας χρεοκοπίας της αναφέρεται όλο και πιο συχνά.

Αναλυτές δεν αποκλείουν το σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας.             

 Σχεδόν ένα μήνα μετά την ανακοίνωση του μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης, η Ελλάδα βρίσκεται ξανά σε δύσκολη θέση και η πιθανότητα μιας χρεοκοπίας της αναφέρεται όλο και πιο συχνά.
Το σενάριο της χρεοκοπίας, που όλοι φοβούνταν περισσότερο μέχρι σήμερα, δεν αποκλείεται πλέον από τους οικονομικούς αναλυτές, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, όπως και αυτό μιας αναδιάρθρωσης του χρέους της, βάσει της οποίας οι πιστωτές θα πάρουν πίσω μόνον μέρος των κεφαλαίων τους.

Ο Έρικ Νίλσεν, επικεφαλής των οικονομολόγων της Goldman Sachs για την Ευρώπη, αναφέρεται σαφώς σε σημερινό του υπόμνημα στο ενδεχόμενο το σενάριο αυτό να γίνει πραγματικότητα.
"Θα πρόσεχα σίγουρα τα σημάδια που δείχνουν ότι η (ελληνική) κυβέρνηση θα μπορούσε να διαπραγματευτεί τους προσεχείς μήνες μια αναδιάρθρωση του χρέους της", σημειώνει.

"Μήπως η Ελλάδα θα είναι σε επίπεδο κρατών αυτό που ήταν η τράπεζα Lehman Brothers στον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό τομέα", διερωτώνται επίσης αναλυτές του Breakingviews.com, οι οποίοι κρίνουν ότι η κρίση των δημοσιονομικών μοιάζει πολύ με την τραπεζική κρίση του 2008.
Η κατάσταση της Ελλάδας θυμίζει κυρίως αυτήν της Αργεντινής, επισημαίνει επίσης το Γαλλικό Πρακτορείο, η οποία το 2001 χρεοκόπησε, έχοντας ένα χρέος που ξεπερνούσε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το 2005, η χώρα σύναψε συμφωνία με την πλειοψηφία των πιστωτών της, οι οποίοι αναγκάστηκαν να απαρνηθούν περίπου τα δύο τρίτα των κεφαλαίων τους.
Σήμερα αμέσως μετά την αναθεώρηση προς τα πάνω από την Eurostat του ελλείμματος της Ελλάδας για το 2009 στο 13,6% του ΑΕΠ αντί του 12,9% που υπολογιζόταν προηγουμένως, η αγορά ομολόγων αντέδρασε εγκαταλείποντας περαιτέρω τα ελληνικά ομόλογα και εκτινάσσοντας αυτομάτως σε νέα ποσοστά ρεκόρ τα επιτόκια.

Αν η Ελλάδα θέλει να δανειστεί από τις αγορές για 10 χρόνια, οι χώρες θα της προτείνουν τώρα περισσότερο από 8,5%, ένα επιτόκιο-τιμωρία για τα δημόσια οικονομικά της.
Επιπλέον η προοπτική του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ και του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) των 15 δισεκατομμυρίων, οι λεπτομέρειες του οποίου τελούν σήμερα υπό διαπραγμάτευση, δεν επαρκεί πλέον για να περιορίσει τις ανησυχίες των επενδυτών.
"Οι αγορές μπορούν να ωθήσουν μια κυβέρνηση στην χρεοκοπία, αν αρνηθούν να αναχρηματοδοτήσουν μέρος του χρέους της", σημειώνει ο Τσάρλς Ουίπλοζ, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Το σενάριο μιας χρεοκοπίας εγκυμονεί επίσης τον κίνδυνο πρόκλησης φαινομένου ντόμινο, σημείωσε εξάλλου χθες το ΔΝΤ. "Οι ανησυχίες των αγορών όσον αφορά τη φερεγγυότητα της Ελλάδας εγκυμονούν τον κίνδυνο, αν δεν τεθούν υπό έλεγχο, να μετατραπούν κυριολεκτικά σε μια υπέρτατη και μεταδοτική κρίση χρέους", προέβλεψε.
Η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία θα βρίσκονταν τότε στην πρώτη γραμμή. Μια χρεοκοπία θα απέκλειε την Ελλάδα προσωρινά από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ωστόσο η Ελλάδα δεν θα χρειαζόταν να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, καθώς κανένα ευρωπαϊκό κείμενο δεν προβλέπει την αποχώρηση μιας χώρας μέλους λόγω χρεοκοπίας, σχολιάζει τέλος το Γαλλικό Πρακτορείο.
 
Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο