Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ελεγχοι στις πολυεθνικές για τις υψηλές... ελληνικές τιμές.

Στόχος η αντιμετώπιση της αισχροκερδούς συμπεριφοράς τους καθώς ελέγχουν τα ράφια και τα ψυγεία των σουπερμάρκετ

Ελεγχοι στις πολυεθνικές για τις υψηλές... ελληνικές τιμές.

Στόχος η αντιμετώπιση της αισχροκερδούς συμπεριφοράς τους καθώς ελέγχουν τα ράφια και τα ψυγεία των σουπερμάρκετ

Στο «στόχαστρο» του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας βρίσκονται οι πολυεθνικοί όμιλοι καταναλωτικών προϊόντων που δεσπόζουν στην ελληνική αγορά. Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου σε συνεννόηση με την υπουργό κυρία Λούκα Κατσέλη ενεργοποιεί το σύστημα ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών, δηλαδή των αγοραπωλησιών προϊόντων μεταξύ των εταιρειών του ιδίου ομίλου, με προφανή στόχο να ελέγξει τον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών. Είναι γνωστό εξάλλου ότι πολλά καταναλωτικά προϊόντα ξένων πολυεθνικών ομίλων στην ελληνική αγορά πωλούνται ακριβότερα απ΄ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, γεγονός που στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων έχει συνδεθεί με το θέμα της ακρίβειας, εγείροντας πλήθος αντιδράσεων.

Ο λόγος είναι ότι πολλοί όμιλοι εταιρειών εφαρμόζουν την τιμολογιακή πολιτική τους καθορίζοντας την κατανομή των κερδών στις διάφορες εταιρείες του ομίλου ανά τον κόσμο και διαμορφώνουν δραστικά τη συνολική φορολογική επιβάρυνσή τους, αυξάνοντας με τεχνητό τρόπο τη φορολογητέα βάση του σε ένα κράτος και μειώνοντάς την σε ένα άλλο, καταφεύγοντας στη μέθοδο της υπερτιμολόγησης και υποτιμολόγησης αγαθών και υπηρεσιών. Στόχος του transfer pricing είναι η τεκμηρίωση της τιμολογιακής πολιτικής των συνδεδεμένων επιχειρήσεων.

Μάλιστα υπολογίζεται ότι περίπου το 60% των εμπορικών συναλλαγών στα ανεπτυγμένα κράτη πραγματοποιείται μεταξύ εταιρειών που ανήκουν στον ίδιο όμιλο εταιρειών. Το μέτρο αυτό το έχουν συστήσει επανειλημμένως ο ΟΟΣΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση και εφαρμόζεται σε 45 χώρες παγκοσμίωςσε επίπεδο ΕΕ το έχουν εφαρμόσει ήδη 16 κράτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου βρήκε στοιβαγμένα και σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών τα στοιχεία που υπέβαλαν οι πολυεθνικές εταιρείες στο τότε υπουργείο Ανάπτυξης, όταν τέθηκε τυπικά σε εφαρμογή το λεγόμε νο transfer pricing- θεσμοθετήθηκε από τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλια. Και από τότε που τυπικά νομοθετήθηκε ουδείς ασχολήθηκε με αυτό.

Κ ατά τις ίδιες πληροφορίες, όλα τα έγγραφα τα οποία βρέθηκαν αξιολογήθηκαν, ερευνώνται οι περιπτώσεις των εταιρειών που δεν έχουν υποβάλει στοιχεία και ήδη σχεδιάζονται οι παρακάτω ενέργειες: Πρώτον, το υπουργείο πρόκειται σύντομα να αποκτήσει το σύστημα «Αmanteus», το οποίο έχουν όλες οι αντίστοιχες Αρχές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με το οποίο είναι δυνατός ο έλεγχος της αξιοπιστίας των στοιχείων που υποβάλλουν οι πολυεθνικές εταιρείες στο υπουργείο, με τα οποία δικαιολογείται η διαμόρφωση των συγκεκριμένων τιμών, δεύτερον, μια ομάδα δέκα υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου θα εκπαιδευθεί από τον Σύνδεσμο Ορκωτών Ελεγκτών για να μπορεί να ελέγχει τις ενδοομιλικές συναλλαγές. Πηγές του υπουργείου θεωρούν ότι το συγκεκριμένο σύστημα (tranfer pricing) είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, η καλή χρήση του οποίου μπορεί να αποβεί αποτελεσματική στην αντιμετώπιση αισχροκερδούς συμπεριφοράς.

Μάλιστα στην προκειμένη περίπτωση οι πολυεθνικοί όμιλοι- εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- είναι τα «αφεντικά» της ελληνικής αγοράς των καταναλωτικών προϊόντων, ελέγχουν τα ράφια και τα ψυγεία των σουπερμάρκετ. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του 2008, χρονιά κατά την οποία ο πληθωρισμός «έτρεχε» με ρυθμό μόλις 2%, τα κέρδη των 20 μεγαλυτέρων ξένων εταιρειών αυξήθηκαν συνολικά περισσότερο από 8%, δηλαδή τέσσερις φορές ο ετήσιος πληθωρισμός. Και αρκετές από αυτές τις εταιρείες «δουλεύουν» με καθαρό περιθώριο κέρδους που υπερβαίνει ακόμη και το 24%. Οι συνολικές πωλήσεις 20 πολυεθνικών αυξήθηκαν περισσότερο από 15% υπερβαίνοντας τα 4,2 δισ. ευρώαπό 3,685 δισ. ευρώ το 2007 ανήλθαν στα 4,241 δισ. ευρώ το 2008-, ενώ τα συνολικά κέρδη τους πλησίασαν τα 500 εκατ. ευρώ (494,3 εκατ. ευρώ έναντι 454,7 εκατ. ευρώ το 2007). Η ηγεμονία τους λοιπόν είναι συντριπτική.

Πηγή Το βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Αντώνης | Απριλίου 12, 2010 9:30 π.μ. | Reply
- Ποιός έλεγχος μπορεί να γίνει όταν, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (κ.Σκανδαλίδης) δηλώνει απροκάλυπτα σε τηλεοπτική εκπομπή ότι : "Το θέμα των τιμών δεν έχει τεθεί στο τραπέζι."
Αν λοιπόν μειώνονται οι μισθοί απ΄τη μία πλευρά & αυξάνονται οι τιμές από την άλλη, τι την χρειαζόμαστε την υποτίμιση του νομίσματος, την κάνουμε μόνοι μας στο εσωτερικό.
Δεν δείχνουν τα στοιχεία ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει ειλικρινείς προθέσεις απέναντι στους εργαζόμενους.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο