Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Εφιαλτικό το σενάριο για τις συντάξεις .

Μετατροπή των συντάξεων σε... επιδόματα ένδειας και κατάργηση κάθε έννοιας ανταπόδοσης για όσους εξέλθουν από την εργασία τους τα επόμενα χρόνια

Εφιαλτικό το σενάριο για τις συντάξεις .

Μετατροπή των συντάξεων σε... επιδόματα ένδειας και κατάργηση κάθε έννοιας ανταπόδοσης για όσους εξέλθουν από την εργασία τους τα επόμενα χρόνια

         Το κυβερνητικό σχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ανατρέπει πλήρως το υφιστάμενο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, μετατρέπει τις συντάξεις σε... επιδόματα ένδειας και καταργεί κάθε έννοια ανταπόδοσης για τις συντάξεις όσων εξέλθουν από την εργασία τους τα επόμενα χρόνια. Η κυβέρνηση επέλεξε το σκληρότερο σενάριο αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα ανατρέποντας πλήρως τη σημερινή εικόνα και οδηγώντας τις συντάξεις στο 60% έως 65% του συντάξιμου μισθού, γεγονός που σημαίνει περικοπές έως και 30% από τα σημερινά επίπεδα.

Το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε τις προηγούμενες ημέρες ενέκρινε εξαιρετικά επώδυνα μέτρα, η ισχύς των οποίων θα ξεκινήσει σε τέσσερις χρόνους: άμεσα, το 2011, το 2013 και το 2018. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να λάβει την τελική του μορφή ως τις 30 Απριλίου και να ψηφισθεί εντός του Μαΐου. Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης εκπέμπει το απαραίτητο «σήμα» προς τις αγορές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές και να λάβει «γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα» για την αντιμετώπιση του ελλείμματος των ασφαλιστικών ταμείων.

Ωστόσο η απόφαση αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει κύμα κοινωνικών αντιδράσεων, με τα συνδικάτα να προγραμματίζουν «άμεσες και δυναμικές κινητοποιήσεις». Η ΓΣΕΕ προετοιμάζεται για γενική απεργία εντός του Απριλίου, η ΑΔΕΔΥ έχει ήδη αποφασίσει 24ωρη στον δημόσιο τομέα για τις 22 του μήνα, ενώ το ΠΑΜΕ προχωρεί σε 48ωρη στις 21 και 22 Απριλίου.

Οι ρυθμίσεις που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο άλλαξαν επί τα χείρω το αρχικό σχέδιο της κυβερνητικής μεταρρύθμισης. Οι αλλαγές επικεντρώνονται στα εξής σημεία:

Πρώτον, η βασική σύνταξη θα δίνεται μόνο στο 65ο έτος της ηλικίας - και όχι σε όλους-, ανεξαρτήτως του πότε λαμβάνει ο ασφαλισμένος την ανταποδοτική σύνταξη. Μάλιστα θα τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια που θα απαγορεύουν τη χορήγησή της στις περιπτώσεις όπου ο συνταξιούχος έχει επιπλέον εισοδήματα.

Δεύτερον, το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται σε 60% ή 65%, από 70% ή 80%, γεγονός που οδηγεί σε δραματικές μειώσεις τις συντάξεις. Τρίτον, επιβάλλεται άμεσα, από το 2010, δηλαδή με την ψήφιση του νομοσχεδίου, ειδική εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Η εισφορά θα είναι μηνιαία και θα κυμαίνεται από 2% ως 5%.

Τέταρτον, περικόπτονται άμεσα οι συντάξεις των ασφαλισμένων στα ελλειμματικά Ταμεία (ΟΑΕΕ), αλλάζοντας από το 2013 τον τρόπο του υπολογισμού τους.

Πέμπτον, οι υψηλοσυνταξιούχοι των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ) θα υποστούν μία επιπλέον μείωση των συντάξεών τους. Εκτον, η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταθέσει νωρίτερα ορισμένα μέτρα, όπως η περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η αύξηση της «ποινής» σε περιπτώσεις πρόωρης εξόδου, η εξίσωση των ορίων ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο.

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΠΑΝΟΠΤΗΣ | Απριλίου 19, 2010 8:57 π.μ. | Reply
ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ & ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ , ΣΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΘΑ ΖΟΥΝ ΣΕ ΥΠΟΓΕΙΑ ΜΕ ΤΕΧΝΙΤΟ ΦΩΣ & ΑΕΡΑ.ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΔΕ ΤΩΝ ΝΟΜΟΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ , ΘΑ ΑΝΑΠΝΕΟΥΝ ΤΟΝ ΛΙΓΟ ΚΑΘΑΡΟ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ.ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΩΡΑ.ΟΛΟΙ!!!!!!!!!!!!!
image description ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ | Απριλίου 19, 2010 11:32 π.μ. | Reply
"Η ΓΣΕΕ προετοιμάζεται για γενική απεργία εντός του Απριλίου..." ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΡΟ "5η ΦΑΛΑΓΓΑ" ?? ΟΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ - ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΛΑΚΕΔΕΣ ΤΟΥΣ "προετοιμάζονται". ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΤΕ ΤΟΥΣ. ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΧΘΕΙ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ. ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ 21-22 /4.
image description Ταξιάρχης | Απριλίου 19, 2010 2:24 μ.μ. | Reply
Πολύ καλό ανέκδοτο αυτό για τη ΓΣΕΕ.
image description Ταξιάρχης | Απριλίου 19, 2010 2:27 μ.μ. | Reply
Πολύ καλό ανέκδοτο αυτό για τη ΓΣΕΕ.
image description mike | Απριλίου 19, 2010 3:38 μ.μ. | Reply
και γιατι ρε παιδια να πληρωνουμε εμεις σημερα για να καλυπτει το καθε λαμογιο κυβερνητικος εγκαθετος τις κλεψιες του, αν δεν προκειται να παρουμε τιποτε πισω μολις παρουμε συνταξη? Τα καταργουμε ολα και πληρωνουμε τα ιδια λεφτα σε μια σοβαρη ιδιωτικη ασφαλιση και να πα να γ.............. ολοι οι αλητηριοι κρατικοδιαιτοι λεχριτες
image description gogokosti | Απριλίου 19, 2010 3:07 μ.μ. | Reply
Διαφωνώ κάθετα με την προθέσεις της Κυβέρνησης...αρνούμαι εγώ, αλλά πιστέυω και πολλοί άλλοι να πληρώνουμε τα σπασμένα και τις σπατάλες των εκάστοτε κυβερνήσεων.Ας βρούνε αυτοί οι "σοφοί" ανθρωποι που μας κυβερνάνε έναν τρόπο να αυξήσουν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων!Πάλι ο Λαός καλέιται να πληρώσει και να στερηθέι αυτά που τόσα χρόνια καπηλεύονται οι προνομιούχοι?ΕΛΕΟΣ.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο