Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

166 συμβολαιογράφοι στο δόκανο του ΣΔΟΕ .

Σαφάρι ελέγχων σε ελεύθερους επαγγελματίες έχει εξαπολύσει το ΣΔΟΕ, και τα πρώτα αποτελέσματα υποδεικνύουν περιπτώσεις κραυγαλέας φοροδιαφυγής.

166 συμβολαιογράφοι στο δόκανο του ΣΔΟΕ .
   
Σαφάρι ελέγχων σε ελεύθερους επαγγελματίες έχει εξαπολύσει το ΣΔΟΕ, και τα πρώτα αποτελέσματα υποδεικνύουν περιπτώσεις κραυγαλέας φοροδιαφυγής.

Μετά τους 151 γιατρούς του Κολωνακίου για τους οποίους ήδη ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί, σειρά πήραν 352 συμβολαιογράφοι σε όλη τη χώρα που ελέγχθηκαν τον Μάρτιο και τα στοιχεία που προέκυψαν είναι εντυπωσιακά: Σχεδόν οι μισοί (166) βρέθηκαν να φοροδιαφεύγουν δηλώνοντας ανύπαρκτες δαπάνες προκειμένου να περιορίσουν τα καθαρά τους κέρδη και να γλιτώσουν φόρο. Εντοπίστηκαν συνολικά 560 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 343 αξιολογούνται ως ιδιαιτέρως σημαντικές.

Η συνηθέστερη πρακτική αποφυγής φόρων, όπως προέκυψε από τους ελέγχους, έχει σχέση με τις δαπάνες. Ενώ δήλωναν κανονικά τα έσοδά τους, συμπλήρωναν στις δηλώσεις τους φουσκωμένες δαπάνες κατά το... δοκούν, χωρίς αποδεικτικά, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να μειώσουν τον οφειλόμενο φόρο. «Αυτή την κατάσταση της φορολογικής ασυδοσίας θέλουμε να αντιστρέψουμε, κάνοντας παραπάνω από αισθητή την παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών σε όλο το φάσμα των επαγγελμάτων και της αγοράς», λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, θυμίζοντας πως στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί φέτος έσοδα 2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ελέγχθηκαν 352 επαγγελματίες .

Οι έλεγχοι στους συμβολαιογράφους διενεργήθηκαν στο διάστημα 12 με 19 Μαρτίου και μέσα σε μία εβδομάδα ελέγχθηκαν 352 επαγγελματίες σε όλη τη χώρα. Το ποσοστό παραβατικότητας άγγιξε το 47%. Το μεγαλύτερο ποσοστό παραβατικότητας παρατηρείται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου από τους 26 που ελέγχθηκαν οι 14 (ποσοστό 54%) είχαν υποπέσει σε 88 παραβάσεις. Στη δεύτερη θέση της κλίμακας παραβατικότητας εντοπίζονται οι 17 συμβολαιογράφοι των Ιονίων Νήσων, στους οποίους εντοπίστηκαν 9 με παραβάσεις (παραβατικότητα 53%) και την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι 29 συμβολαιογράφοι της Πελοποννήσου με ποσοστό παραβατικότητας 52% (σε 15 από τους 29 εντοπίστηκαν παραβάσεις). Οι περισσότεροι έλεγχοι, όπως είναι φυσικό, διενεργήθηκαν στην Αττική, όπου από τους 82 συμβολαιογράφους οι 42 είχαν 85 παραβάσεις, ενώ οι πιο συνεπείς φορολογούμενοι συμβολαιογράφοι εντοπίστηκαν στο Νότιο Αιγαίο. Ελέγχθηκαν 4 και δεν βρέθηκε κανένας με παράβαση.

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών παραμένουν και οι γιατροί. Ο έλεγχος συνεχίζεται για τους 151 γιατρούς του Κολωνακίου και επεκτείνεται τώρα σε επιπλέον 130 μεγαλογιατρούς στο σύνολο της Αττικής, όπου οι πρώτες διασταυρώσεις στοιχείων που έχουν γίνει, έβγαλαν λαβράκι. Αυτές έδειξαν μεγάλες διαφορές μεταξύ ακαθάριστων εσόδων και δηλωθέντων κερδών, ενώ στην πλειονότητά τους οι γιατροί αυτοί δήλωναν εισοδήματα 10.000 έως 30.000 ευρώ.

Ανοιγμα λογαριασμών
Για τους μεγαλογιατρούς του Κολωνακίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προχωρήσει σε άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών για 37 από αυτούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γιατροί του Κολωνακίου βρίσκονται υπό διαρκή έλεγχο από τον περασμένο Νοέμβριο όταν από τις διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προέκυψε ότι από τους 151, ο ένας στους πέντε δήλωσε στην Εφορία καθαρά ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 10.000 ευρώ, άλλοι τόσοι δεν ξεπέρασαν τα 20.000 ευρώ και μόλις 11 γιατροί δήλωσαν καθαρό εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, υπήρξαν και τρεις γιατροί που ενώ διατηρούσαν ιατρείο σε μία από τις ακριβότερες περιοχές της Αθήνας, δήλωσαν στην Εφορία καθαρό ετήσιο εισόδημα από 300 έως 1.002 ευρώ!

Με «οδηγό» τις διασταυρώσεις
Μετά τους γιατρούς και τους συμβολαιογράφους σειρά παίρνουν και άλλες επαγγελματικές ομάδες με ροπή στη φοροδιαφυγή. Η ΓΓΠΣ «τρέχει» ήδη διασταυρώσεις στοιχείων για 24 κατηγορίες επαγγελματιών με κατηγοριοποίηση ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα.


ΟΙ ΜΙΣΟΙ
από όσους ελέγχθηκαν βρέθηκαν να φοροδιαφεύγουν δηλώνοντας ανύπαρκτες δαπάνες για να γλιτώσουν φόρο

Προσφεύγουν στα δικαστήρια για να καθυστερήσουν τα πρόστιμα

ΑΛΜΥΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ προβλέπει η νομοθεσία για όσους εντοπίζονται να φοροδιαφεύγουν, αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων οι παραβάτες χρησιμοποιούν το «παράθυρο» της προσφυγής στα δικαστήρια καθυστερώντας την καταβολή τους.

«Δεν υπάρχει οδός αποφυγής των φόρων για όποιον εντοπίζεται να φοροδιαφεύγει», σχολιάζει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αν και συνήθως οι φοροφυγάδες είναι ένα βήμα μπροστά από τους ελεγκτές. Τα πρόστιμα που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία είναι τσουχτερά. Πέραν των φόρων που οφείλονται, στην περίπτωση των συμβολαιογράφων για παράδειγμα, προβλέπονται πρόστιμα ίσα με τις δαπάνες που ανακριβώς είχαν εμφανιστεί και επιπλέον προσαύξηση 40% επί του φόρου.

Ακόμα και έτσι, όμως, υπάρχει...

ντρίμπλα αποφυγής. Το καλύτερο «παράθυρο» αποφυγής του φόρου δεν είναι άλλο από την προσφυγή στα δικαστήρια. Ειδικότερα, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι με τη βεβαίωση του προστίμου, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα εντός έξι μηνών να ασκήσει έφεση. Η έφεση συνήθως ασκείται στους 5 μήνες και 29 ημέρες, παγώνοντας έτσι τα πρόστιμα, ενώ για την εξόφληση ο φορολογούμενος ποντάρει και στη συσσώρευση υποθέσεων στα δικαστήρια. Η εκδίκαση απαιτεί στην καλύτερη περίπτωση αρκετούς μήνες, αν όχι χρόνια.

Εφεση στις 30 ημέρες
Την κατάσταση αυτή επιχειρεί να αλλάξει το υπουργείο Οικονομικών, με το φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί στο σύνολό του αύριο στη Βουλή. Προβλέπεται σύντμηση του χρόνου άσκησης έφεσης στις 30 μέρες ενώ για τους φοροφυγάδες ανάλογα με το μέγεθος και τη φύση της παράβασης έρχονται από λουκέτα καταστημάτων και πρόστιμα επί τόπου έως και ποινές φυλάκισης έως 3 μήνες.

Αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζεται αισιόδοξο ότι σύντομα οι έλεγχοι σε γιατρούς και συμβολαιογράφους θα οδηγήσουν σε αύξηση των εσόδων. Σημειώνουν πως η νομοθεσία προβλέπει ακόμα και κατασχέσεις ακινήτων ή καταθέσεων.

Πηγή Τα Νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Α | April 19, 2010 1:03 PM | Reply
ΚΙ'ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΕΝΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΣΑΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΕΙ Ο ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΣ ΡΩΜΑΙΚΟΣ ΟΧΛΟΣ.ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΘΑ ΦΤΑΙΝΕ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΑ ΔΣ,ΠΡΟΕΔΡΟΙ,ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΣΑΝ ΕΝΤΟΛΕΣ...ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΡΑΤΟΥΣ -ΠΟΛΙΤΗ ΜΕ ΣΥΝΕΧΕΣ ΔΟΥΛΕΜΑ ΚΑΙ ΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ.
image description ΑΗΣΗΧΤΗΡ | April 19, 2010 2:44 PM | Reply
ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ. ΤΙΣ ΧΟΝΤΡΕΣ ΜΙΖΕΣ (ΖΗΜΕΝΣ, ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ κλπ κλπ) ΑΚΟΜΑ ΔΕ ΒΡΗΚΑΤΕ ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕ ????? ΦΤΑΣΑΤΕ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ ΟΤΙ ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΑΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ????
image description K.E. | April 19, 2010 2:06 PM | Reply
ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ κ.ΨΩΜΙΑΔΗ ΤΗΣ ΑΣΠΙΔΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ??? ΠΟΣΑ ΕΦΑΓΕ ΑΠΟ ΤΙς ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ 1.000.000 ΕΛΛΗΝΩΝ ?????Η ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΤΙ??????????
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο