Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αλλάζει η συμπεριφορά ξένων προμηθευτών έναντι ελληνικών επιχειρήσεων .

8 Απρίλιου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • Καθίζηση της ανταγωνιστικότητάς τους στο εξωτερικό, λόγω και του αντίκτυπου από τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, διαπιστώνουν εσχάτως οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, καταγράφονται περιπτώσεις ξένων προμηθευτών, που αρνήθηκαν να συνεργαστούν με ημεδαπές επιχειρήσεις, με μόνο επιχείρημα ότι ...είναι ελληνικές.
Αλλάζει η συμπεριφορά ξένων προμηθευτών έναντι ελληνικών επιχειρήσεων .

    Καθίζηση της ανταγωνιστικότητάς τους στο εξωτερικό, λόγω και του αντίκτυπου από τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, διαπιστώνουν εσχάτως οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, καταγράφονται περιπτώσεις ξένων προμηθευτών, που αρνήθηκαν να συνεργαστούν με ημεδαπές επιχειρήσεις, με μόνο επιχείρημα ότι ...είναι ελληνικές.

    Τα παραπάνω καταγράφει έρευνα-βαρόμετρο (Μάρτιος 2010) της "Palmos Analysis", για λογαριασμό του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), σε δείγμα 1.500 ατόμων (700 καταναλωτές/800 επιχειρήσεις).

    Ποσοστό 40% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών δήλωσαν ότι η πιστωτική πολιτική των ξένων προμηθευτών έχει εσχάτως αλλάξει και 48% πως όχι (ΔΓ/ΔΑ: 12%). Σύμφωνα με όσους διαπίστωσαν αλλαγή συμπεριφοράς, οι ξένοι προμηθευτές δίνουν πλέον μειωμένους χρόνους πίστωσης (το κυρίαρχο πρόβλημα, με ποσοστό 56%), παρουσιάζουν αυξημένες απαιτήσεις σε μετρητά και εγγυήσεις (46% και 32% αντίστοιχα), απαιτούν μεγαλύτερες προκαταβολές (43%), υλοποιούν παραγγελίες μόνο τμηματικά (8%) και αρνούνται συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις (5%).

    Έτσι, ο δείκτης που αποτυπώνει απόψεις των επιχειρηματιών για την ανταγωνιστικότητά τους στο εξωτερικό κατακρημνίστηκε στο -20 τον Μάρτιο 2010, έναντι -2 τον Σεπτέμβριο 2009 και -3 τον περσινό Μάρτιο.

    Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, επισήμανε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι «πάρα πολύ δύσκολοι» και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των εταιριών, που θα αναζητήσουν «καταφύγιο» στο άρθρο 99 Πτωχευτικού Κώδικα, θα είναι τελικά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που είχε εκτιμήσει τον Φεβρουάριο (σ.σ. τότε είχε κάνει λόγο για 25-30). Ζήτησε άμεση προώθηση ΕΣΠΑ και αναπτυξιακού νόμου και διερωτήθηκε γιατί χρειάζονται τόσοι μήνες καθυστερήσεων για να υλοποιηθούν ειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις.

Πηγή Express
 



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης