Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κίτρινη κάρτα στον επαναπατρισμό κεφαλαίων και τη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών

«Κίτρινη» κάρτα βγάζει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής σε σειρά διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου με πιο χαρακτηριστική εκείνη για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Κίτρινη κάρτα στον επαναπατρισμό κεφαλαίων και τη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών.

«Κίτρινη» κάρτα βγάζει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής σε σειρά διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου με πιο χαρακτηριστική εκείνη για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

          Ειδικότερα, η επιστημονική υπηρεσία στην 35σέλιδη έκθεση της εν όψει της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου που αρχίζει σήμερα στη Βουλή, επισημαίνει ότι «η διαφοροποίηση των συντελεστών (5% για όσους μεταφέρουν κεφάλαια στην Ελλάδα και 8% για όσα παραμείνουν στο εξωτερικό) δημιουργεί ενδεχομένως προβληματισμό ως προς τη συμβατότητα με την κοινοτική ελευθερία κίνησης των κεφαλαίων». Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι «για τα κεφάλαια αυτά δεν ερευνάται ο τρόπος απόκτησης τους».

          Προβληματισμό για τον αν είναι σε αρμονία με το κοινοτικό φορολογικό καθεστώς διατυπώνει για τη διάταξη με την οποία ο οφειλόμενος εταιρικός φόρος ημεδαπών ΑΕ, ΕΠΕ και συνεταιρισμών υπολογίζεται με συντελεστή 20% για τα αδιανέμητα κέρδη και με 40% για τα διανεμόμενα. Επικαλείται, μάλιστα, κοινοτική οδηγία με βάση την οποία τα κέρδη που καταβάλλει η θυγατρική κατά τη διανομή στη μητρική απαλλάσσονται από την παρακράτηση του φόρου στην πηγή. Επιπλέον, επισημαίνει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να επιβαρύνεται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής χρέος προς το δημόσιο, ούτε και να συμψηφιστεί, αν δεν έχει βεβαιωθεί ταμειακώς.

          Τέλος, αποδέχεται εμμέσως τον προβληματισμό βουλευτών που είχαν ζητήσει να εξαιρεθεί από τα τεκμήρια διαβίωσης η εξοχική κατοικία στα χωριά.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο