Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στο Yπουργικό Συμβούλιο σήμερα οι ημιυπαίθριοι.

7 Απρίλιου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • ΑΝΟΙΓΕΙ σήμερα το φλέγον ζήτημα των ημιυπαίθριων, καθώς η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη αναμένεται να παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο τις προτάσεις της προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την τελική μορφή που θα πάρει η νέα ρύθμιση. Σημειώνεται ότι τα νέα μέτρα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή για να ψηφιστούν και τεθούν σε εφαρμογή από τις 29 Απριλίου οπότε λήγει η αναστολή της πρώην ρύθμισης Σουφλιά.
Στο Yπουργικό Συμβούλιο σήμερα οι ημιυπαίθριοι.           

 ΑΝΟΙΓΕΙ σήμερα το φλέγον ζήτημα των ημιυπαίθριων, καθώς η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη αναμένεται να παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο τις προτάσεις της προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την τελική μορφή που θα πάρει η νέα ρύθμιση. Σημειώνεται ότι τα νέα μέτρα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή για να ψηφιστούν και τεθούν σε εφαρμογή από τις 29 Απριλίου οπότε λήγει η αναστολή της πρώην ρύθμισης Σουφλιά.

Το πλέον πιθανό σενάριο για τις νέες ρυθμίσεις προβλέπει την εξαίρεση από την κατεδάφιση και όχι την τακτοποίηση –που προέβλεπε η ρύθμιση Σουφλιά– για τους παράνομα κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους που είχαν αλλάξει χρήση παράνομα.

Σχετικά με το ύψος του τέλους που θα συνοδεύει τη σχετική δήλωση που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες, εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερο από αυτό που ίσχυε με την προηγούμενη ρύθμιση και θα φτάνει στο 8% της αντικειμενικής αξίας της έκτασης που έχει κλείσει παράνομα. Αξίζει να τονιστεί ότι το τελικό ποσοστό αναμένεται ότι θα οριστικοποιηθεί σήμερα στη διάρκεια του Συμβουλίου.

Για να αποφευχθούν τυχόν αντιρρήσεις του ΣτΕ, η νέα ρύθμιση θα προβλέπει ότι όλα τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα μεταφερθούν στο «πράσινο ταμείο» και θα χρησιμοποιηθούν για αναπλάσεις και δημιουργία χώρων πρασίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα ρύθμιση δεν θα περιληφθούν οι αυθαίρετες κατασκευές καθώς τα μέτρα θα αφορούν αποκλειστικά τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους, την αλλαγή χρήσεων σε υπόγεια, τις πιλοτές και τις σοφίτες που βρίσκονται εντός του περιγράμματος του κτιρίου.

 

Προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ

 

Περισσότερο ελκυστική, για τους πολίτες, ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με αφορμή τις επικείμενες ανακοινώσεις του Yπουργείου Περιβάλλοντος. Oπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες «Η μαζική συμμετοχή των πολιτών στη νέα διαδικασία δήλωσης αλλαγής χρήσης χώρων μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσα από μια προσιτή σε όλους και φερέγγυα πρόταση της πολιτείας, η οποία θα απαλλάσσει οριστικά από κάθε ανεπιθύμητη παράπλευρη συνέπεια».

Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει τους όρους της με γνώμονα την πλήρη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων. Συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες υποστηρίζουν ότι το ύψος του τέλους θα πρέπει να είναι σημαντικά χαμηλότερο από την προηγούμενη ρύθμιση και προτείνουν το τέλος να καθοριστεί το πολύ στο 8% επί της ανά τ.μ. τιμής ζώνης του συστήματος αντικειμενικών αξιών κάθε περιοχής. Το τέλος αυτό θα πρέπει να είναι οριστικό και να μην προσαυξάνεται με αναδρομικές χρεώσεις άλλων φόρων και τελών, όπως δημοτικά τέλη, εισφορές ασφαλιστικών ταμείων κ.λπ.

Για τις οικοδομές που αποπερατώθηκαν μέχρι 31.12.2003 να υπολογιστεί μειωτικός συντελεστής παλαιότητας 0,80, ενώ για τους υπόγειους χώρους να υπολογιστεί μειωτικός συντελεστής 0,60.

Παράλληλα, η ΠΟΜΙΔΑ εκτιμά ότι η νέα ρύθμιση θα πρέπει βάσει συγκεκριμένων προϋποθέσεων να συμπεριλάβει τη δυνατότητα νομιμοποίησης των παταριών καταστημάτων, αλλά και των ημιυπαίθριων χώρων τους. Επίσης στη ρύθμιση επιβάλλεται να συμπεριληφθούν και οι σοφίτες κατοικιών.

Aκόμα εκτιμούν ότι στην περίπτωση δήλωσης αλλαγής χρήσης ισόγειων ή υπόγειων χώρων που έχουν ανεξαρτησία χρήσης (ισόγειες θέσεις στάθμευσης ή υπόγεια που έγιναν κατοικίες, όχι αυθαίρετο κλείσιμο πιλοτών), θα πρέπει ρητά να οριστεί ότι οι χώροι αυτοί θα μπορούν να ρευματοδοτηθούν από τη ΔΕΗ με ιδιαίτερο μετρητή ρεύματος.

Τέλος η ΠΟΜΙΔΑ πιστεύει ότι οι πόροι που θα προκύψουν από την είσπραξη της εισφοράς, θα πρέπει να διατεθούν σε έργα βελτίωσης του περιβάλλοντος, εκ των οποίων το πρώτο πρέπει να είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των υπαρχόντων.

Πηγή Express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης