Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αποσύρεται η παρακράτηση 8% - Οι τελευταίες αλλαγές στο φορολογικό.

Σημαντικές βελτιώσεις κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή, στο πλαίσιο του φορολογικού νομοσχεδίου. Σημαντικότερες από τις 23 συνολικά αλλαγές θεωρούνται η μη επιβολή τελικώς της παρακράτησης 8% στις αμοιβές που λαμβάνουν επιχειρήσεις για παροχή υπηρεσιών.

Αποσύρεται η παρακράτηση 8%, στο 12μηνο ο φόρος στα χρηματιστηριακά κέρδη.

Πήρε πίσω η κυβέρνηση την παρακράτηση του 8%

Σημαντικές βελτιώσεις κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή, στο πλαίσιο του φορολογικού νομοσχεδίου. Σημαντικότερες από τις 23 συνολικά αλλαγές θεωρούνται η μη επιβολή τελικώς της παρακράτησης 8% στις αμοιβές που λαμβάνουν επιχειρήσεις για παροχή υπηρεσιών.

    Όπως σημείωσε ο υπουργός, η κυβέρνηση κρίνει ότι η κατάσταση στην αγορά θα επιβαρυνόταν υπέρμετρα, ενώ όπως είχε επισημάνει λίγο νωρίτερα η κ. Ντόρα Μπακογιάννη από τη ΝΔ, θα μπορούσε να γίνει η διασταύρωση στοιχείων για την αποκάλυψη πλαστών τιμολογίων, μέσω του ελέγχου ηλεκτρονικών συναλλαγών.

    Μεταξύ των αλλαγών είναι επίσης οι ρυθμίσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα ιδιωτικά σχολεία, τις οικιακές βοηθούς, αλλά και τη μη φορολόγηση της ηθικής βλάβης, ενώ αυστηροποιούνται τα τεκμήρια για τα ακριβά αυτοκίνητα

    Με τις αναδιατυπώσεις επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:

    1. Αυξάνεται το ποσό της μείωσης του φόρου στα 3.000 ευρώ για τους διαζευγμένους και εν διαστάσει που καταβάλλουν διατροφή.

    2. Αυξάνεται η έκπτωση από τον φόρο για όσους έχουν συνάψει ιδιωτική ασφάλιση από 1.000 ευρώ σε 1.200 ευρώ για τον άγαμο και σε 2.400 ευρώ για οικογένεια.

    3. Βελτιώνεται η ετήσια αντικειμενική δαπάνη για την κύρια κατοικία, έτσι ώστε το πρώτο κλιμάκιο μέχρι τα 80 πρώτα τ.μ. να είναι 30 ευρώ αντί 60 ευρώ. Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στην αποφυγή επιβάρυνσης των χαμηλών εισοδημάτων από το τεκμήριο της κατοικίας. Αντίστοιχα προστίθεται κλιμάκιο για πάνω από τα 300τ.μ. κατοικίας (300 ευρώ ανά τ.μ.), προκειμένου τα τεκμήρια να προσεγγίζουν το πραγματικό εισόδημα όσων κατέχουν τέτοια κατοικία.

    4. Αυξάνεται η αντικειμενική δαπάνη για τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, με την προσθήκη κλιμακίων (για πάνω από 2.000 κυβικά και μέχρι 3.000 προστίθενται 500¤ ανά 100 κ.ε. και για πάνω από 3.000 κ.ε. 700 ευρώ ανά 100 κ.ε.)

    5. Η αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει από τη φοίτηση τέκνων στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση προσδιορίζεται στο ποσό που πραγματικά καταβάλλει ο φορολογούμενος, όπως προκύπτει από τη σχετική απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

    6. Αποσυνδέεται από την αντικειμενική δαπάνη η χρήση μιας οικιακής βοηθού, προκειμένου να μην αποτελέσει η ρύθμιση κίνητρο για μαύρη εργασία και προκειμένου να μην δημιουργεί δυσλειτουργία στην πολιτική που πρόκειται να εφαρμόσει στον τομέα αυτό το Υπουργείο Εργασίας.

