Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στο κατώφλι κατασχέσεις ακινήτων από την Εφορία.

Αντίστροφη μέτρηση για να προχωρήσουν οι κατασχέσεις ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν... στοχοποιήσει 1.521 φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές, που ξεκινούν από τα 10.000 ευρώ και ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ.

Στο κατώφλι κατασχέσεις ακινήτων από την Εφορία.

Αντίστροφη μέτρηση για να προχωρήσουν οι κατασχέσεις ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου.  Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν... στοχοποιήσει 1.521 φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές, που ξεκινούν από τα 10.000 ευρώ και ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ.

Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένοι διαθέτουν και μεγάλη ακίνητη περιουσία. Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δείχνουν ότι ο καθένας εξ αυτών έχει στην κατοχή του τουλάχιστον τρία ακίνητα.

Ετσι έχει αρχίσει η αποστολή... προειδοποιητικών επιστολών μέσω των οποίων καλούνται οι οφειλέτες να προσέλθουν στις εφορίες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει η διαδικασία επιβολής ποινών.

Το υπουργείο πιέζει με την απειλή των κατασχέσεων, προκειμένου να υποχρεώσει τους φορολογούμενους να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους, όπως αυτή προβλέπεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, προκειμένου να μη χάσουν τα σπίτια τους. Οσοι προσέρχονται στις εφορίες ενημερώνονται τόσο για τον ορατό κίνδυνο κατάσχεσης όσο και για την επικείμενη ρύθμιση.

Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, για όσους δεν προσέλθουν στη ρύθμιση η διαδικασία κατασχέσεων θα προχωρήσει χωρίς χρονοτριβή.

Προσθέτει πως κανείς δεν επιθυμεί να εκποιήσει ακίνητα πολιτών, αλλά από την άλλη όσοι χρωστούν επί χρόνια στην εφορία θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τη διασταύρωση των στοιχείων προέκυψαν 26.165 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές που «αγγίζουν» τα 520 εκατ. ευρώ, οι οποίοι έχουν δηλώσει 103.290 ακίνητα.

Ομως, στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν απειλούνται με κατάσχεση των ακινήτων τους γιατί χρωστούν στην εφορία λιγότερα από 10.000 ο καθένας.

«Καμπάνα»
Η «καμπάνα» χτυπάει για 1.521 φορολογούμενους εκ των οποίων:

924 έχουν οφειλές από 10.000 έως και 20.000 ευρώ ο καθένας και μέση αξία ακίνητης περιουσίας ύψους 219.830 ευρώ.

435 πολίτες χρωστούν από 20.000 έως και 50.000 ευρώ, διαθέτουν τουλάχιστον 4 ακίνητα ο καθένας και η μέση αξία της περιουσίας τους ανέρχεται σε 254.557 ευρώ.

99 οφείλουν από 50.000 έως και 100.000 ευρώ έκαστος και η μέση αξία ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στα 249.701 ευρώ.

63 χρωστούν πάνω από 100.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή η μέση οφειλή ανέρχεται σε 541.892 ευρώ και η μέση αξία της περιουσίας τους σε 231.738 ευρώ. Οπως γίνεται αντιληπτό, επειδή η μέση αξία των ακινήτων υπολείπεται της μέσης αξίας των οφειλών, υπάρχουν οφειλέτες που η ακίνητη περιουσία τους, ακόμη και αν κατασχεθεί και εκποιηθεί, δεν θα καλύψει τα υπέρογκα χρέη τους.

Οι συνολικές οφειλές και των 1.521 ανέρχονται στα 66,77 εκατ. ευρώ.

Θεωρείται ότι προειδοποιήσεις για την κατάσχεση θα οδηγήσουν μεγάλο αριθμό οφειλετών στη ρύθμιση.

Γι’ αυτό και στο υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο και στο άρθρο 66 υπάρχει πρόβλεψη για «καταβολή εφάπαξ ληξιπρόθεσμων οφειλών» με την υιοθέτηση και κινήτρων. Ειδικότερα, για βεβαιωμένες οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009, αν εξοφληθούν στο σύνολό τους εφάπαξ μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι οφειλέτες απαλλάσσονται κατά 80% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν. Τώρα, με το νομοσχέδιο να ψηφίζεται στα μέσα Απριλίου όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη διαθέτουν χρονικό περιθώριο ενάμιση μήνα έως τα τέλη Μαΐου προκειμένου να προχωρήσουν σε ρύθμιση.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από εδώ και στο εξής το υπουργείο Οικονομικών θα ακολουθήσει μία πιο επιθετική πολιτική για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων. Θα υπάρχει ειδικό σύστημα παρακολούθησης και... άμεσης επέμβασης με τη μορφή τηλεφωνημάτων και επιστολών μόλις κάποια οφειλή καθίσταται ληξιπρόθεσμη. Και αυτό γιατί κατά το παρελθόν, όπως λένε στο υπουργείο, οι υποθέσεις χρόνιζαν και διαιωνιζόταν ένα καθεστώς ατιμωρησίας για τους ασυνεπείς φορολογούμενους.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description βασίλης | Απριλίου 6, 2010 6:41 μ.μ. | Reply
Κρίμα γιατί θεωρητικα είχαν χρόνο να προετοιμάσουν ένα φορολογικό νομοσχέδιο σοβαρό και χωρίς αστειότητες, αλλά μάλλον μια απο τα ίδια βλέπουμε!!!!
image description δικαιος | Απριλίου 12, 2010 12:34 π.μ. | Reply
Όσοι θέλουν να απαλλαγούν από το βραχνα των οφειλών αλλά δεν δύνανται τι θα γίνουν, θα τους τελειώσουν? Βοηθείστε με ειδική ρύθμιση και κοινωνικοοικονομικά κριτήρια τους αδύναμους, μην τους βάζετε θηλειά στο λαιμό δεν μπορούσαν να είναι εμπρόθεσμοι, παλεύουν για καθημερινή επιβίωση και άνθρωποι επιστήμονες που δεν βολεύτηκαν στο δημόσιο λόγω μη ύπαρξης μπαρμπα. Ανοιξαν μικρομάγαζο και πνίγηκαν, έγιναν πενηντάρηδες και μόνο αυτό παλεύουν γιατί είναι μεγάλοι για υπάλληλοι
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο