Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Χαμηλώνει ο πήχης σε τεκμήρια κατοικιών και ΙΧ.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει βελτιώσεις ώστε να μειωθεί το ποσό για σπίτια ως 100 τετραγωνικά μέτρα και για τα οχήματα μεσαίου κυβισμού

Χαμηλώνει ο πήχης σε τεκμήρια κατοικιών και ΙΧ.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει βελτιώσεις ώστε να μειωθεί το ποσό για σπίτια ως 100 τετραγωνικά μέτρα και για τα οχήματα μεσαίου κυβισμού

Νέες αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης που συνδέονται με τα ακίνητα και περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών ώστε τα μέτρα να γίνουν πιο ήπια για τα χαμηλά εισοδήματα.

Οι αλλαγές εξετάστηκαν μετά τις αντιδράσεις βουλευτών αλλά και απλών πολιτών ότι με το καινούργιο σύστημα φορολογίας θα επιβαρυνθούν όχι μόνο οι έχοντες και κατέχοντες αλλά και εκείνοι που διαθέτουν ένα μικρό διαμέρισμα, ένα εξοχικό και ένα ΙΧ αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού και δεν κρύβουν ούτε ένα ευρώ από την Εφορία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να μειώσει το ποσό βάσει του οποίου υπολογίζεται το νέο τεκμήριο για κατοικίες ως 100 τετραγωνικά μέτρα, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για τα οχήματα χαμηλού κυβισμού. Αντίθετα θα υπάρξουν αυξήσεις στα τεκμήρια διαβίωσης για τους ιδιοκτήτες μεγάλων κατοικιών και για τα υψηλού κυβισμού αυτοκίνητα. Σύμφωνα με πραγματικά παραδείγματα κάποιοι που σήμερα θα έπρεπε λόγω των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν να δηλώσουν στην Εφορία ετήσιο εισόδημα 150.000 ευρώ με τα νέα μέτρα 80.000 ευρώ.

Πάντως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι χιλιάδες φορολογούμενοι φοροδιαφεύγουν και ότι με βάση τα νέα τεκμήρια θα πληρώσουν μέρος έστω των φόρων για εισοδήματα που αποκρύπτουν τα τελευταία χρόνια. Οι νέες, όμως, ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης είναι πιθανόν να «κάψουν» και φορολογουμένους οι οποίοι όντως δεν έχουν άλλα εισοδήματα από αυτά που πραγματικά δηλώνουν στο κράτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι κάποιος που έχει κληρονομήσει από τον πατέρα και τη μητέρα του ένα μεγάλο σπίτι σε ακριβό προάστιο της Αττικής.

Ο ίδιος δεν είχε τα χρήματα να αγοράσει το συγκεκριμένο ακίνητο, αλλά οι γονείς του. Τώρα όμως πρόκειται να φορολογηθεί για εισοδήματα που θεωρητικά θα έπρεπε να έχουν δηλώσει οι γονείς του και όχι ο ίδιος.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οφείλει ο νομοθέτης να επιδείξει φορολογική επιείκεια και να μην τιμωρήσει τον νέο φορολογούμενο ο οποίος ούτε αποκρύπτει εισοδήματα ούτε κλέβει την Εφορία. Αντίθετα, θα πρέπει ο νόμος να είναι αμείλικτος για όσους συστηματικά φοροδιαφεύγουν και διαβιούν πολυτελώς. Ετσι, στην προσπάθειά του το υπουργείο Οικονομικών να «πιάσει» 500.000 φοροφυγάδες, κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με τα νέα τεκμήρια επιπλέον 1.000.000 συνεπείς πολίτες.

Προς αποφυγήν αυτού, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποφασίσει πριν από την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου να προχωρήσει σε ουσιαστικές βελτιώσεις του νέου καθεστώτος των τεκμηρίων ώστε όντως να αποκαλυφθούν εισοδήματα για αυτούς που πραγματικά τα έχουν, αλλά τα αποκρύπτουν, και όχι για εκείνους που εκτιμάται ότι τα εισπράττουν ετησίως ενώ αυτό μπορεί να μην ισχύει.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα «συγκεκριμένες βελτιώσεις που θα αφορούν τα τεκμήρια» και «θα δίνουν τη δυνατότητα ελάφρυνσης σε ορισμένα χαμηλά και επιβάρυνσης σε ορισμένα υψηλά τεκμήρια που καταφανώς σχετίζονται με πολυτελή διαβίωση».

Ειδικότερα για τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης κατοικιών που εκτιμώνται ως 80 τ.μ. σε 60 ευρώ ανά τ.μ. και για εκείνες από 81 τ.μ. ως 200 τ.μ. σε 80 ευρώ ανά τ.μ. το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τους παραπάνω συντελεστές κατά 15% ως 20% στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το ακίνητο δεν ξεπερνά σε εμβαδόν τα 100 τετραγωνικά.

Με αυτόν τον τρόπο θα παρέχεται ουσιαστική μείωση του ελάχιστου εισοδήματος το οποίο πρέπει να δηλώσει κάποιος που διαθέτει μόνο πρώτη κατοικία. Ετσι ένα διαμέρισμα 60 τ.μ. θα βαρύνεται με τεκμήριο διαβίωσης 3.000 ευρώ αντί 3.600 ευρώ με την προτεινόμενη διάταξη όπως έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Αντίστοιχες βελτιώσεις θα επιδιωχθούν και για τα οχήματα μικρού και μεσαίου κυβισμού, δηλαδή περίπου 1.600- 1.800 κυβικά εκατοστά. Αντίθετα, αρκετά υψηλότεροι θα είναι οι συντελεστές για τους ιδιοκτήτες μεγάλων κατοικιών, δηλαδή άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων.

Παράλληλα στο νομοσχέδιο θα περιληφθεί διάταξη όπου θα εμπίπτουν στα νέα τεκμήρια και ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων οι οποίες μέχρις στιγμής εξαιρούνται. Με την αλλαγή που θα σημειωθεί θα τεθούν όρια ηλικίας αλλά και εισοδηματικά όρια. Δηλαδή, η εξαίρεση από τα τεκμήρια διαβίωσης θα ισχύει μόνο για συνταξιούχους άνω των 60 ή των 65 ετών και εφόσον τα ετήσια εισοδήματά τους δεν θα υπερβαίνουν συγκεκριμένο όριο ποσού.

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ | Απριλίου 7, 2010 1:18 μ.μ. | Reply
ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ. Δηλαδή ένα ζευγάρι με 1 ή 2 ΄παιδιά βρήκαν με Γονική παροχή δύο σπίτια (150 και 110 τ.μ.) , έχουν και από ενα αυτοκίνητο 1.200 κυβ. και 1.60 κυβ. θα ανοίγουν κάθε πρωϊ την βεράντα των σπιτιών και θα βρίσκουν απο 20,00€ ο καθένας για να δικαιολογήσουν τί ?? ΑΝ ΜΕΙΝΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΑΝΕΡΓΟΣ ή και ΟΙ ΔΥΟ ΑΝΕΡΓΟΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΤΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ.???
ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ.!!!!
ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. Η "προσωποποίηση της ΛΑΛΑΚΙΑΣ" .!! Πόσο κάνει μάστορα ? 500 € για σένα. Θέλω και απόδειξη. ΑΑΑ Τότε 600,00€. Καλά θα το σκεφτώ. Ρε φίλε μου πόσο θέλεις ? Χωρίς απόδειξη 350,00 € .!! ΩΑΡΑΙΑ ΦΤΙΑΞΤΟ.!!!
3 τετοιες δουλειές ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ = ΚΕΡΔΟΣ 750,00 €.
ΚΑΘΠΛΟΥ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ (π.χ. αν κάποιος θέλει 7.000 να μαζέψει) θα πληρώσει 7.000 χ 10% = 700,00€. ΧΕΣΤΗΚΕ Η ΦΟΡΑΔΑ ΣΤΟ ΑΛΩΝΙ. ΚΕΡΔΙΣΑ ΕΓΩ 750,00 € ??? ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ.!!! Οταν ξυπνήσουν θα είναι ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ.!!!
image description ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ | Απριλίου 7, 2010 1:11 μ.μ. | Reply
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΞΕΧΑΣΑ.!!!
ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΣΤΟΝ Κο ΥΠΟΥΡΓΟ.!!
image description ΧΡΗΣΤΟΣ | Απριλίου 7, 2010 2:42 μ.μ. | Reply
Οι αποδειξεις φιλε μου εχουν σκοπο να ριξουν το αφορολογητο και οχι οτι
πιστευει κανεις οτι συμφερει να μαζευει αποδειξεις.
Αφορολογητο 12000 ΕΥΡΩ.
Ναι αλλα με αποδειξεις.
Ωραια τοτε το αφορολογητο δεν ειναι 12000 αφου αν δεν εχεις φορολογησαι με 10%
Εξ αλλου οι αποδειξεις που δεχονται δεν εχουν καμμια σχεση με την παταξη της
φοροδιαφυγης.
image description ΤΗΛΕΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ | Απριλίου 8, 2010 10:18 π.μ. | Reply
ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΜΕΣΩΝ ΦΟΡΩΝ ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 20% ΣΕ ΕΜΜΕΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ. ΔΗΛΑΔΗ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΓΔΑΡΕΙ.ΜΕ 857 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ (12.000/14)ΣΥΖΗΤΑΝΕ ΑΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΕΝΑΣ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ???? ΑΝ Η "ΝΕΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ" ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ, ΤΟΤΕ ΟΣΟΙ ΘΙΓΟΝΤΑΙ (ΑΝΕΡΓΟΙ, ΜΙΣΘΩΤΟΙ, ΜΙΚΡΟΑΓΡΟΤΕΣ, ΜΙΚΡΟΜΑΓΑΖΑ)ΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο