Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τράπεζες: Eνεργοποιήθηκε εκ νέου το πακέτο των 28 δισ. ευρώ .

Με στόχο να δοθούν δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και «για να πατήσουν οι τράπεζες σε πιο σταθερά πόδια», ενεργοποιήθηκε εκ νέου το πακέτο των 28 δισ ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.

Τράπεζες: Eνεργοποιήθηκε εκ νέου το πακέτο των 28 δισ. ευρώ .

Με στόχο να δοθούν δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και «για να πατήσουν οι τράπεζες σε πιο σταθερά πόδια, ενεργοποιήθηκε εκ νέου το πακέτο των 28 δισ ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.

Ήδη οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς έχουν υποβάλλει αιτήσεις στην Τράπεζα Ελλάδος για να κάνουν χρήση των εγγυήσεων -ύψους 14δισ. ευρώ- από το πακέτο των 28 δισ ευρώ.

Μάλιστα, ο ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργος Προβόπουλος συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον οποίο και ενημέρωσε για το αίτημα των 4 τραπεζών, για τα ποιοτικά στοιχεία των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2009, τη ρευστότητα στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα, αλλά και τις επισφάλειες, οι οποίες «έκλεισαν» πέρυσι στο 7,7%.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε χαρακτηριστικά πως το πακέτο ενεργοποιείται εκ νέου, καθώς τόσο η οικονομία όσο και το τραπεζικό σύστημα βρίσκονται υπό πίεση και «προκειμένου οι τράπεζες να πατήσουν σε πιο σταθερά πόδια». Και επεσήμανε ότι θα υπάρξει διαδικασία παρακολούθησης  για την διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, ενώ θα συναντάται κάθε βδομάδα με τον διοικητή της ΤτΕ.

Ας σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος της βδομάδας η Τράπεζα Ελλάδος θα έχει αποφασίσει για το ύψος των εγγυήσεων που θα λάβει η κάθε μία από τις τέσσερις τράπεζες. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες οι εγγυήσεις θα είναι της τάξης των 3- 4 δισ. ευρώ, ανά τράπεζα, ανάλογα με το μερίδιο αγοράς που κατέχει εκάστη στις συνολικές χορηγήσεις.

Ας σημειωθεί ότι κατά την πρώτη φάση του πακέτου οι τράπεζες έκαναν χρήση μόνο των 11 δισ ευρώ (από τα 28δισ). Από τα 17δισ ευρώ που ενεργοποιούνται εκ νέου, τα 14δισ ευρώ αφορούν την παροχή εγγυήσεων και τα υπόλοιπα 3δισ ευρώ την έκδοση ειδικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα κάνοντας χρήση των εγγυήσεων θα μπορούν να εκδίδουν ομόλογα τα οποία θα καταθέτουν στην ΤτΕ και θα μπορούν να αντλούν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών αποφάσισε την παράταση των προθεσμιών που ορίζονται για τη συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας, μέχρι τις 30 Ιουνίου (το πακέτο είχε λήξει στις 31 Δεκεμβρίου).

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ | Απριλίου 8, 2010 10:44 π.μ. | Reply
"Με στόχο να δοθούν δάνεια σε νοικοκυριά...." ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΔΑΝΕΙΑ. ΘΕΛΟΥΝ ΔΟΥΛΙΑ, ΜΙΣΘΟΥΣ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ κλπ. ΜΠΟΥΚΩΝΕΤΕ ΧΡΗΜΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ
image description ΣΤΑΘΗΣ | Απριλίου 8, 2010 7:03 μ.μ. | Reply
ΔΗΛΑΔΗ ΤΩΡΑ ΤΑ 28 ΔΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΔΡΩΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΙΣ ΥΠΕΡΚΕΡΔΙΣΜΕΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ??????????????????
image description Γιαννης | Απριλίου 9, 2010 8:36 π.μ. | Reply
Έδωσαν παράταση μέχρι 30/6 (εν μία νυκτί) ενώ έχει λήξει η προθεσμία από 31/12 και για να βγάλουν μία απόφαση για τα ΕΣΠΑ ή κάποια άλλη επιδότηση που θα ενισχύσεί την επιχειρηματικότητα πρέπει να κλείσουν όλες οι μικρές επιχειρήσεις.
image description ΑΡΗΣ | Απριλίου 11, 2010 6:17 μ.μ. | Reply
ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΜΕ ΤΙ ΟΡΟΥΣ ή ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΧΩΡΗΓΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΑ ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΧΡΕΟΜΕΝΟΙ , ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ
ΕΙΝΑΙ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ?
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο