Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Πρόταση της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. περί τροποποίησης του άρθρου 17 του νομοσχεδίου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ»

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

Ιουλιανού 42-46, 10434, Αθήνα, Τηλ.: 2108253445, Fax: 2108253446, e-mail: [email protected], website: www.pofee.gr

ΑΘΗΝΑ 30-03-2010

Αρ.Πρωτ. Εξερχομένου 039

Προς
Τον Υπουργό Οικονομικών κο ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 

Κοινοποίηση:
- Τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικών κο ΗΛΙΑ ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗ
- Τον Γεν. Γραμματέα Φορολογικών & Τελωνειακών Θεμάτων κο ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Θέμα: Τροποποίηση του άρθρου 17 του Νομοσχεδίου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ  ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ»

(Η διατήρηση σε ισχύ των ορίων που θέτει η παρ. 2 του άρθρου 38 του Ν.2873/2000 ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ την προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής)

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Αν πρόθεση της Πολιτικής Ηγεσίας ήταν οι Πιστοποιημένοι Λογιστές – Φοροτεχνικοί να ασκούν υπεύθυνα και υπόλογα έναν ουσιαστικό φορολογικό έλεγχο ΣΕ ΟΛΕΣ τις φορολογικές δηλώσεις το κείμενο του Νομοσχεδίου ανατρέπει την βούληση αυτή καθώς στην πράξη το άρθρο 17 διατηρεί σε ισχύ, και δεν τροποποιεί, την παρ. 2 του άρθρου 38 του Ν.2873/2000 η οποία προβλέπει την ΜΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ δηλώσεων περίπου 970.000 επιχειρήσεων με βιβλίο εσόδων – εξόδων (Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων αλλά και Ελεύθερων Επαγγελματιών [Ιατροί, Δικηγόροι κ.α.])  οι οποίες μάλιστα υποβάλλουν και δηλώσεις αυτοελέγχου χωρίς κανέναν  έλεγχο.

Κύριε Υπουργέ,

Αυτοί που επιθυμούν την συνέχιση ενός καθεστώτος που υποθάλπει την παραοικονομία και την φοροδιαφυγή στην Ελληνική Οικονομία και στον Κλάδο μας είναι αυτοί που έχουν μια δεύτερη αφορολόγητη δραστηριότητα χωρίς καμία ευθύνη ως προς το Δημόσιο και έναντι των επιχειρήσεων.

Η Ομοσπονδία μας πιστεύει ότι ΤΩΡΑ που επιχειρείται ένα γενναίο βήμα για την ριζική αναμόρφωση του φορολογικού μας συστήματος πρέπει να κλείσουν οι «πόρτες» στην παραοικονομία και την φοροδιαφυγή.

Δεν είναι δίκαιο να θεσπίζονται αυστηρότεροι και συγκεκριμένοι κανόνες συνυπευθυνότητας για τον Κλάδο – την οποία ούτως ή άλλως είχαμε – και συγχρόνως να ενισχύεται η παραοικονομία στον Κλάδο μας σε βάρος της Εθνικής Οικονομίας.

Όχι άλλα ημίμετρα.

Προτείνουμε στο άρθρο 17 του παρόντος νομοσχεδίου να προστεθεί παρ.11 το περιεχόμενο της οποίας θα είναι:

«11. Η παράγραφος 2 του άρθρου 38 του ν. 2873/2000 αντικαθίσταται ως εξής:
2. Οι επιτηδευματίες, καθώς και οι κοινοπραξίες ή κοινωνίες επιτηδευματιών, κατά τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου του π.δ. 186/1992, οι οποίοι :
α) τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας του Κ.Β.Σ. ή β) τηρούν βιβλία δεύτερης κατηγορίας του Κ.Β.Σ. υποβάλλουν τις κάθε είδους δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.), αρχικές, συμπληρωματικές, τροποποιητικές, περιοδικές και εκκαθαριστικές, αφού προηγουμένως έχουν υπογραφεί και από λογιστή φοροτεχνικό, κάτοχο της σχετικής άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.»

Η αρχική μορφή της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του Ν. 2873/2000 ήταν :

«2. Οι επιτηδευματίες, καθώς και οι κοινοπραξίες ή κοινωνίες επιτηδευματιών, κατά τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου του π.δ. 186/1992, οι οποίοι:                                             
α) τηρούν βιβλια τρίτης κατηγορίας του Κ.Β.Σ. ή β) τηρούν βιβλία δεύτερης κατηγορίας του Κ.Β.Σ. και κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο έχουν πραγματοποιήσει ακαθάριστα έσοδα: αα) πάνω από εκατό εκατομμύρια (100.000.000) δραχμές, αν πρόκειται για εμπορική ή μικτή επιχείρηση, ββ) πάνω από πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) δραχμές, αν πρόκειται για επιτηδευματία που ασκεί εμπορική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα, υποβάλλουν τις κάθε είδους δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.), αρχικές, συμπληρωματικές, τροποποιητικές, περιοδικές και εκκαθαριστικές, αφού προηγουμένως έχουν υπογραφεί και από λογιστή φοροτεχνικό, κάτοχο της σχετικής άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.»

Κύριε Υπουργέ,

Είναι αβάσιμο να υποστηρίζει η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ότι στόχος της Φορολογικής Μεταρρύθμισης είναι το «κτύπημα» στην φοροδιαφυγή και να επιχειρείται, πολύ ορθά, η «εκμετάλλευση» ενός ολόκληρου Κλάδου που θα απελευθερώσει προσωπικό του Υπουργείου για ελέγχους και ταυτόχρονα να διατηρεί (ίσως όχι εν γνώσει της) διατάξεις για να συμπληρώνουν αφορολόγητα δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι το εισόδημά τους.

Αν το σχετικό άρθρο δεν αλλάξει (κατάργηση των ορίων του άρθρου 38 παρ. 2) τότε το οικοδόμημα όχι μόνον δεν στηρίζεται σε γερά θεμέλια αλλά η ταυτόχρονη διατήρηση μιας «χαριστικής» διάταξης, που υποθάλπει την φοροδιαφυγή, θα διαβρώνει συνεχώς την Εθνική Οικονομία.

Ο Κλάδος θέλει και μπορεί να είναι αρωγός στην προσπάθεια για την ενίσχυση των Δημοσίων Εσόδων όμως ΠΡΕΠΕΙ να ενισχύσετε σωστά την άμυνά μας σε κάθε «απόπειρα» κατάργησης αυτής της αρωγής, άμεσα ή έμμεσα.Διατελούμε με εκτίμηση
για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                            
Πανίδης  Αβραάμ                                                          

Ο Γενικός Γραμματέας
Πατέλης Γ. Νικόλαος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Διονύσης Κουνάδης | Μαρτίου 31, 2010 3:03 μ.μ. | Reply
Ποιά είναι η άποψη των επαγγελματιών για τα ποσοτικά μεγέθη που ήδη ισχύουν ;
Οι απλοί επιτηδευματίες με κύκλο εργασιών π.χ. 100.000€ ( 30.000.000 δραχ.) πως βλέπουν τη δαπάνη των π.χ. 360 € ετησίως για τη νέα αρμοδιότητα.
image description Αντωνης | Απριλίου 1, 2010 1:54 μ.μ. | Reply
Την απάντηση για το θεμα αυτο την πήραν οι εκπροσωποι μας πριν μερικές ημέρες απο τον γενικά αποτυχημενο, απο την περιοδο Σημίτη, κ. Γεωργακόπουλο. Προς τι λοιπόν αυτή η επιμονή, με αυτον τον τρόπο, σε ανθρώπους χωρις αυτια και ματια. Φαινεται τα παντα γίνονται για τον τζερτζελέ που ελεγαν και οι παπούδες μας. Αυτό που μας καιει ειναι το θεμα των αποδείξεων. Εκει νομιζω οτι θα αντιδρασουμε ολοι στην πράξη και ας κινηγά το υπουργειο φαντάσματα. Ωραιοι ειναι αυτοί . Να πληρωνουμε φορους για μη εισπραχθεντα ή χαμένα χρήματα.
ΑΝΤΩΝΗΣ
Τώρα βλέπω την ερώτηση του αγαπητού κ. Κουνάδη. Τι συμβαίνει; Αβάντα στον φίλο σας κ. Γεωργακόπουλο; Οπως παλιά;
image description Γ ΣΚΟΥΛ | Απριλίου 2, 2010 8:10 π.μ. | Reply
ΑΦΟΥ ΛΟΙΠΟΝ , ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΜΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΚΛΠ ,ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ .ΤΙ ΕΙΧΕΣ ΓΙΑΝΝΗ ? ΤΙ ΕΙΧΑ ΠΑΝΤΑ . ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
image description ΓΙΩΡΓΟΣ Μ. | Απριλίου 2, 2010 10:02 π.μ. | Reply
ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ Η ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΑΥΤΗ.. ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΟΜΩΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΠΟΣΟ ΑΜΟΙΒΗΣ ΓΙΑ ΤΗΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, ΩΣΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΑΣ..!! ΜΕ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΣΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΟΕΕ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΗ(ΟΠΩΣ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ)
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο