Ολοκληρώθηκε η συζήτηση ψήφισης του νομοσχεδίου για τους ημιυπαίθριους

Οικονομικές Ειδήσεις

22 Απρίλιος 2010
Με αντιπαράθεση για την Οικονομία και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια η συζήτηση και η ψήφιση (από την κυβερνητική πλειοψηφία) του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους ημιυπαίθριους υπό τον τίτλο «Ταυτότητα κτηρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις». Taxheaven.gr

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση ψήφισης του νομοσχεδίου για τους ημιυπαίθριους             

     Με αντιπαράθεση για την Οικονομία και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια η συζήτηση και η ψήφιση (από την κυβερνητική πλειοψηφία) του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους ημιυπαίθριους υπό τον τίτλο «Ταυτότητα κτηρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις».

    Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ) καταψήφισαν.

    Η «κόντρα» σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κυβερνώντος κόμματος (Χρ. Παπουτσής) και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πυροδοτήθηκε όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος, χαρακτήρισε την κυβέρνηση «κυβέρνηση - ανεμόμυλο που αποφασίζει κατά πως φυσάει ο άνεμος και λέει ψέματα".

    Όταν δε ρώτησε αν αληθεύουν εκείνα που γράφονται στον Τύπο ότι είπε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης πως θα γίνουν 80.00 απολύσεις τον Ιούνιο και άλλες 300.000 μετά και ότι «ο πρωθυπουργός όταν κοιμάται κλαίει», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αντέδρασε έντονα.

    Ο Χρ. Παπουτσής καταλόγισε στον κ. Μαρκόπουλο ότι επιτελεί δυσάρεστο έργο, υπηρετώντας τις πολιτικές σκοπιμότητες και τον πολιτικό σχεδιασμό της ημέρας της ΝΔ κι ενώ η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση με την αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ, «έχει το θράσος να αμφισβητεί τον πρωθυπουργό ο οποίος νυχθημερόν αγωνίζεται ενός και εκτός της Ελλάδας, προπαντός για να ξαναθυμήσει στην Ενωση ότι πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες προκειμένου να καλυφθεί το κενό της Συνθήκης ούτως ώστε να δημιουργηθεί μηχανισμός υποστήριξης των κρατών - μελών της Ένωσης κι όχι μόνο της Ελλάδας».

    «Είναι γραμμένα σήμερα στις εφημερίδες. Απαιτούμε διάψευση. Δεν το πιστεύουμε. Εμείς δεν θέλουμε ένα πρωθυπουργό που θα κλαίει. Θέλουμε ένα πρωθυπουργό με αυτοπεποίθηση, που θα πιστεύει στην κυβέρνηση και στις δυνάμεις αυτού του λαού», είπε ο κ. Μαρκόπουλος.

    Και πρόσθεσε:

    «Δεν θέλουμε να παραδοθούμε στο ΔΝΤ. Είναι δαίμονας. Δεν το θέλει ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνησή σας άνοιξε τη χαραμάδα για το ΔΝΤ. Εσείς το φέρατε εδώ και διαπραγματεύεστε μαζί του. Πείτε επιτέλους την αλήθεια στους πολίτες. Οι πολίτες είναι έτοιμοι να γνωρίσουν την πραγματικότητα. Αρκεί να τους την πείτε».

    Με αφορμή το σχέδιο νόμου για τους ημιυπαίθριους,ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα πως μπορεί να «έχετε καλή πρόθεση για τη προστασία του περιβάλλοντος, αλλά ό,τι κάνετε εσείς το πρωί, σας τα παίρνει το βράδυ πίσω ο κ. Παπακωνσταντίνου». Είπε επίσης ότι το ίδιο έκανε κι ο κ. Μ. Χρυσοχοϊδης: «υπέγραψε το C-4I ο κ. Βούγιας πήρε την υπογραφή πίσω ο υπουργός».

    «Είναι υπεύθυνη πολιτική αυτή, να επικαλείστε φήμες και δημοσιεύματα από εφημερίδες του χώρου σας. Μέσα από την φημολογία να δημιουργούμε ένα απίθανο κλίμα στην ελληνική κοινωνία, φτιάχνοντας την κοινωνία του φόβου και της απελπισίας;», ρώτησε ο κ. Παπουτσής καλώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «αναλογιστεί επιτέλους τις ευθύνες του».

    «Οι υπεύθυνοι δεν μπορεί να γίνονται και τιμητές», είπε και συμπλήρωσε:

    «Ποιο ΔΝΤ; Η Ελλάδα ζήτησε το ΔΝΤ; Η Ελλάδα ζήτησε τη συνδρομή της ΕΕ. Και ήταν ο κ. Τρισέ και η κα Μέρκελ οι οποίοι είπαν δημοσίως ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί κανένας μηχανισμός στην ευρωζώνη χωρίς το ΔΝΤ, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει τεχνογνωσία και είναι αληθές αυτό».

    "Δίνουμε μάχη. Είμαστε σε δύσκολη φάση των συζητήσεων όχι των διαπραγματεύσεων για τους όρους και τις διαδικασίες μηχανισμού υποστήριξης», υπογράμμισε.

    Είπε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός "προσπαθεί να είναι σαφής, συγκεκριμένος και αποτελεσματικός ο μηχανισμός, γιατί πρόκειται περί της πρώτης εφαρμογής του στην ΕΕ και διευκρίνισε (γιατί η Ελλάδα δεν είναι Ουγγαρία, είναι χώρα της Νομισματικής Ένωσης) ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ, οι όροι και προϋποθέσεις, πρέπει να συνάδουν με το κοινοτικό κεκτημένο, τόσο στο επίπεδο της εσωτερικής αγοράς όσο και στο επίπεδο της διεθνούς νομισματικής ένωσης κι αυτή είναι δύσκολη άσκηση".

    Τέλος κάλεσε «όλες τις υγιείς δυνάμεις στο μεγάλο γνήσια πατριωτικό προσκλητήριο του Γ. Παπανδρέου».

    «Πρώτη φορά ακούω πατριωτικό προσκλητήριο για να πάει η χώρα σε νέα κατοχή, στην οποία έχουμε ήδη μπει στην ουσία και η οποία υπονομεύει την χώρα για πολλές δεκαετίες. Πατριωτικό προσκλητήριο για να μετατραπεί η χώρα σε μπανανία και προτεκτοράτο του ΔΝΤ», τόνισε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Π. Λαφαζάνης.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι την ώρα που η χώρα βουλιάζει, εκείνη βρίσκεται σε «απέραντη ομηρία, είναι παράλυτη» και «έχει παραδοθεί στα διευθυντήτρια της ΕΕ, θεατής των εξελίξεων».

    «Παρέδωσε τη διακυβέρνηση σε δυνάμεις εκτός Ελλάδος και εκχώρησε κάθε είδους κυριαρχίας», πρόσθεσε και τόνισε ότι «υπάρχει εναλλακτική πρόταση».

    Να ενημερώσουν την κοινή γνώμη και την Βουλή για τις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, ζήτησε από την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστ. Ροντούλης, ο οποίος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πήρε λευκή επιταγή για να κάνει τους χειρισμούς που κάνει σήμερα.

    «Μπαίνουμε σε τροχιά λήψης έκτακτων μέτρων, για τα οποία κανείς δεν εξουσιοδότησε κανέναν», είπε και πρότεινε επαναρύθμιση των πληρωμών για να κερδίσει η Οικονομία μια χρονική ανάσα.

 Πηγή Express