    7. Εξορθολογίζονται και γίνονται πιο αυστηρές οι ρυθμίσεις για την αντικειμενική δαπάνη σκαφών αναψυχής και αεροπλάνων. Λαμβάνεται ιδιαίτερη πρόνοια για τα ιστιοφόρα και για τα σκάφη παραδοσιακής ναυπηγικής.

    8. Προκειμένου για συνταξιούχους που έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας, οι αντικειμενικές δαπάνες εφαρμόζονται μειωμένες κατά 30%.

    9. Μειώνονται οι συντελεστές φορολόγησης των ναυτικών από 9% και 6% σε 6% και 3%.

    10. Βελτιώνεται η ρύθμιση για τη φορολόγηση των ομόρρυθμων εταιρειών, προκειμένου να εμποδιστεί η καταστρατήγησή της με την αποφυγή φορολόγησης του ποσοστού των εταίρων στην κλίμακα.

    11. Ορίζεται ότι και για τους μηχανικούς καθώς και για τα άλλα ελευθέρια επαγγέλματα που μπαίνουν στο λογιστικό προσδιορισμό, οι ζημιές μπορούν να μεταφέρονται και σε επόμενες χρήσεις, όταν προκύπτει αρνητικό εισόδημα (μέσα στα επόμενα 5 χρόνια).

    12. Βελτιώνεται και ρυθμίζεται με κλίμακα η φορολόγηση των μπόνους στελεχών των τραπεζών, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν χαμηλόβαθμα και μεσαία στελέχη υπέρμετρα.

    13. Προσδιορίζεται σε ποσοστό επί της εργοστασιακής αξίας το εισόδημα που προστίθεται στα στελέχη εταιρειών από τη χρήση αυτοκινήτου που τους παραχωρεί η εταιρεία. Το ποσοστό αρχίζει από 15% για τα χαμηλότερης αξίας και φθάνει το 30% για τα ακριβά αυτοκίνητα.

    14. Ορίζεται ότι δεν θίγονται οι διατάξεις για τις πολιτιστικές χορηγίες του ν.3525/2007, τροποποιείται ωστόσο η σχετική διάταξη ώστε το ποσοστό του εισοδήματος που τυγχάνει απαλλαγής να μην υπερβαίνει το 10%.

    15. Βελτιώνονται και αυστηροποιούνται οι διατάξεις για τις ενδοομιλικές συναλλαγές των άρθρων 39 και 39 Α του ΚΦΕ.

    16. Οι βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές επί των κερδών των οποίων επιβάλλεται φορολόγηση ορίζεται από 3 μήνες στους 12 μήνες.

    17. Βελτιώνεται νομοτεχνικά η διάταξη για τον ειδικό φόρο επί των πλοίων αναψυχής.

    18. Προστίθενται διατάξεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η άμεση επιβολή προστίμου από τα ελεγκτικά όργανα, όταν κατά τη διάρκεια ελέγχου διαπιστώνονται προφανείς παραβάσεις (π.χ. μη έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών ή απόδειξης), οι οποίες παραβάσεις λόγω της φύσης τους προκύπτουν από αντικειμενικά δεδομένα, η ακρόαση του φορολογούμενου δεν είναι απαραίτητη και το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι δεδομένο ως προς το ύψος του. Οι διατάξεις αυτές, θεωρείται, ότι θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην φοροαποφυγή, λόγω της δυνατότητας άμεσης επιβολής προστίμου.

    19. Ορίζεται ότι το ποσοστό του φόρου που καταβάλλεται, όταν ασκείται προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια, ανέρχεται σε 25% (από 10% που είναι σήμερα). Η ρύθμιση αυτή κρίνεται αναγκαία για λόγους δημοσίου συμφέροντος ενόψει της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

    20. Τέλος, εξαιρούνται από το φόρο πολυτελείας τα χρυσά κοσμήματα αξίας κάτω από 1.000 ευρώ ανά τεμάχιο, προκειμένου να διευκολυνθεί η εγχώρια βιοτεχνία στο χώρο αυτό.

    21. Δεν θα γίνεται παρακράτηση 8% στις επιχειρήσεις.

    22. Δεν γίνεται παρακράτηση 20% σε ελεύθερους επαγγελματίες για συναλλαγές ως 300 ευρώ.

    23. Δεν θα φορολογείται η αποζημίωση για ηθική βλάβη.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description spyros78 | Απριλίου 8, 2010 5:30 μ.μ. | Reply
ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ 20% ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΨΣ 300 ΕΥΡΩ?ΜΑΛΙΣΤΑ..ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ..ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ ΝΑ ΑΦΟΥΓΚΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ..ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ..
image description ΠΛΕΞΟΥΣΑΚΗΣ Γ | Απριλίου 8, 2010 5:22 μ.μ. | Reply
ΜΕ ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΙΚΙΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ?
image description ΛΟΓΙΣΤΗΣ | Απριλίου 8, 2010 7:26 μ.μ. | Reply
ΣΩΣΤΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ 20% ΩΣ 300 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΗΘΙΚΗ ΒΛΑΒΗ.
image description ΣΤΑΘΗΣ | Απριλίου 8, 2010 7:12 μ.μ. | Reply
ΚΡΙΜΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΙΧΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟΥΧΟΥΣ ΚΡΙΜΑ!!!!!!!!!!
image description 10 | Απριλίου 8, 2010 8:39 μ.μ. | Reply
ΚΑΚΩΣ ΑΠΕΣΥΡΘΗ Η ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ 8%.ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ 5%ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 1000 ΕΥΡΩ.
ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ 20% ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘ.ΕΠΑΓΓΕΛΜ.ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500 ΕΥΡΩ.ΤΕΛΟΣ ΑΜΕΣΑ ΤΟ 1% ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ 3%.ΓΕΝΙΚΩΣ ΘΕΩΡΩ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΩΝ.ΔΕΝ ΘΙΓΕΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ.ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ
image description andreas | Απριλίου 8, 2010 8:36 μ.μ. | Reply
ναι παιδια...φοβερο το νομοσχεδιο!!!!να τους δωσουμε και συγχαρητηρια κιολας!!!εχουν διαλυσει την αγορα εδω και εξι μηνες και καθεστε και γραφετε μπουρδες!!!ο αλλος γραφει και οτι ειναι καλυτερο το φορολογικο απο το προηγουμενο!!!!πολυ γελιο!!!!μαλλον ζεις φιλε σε αλλο πλανητη!!!!!
image description Διονύσης Κουνάδης | Απριλίου 8, 2010 10:48 μ.μ. | Reply
Η αποζημίωση για ηθική βλάβη είναι εισόδημα ??
Απο τι απαλλάχθηκε ??
image description 5 | Απριλίου 9, 2010 12:18 π.μ. | Reply
Διορθώστε και τίποτα για τους μισθωτούς ρεεεεεεεεεεεε!!!! Πάλι εμείς θα σηκώσουμε το βάρος!!! Δεν καταλαβαίνουν ότι όσο "πίνουν" το αίμα των μισθωτών τόσο θα αυξάνεται η έλλειψη χρήματος στην αγορά?! Αλλά σιγά μην το καταλάβουν ποτέ...και οι κυβερνώντες και οι επιχειρήσεις...Και έτσι θα γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι!Στης ΕΛΛΑΔΑΣ τον κόρφο ως πότε θα φωλιάζουν ηγέτες ΠΡΟΔΟΤΕΣ?!
image description anthony | Απριλίου 9, 2010 11:55 π.μ. | Reply
Πιστεύω ότι μια μικρή παρακράτηση έστω 2% στην παροχή υπηρεσιών θα ήταν ορθότερη και φυσικά ένα καλό εργαλείο στα χέρια του ελεγκτικού μηχανισμού
image description giorgos | Απριλίου 10, 2010 1:21 μ.μ. | Reply
einai ena prwto vima, alla sigoura xreiazontai akomi perissotera!!!ayto poy apomenei einai na efarmostei....
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο