Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου 113/2009 του Ο.Α.Ε.Ε.

Πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με τη νομιμότητα της απόφασης 113/2009 του Ο.Α.Ε.Ε.

Με αφορμή τις διατάξεις της υπ αριθμ 113/2009 εγκυκλίου του Ο.Α.Ε.Ε. και μετά από πληθώρα καταγγελιών από ενδιαφερόμενους πολίτες, η Πανελλήνια Διαδικτυακή Ομάδα Σκέψης και Παρέμβασης Λογιστών – Φοροτεχνικών κρίνοντας ότι οι διατάξεις αυτές στερούνται νομικού ερείσματος, προέβη έγκαιρα στη σύνταξη και κοινοποίηση επιστολής διαμαρτυρίας στην ανεξάρτητη αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη, προκειμένου αυτή να γνωμοδοτήσει σχετικά με τη νομιμότητα ή όχι της επίμαχης εγκυκλίου.

Την επιστολή διαμαρτυρίας υπέγραψαν δεκάδες λογιστές-φοροτεχνικοί από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας.

Πράγματι ο Συνήγορος του Πολίτη έκρινε ότι οι διαμαρτυρίες των πολιτών είναι βάσιμες και η Διοίκηση του ΟΑΕΕ αναρμοδίως και μη συννόμως τροποποίησε συγκεκριμένη ευνοϊκή για ορισμένους ελεύθερους επαγγελματίες κοινωνικό-ασφαλιστική ρύθμιση. Μάλιστα για το ζήτημα της νομιμότητας ή όχι της σχετικής εγκυκλίου του Ο.Α.Ε.Ε., ο Συνήγορος του Πολίτη εξέδωσε πόρισμα (με ημερομηνία 23.3.2010) μέσα από το οποίο αναλύει επακριβώς το νομικό καθεστώς και εγείρει τα εύλογα ερωτήματα ως προς τη νομιμότητα της ανωτέρω εγκυκλίου. Στην κατακλείδα του πορίσματός της η ανεξάρτητη αρχή αναφέρει τα εξής:

«Τελική Πρόταση

Με το παρόν έγγραφο πόρισμα, εξαντλώντας τα περιθώρια του διαμεσολαβητικού της ρόλου, η Αρχή μας προτείνει την άμεση συνεργασία Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ΟΑΕΕ προκειμένου να μην εφαρμοστεί (δηλαδή να ανακληθεί άμεσα και να μην ισχύσει) η μη σύννομη εγκύκλιος 113/2009 του ΟΑΕΕ. Εφόσον επιλεγεί αρμοδίως, να εισαχθεί με νέο τυπικό νόμο, ρύθμιση παρεμφερής με αυτή της εγκυκλίου 113/2009 του ΟΑΕΕ, ο Συνήγορος του Πολίτη τονίζει ότι αυτή θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ α) για το μέλλον (και όχι αναδρομικά) και β) με γνώμονα την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη (δηλαδή τάσσοντας ο νέος νόμος μεταβατικό διάστημα για την αλλαγή του φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης). Εισφορές που τυχόν κατεβλήθησαν ή θα καταβληθούν στον ΟΑΕΕ βάσει της εγκυκλίου 113/2009 θα πρέπει να επιστραφούν.»Προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων επισυνάπτουμε  ολόκληρο το σχετικό πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη.Πανελλήνια Διαδικτυακή Ομάδα Σκέψης και Παρέμβασης Λογιστών – Φοροτεχνικών
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description spyros78 | Απριλίου 13, 2010 12:06 μ.μ. | Reply
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!Ο ΚΑΘΕ ΤΥΧΑΡΠΑΣΤΟΣ ΒΓΑΖΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ!!ΣΚΛΑΒΩΝΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ!!ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΤΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!
image description ΜΑΡΙΑ | Απριλίου 13, 2010 1:59 μ.μ. | Reply
ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΟΥ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝΩ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΑΠΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΕ ΤΩΡΑ ΜΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΑΠΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΜΕΧΡΙ Κ ΟΤΑΝ ΚΛΕΙΣΩ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΑΚΟΜΗ ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΩ..ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΗ Κ ΜΟΥ ΖΗΤΑΝ 1200Ε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ..ΑΣ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΙΑ ΛΥΣΗ
image description ΓΕΟ | Απριλίου 13, 2010 2:14 μ.μ. | Reply
ΡΕ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΑΝΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ....ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝΕ
ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ
ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ.....
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ?ΠΟΥ ΠΗΓΑΝΕ ΟΙ ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ?
ΝΤΡΟΠΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ.
image description ΓΕΟ | Απριλίου 13, 2010 2:19 μ.μ. | Reply
ΡΕ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ....ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝΕ
ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ
ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ.....
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ?ΠΟΥ ΠΗΓΑΝΕ ΟΙ ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ?
ΝΤΡΟΠΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ.
image description ΓΙΑΝΝΗΣ | Απριλίου 13, 2010 8:10 μ.μ. | Reply
<<ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΟΥ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝΩ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΑΠΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΕ ΤΩΡΑ ΜΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΑΠΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΜΕΧΡΙ Κ ΟΤΑΝ ΚΛΕΙΣΩ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΑΚΟΜΗ ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΩ>> ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣΣ; ΑΝ ΝΑΙ ΚΟΨΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΠΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ.
image description Σαλβάνος Σταμάτης | Απριλίου 14, 2010 10:34 π.μ. | Reply
Επιτέλους και μια Ανεξάρτητη Αρχή που σέβεται την ύπαρξή της και τον ρόλο της. Η εγκύκλιος του ΟΑΕΕ είναι Αδική , Άνομη , Ανάλγητη και Πραξηκοπηματική. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με έδρα σε χωριά κατω από 2000 κατοίκους και εφόσον εκπληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια επιβάλλεται να έχουν απαλλαγή από τον ΟΑΕΕ και τις οικονομικά εξοντοτικές εισφορές του!...
image description ΛΕΥΤΕΡΗΣ | Απριλίου 14, 2010 4:23 μ.μ. | Reply
Και μετά σου λένε αποκέντωση. Θα μας κλείσουν ακόμη δεν ανοίξαμε και θα μας στείλουν και μετανάστες και χρεωμένους.Φέρτε πίσω τα κλεμένα ξετσίπωτοι
image description Παναγιωτης | Απριλίου 14, 2010 9:50 μ.μ. | Reply
ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΟΙ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΠΧ ΟΓΑ
image description ΜΑΡΙΑ | Απριλίου 15, 2010 1:06 μ.μ. | Reply
ΤΟ ΞΕΡΩ ΤΟ ΠΟΣΟ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΥΤΟ ΘΑ ΚΑΝΩ..ΤΟΝ ΟΑΕΕ ΝΑ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΣΩ Η ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΗΠΩΣ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ;ΑΝ ΠΛΗΡΩΣΩ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΝ ΟΑΕΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΟΥ Η ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ;
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο