Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Επιστολή της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας για το άρθρου 38 του Ν.2873/2000

Στο σχέδιο νόμου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ», που κατατέθηκε στη Βουλή, περιλαμβάνονται και διατάξεις που αποβλέπουν στον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος και στην αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, μέσω της αξιοποίησης των ελεγκτών των νομικών προσώπων και της αναβάθμισης του επαγγέλματος του λογιστή - φοροτεχνικού.

Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας

Γαμβέττα 4,  Αθήνα
Τηλ. FAX.: 2103813942
e-mail:[email protected]    

                                                  
Αθήνα 29 Μαρτίου  2010
Αρ. Πρ. 5124

Προς: Υπουργό Οικονομικών
Κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Επιστολή της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) για το άρθρου 38 του Ν.2873/2000

          
Κύριε Υπουργέ

    
Στο σχέδιο νόμου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ», που κατατέθηκε στη Βουλή,  περιλαμβάνονται και διατάξεις που αποβλέπουν στον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος και στην αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, μέσω της αξιοποίησης των ελεγκτών των νομικών προσώπων και της αναβάθμισης του επαγγέλματος του λογιστή - φοροτεχνικού.

Συγκεκριμένα, στη παράγραφο 9 του άρθρου 17, του σχεδίου νόμου, περιλαμβάνονται διατάξεις που στοχεύουν, εκτός των άλλων, στο να καταστήσουν τους λογιστές υπεύθυνους, έναντι των συμφερόντων του Δημοσίου, για την ακρίβεια και ειλικρίνεια όλων των δηλώσεων και των καταστάσεων, που υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις,

Ο στόχος όμως των διατάξεων αυτών δεν είναι εφικτός, επειδή στο δεύτερο εδάφιο της ίδιας παραγράφου αναφέρεται ότι οι διατάξεις αυτές ισχύουν για δηλώσεις και καταστάσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του Ν.2873/2000, η οποία προβλέπει υπογραφή λογιστή - φοροτεχνικού μόνο για δηλώσεις επιτηδευματιών με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 293.470,00 ευρώ, από εμπορία και άνω των 146.735,00 ευρώ, από παροχή υπηρεσιών, εφ'όσον τηρούν  βιβλία Β' κατηγορίας του Κ.Β.Σ..

    
Κύριε Υπουργέ,

Η κατάργηση  των πιο πάνω ορίων ( της παρ.2 του άρθ.38 του Ν.2873/2000 ) αποτελεί πάγιο αίτημα του κλάδου των λογιστών - φοροτεχνικών, από τότε που καθιερώθηκαν. Δεν είναι δυνατό, ένα σύγχρονο κράτος, να επιτρέπει στο 75% των επιχειρήσεων, που τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων, να συντηρούν τη φοροδιαφυγή και τη παραοικονομία.

Επειδή πιστεύομε ότι ο στόχος του σχεδίου νόμου, είναι πράγματι ο τίτλος του, σας καλούμε κύριε Υπουργέ, να προχωρήσετε άμεσα στη κατάργηση των αναφερομένων ορίων, προκειμένου να έχουν αποτέλεσμα οι σχετικές διατάξεις. 

Η μη κατάργηση των ορίων του άρθρου 38 του Ν.2873/2000 ακυρώνει την προσπάθεια σας , εξυπηρετεί αυτούς που εργάζονται παράνομα και λειτουργεί και σε βάρος του συνόλου των συναδέλφων μας που εργάζονται νόμιμα. Ευελπιστούμε ότι θα καταργήσετε τα όρια του συγκεκριμένου άρθρου και θα θέσετε τέλος στην ασυδοσία που έχει επιβληθεί στο Οικονομολογικό Επάγγελμα.

      

Με εκτίμηση

Ο εκπρόσωπος της  Α.ΚΙ.Ο.Ε
Παναγιώτης Αλεβιζάκης
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΙΩΑΝΝΗΣ | Μαρτίου 30, 2010 8:58 μ.μ. | Reply
ΣΥΜΦΩΝΩ
image description konspapa | Μαρτίου 30, 2010 9:52 μ.μ. | Reply
AΛεβιζάκη.. τουλάχιστον παλιά το εστελνες ως Γραμματέας του ΟΕΕ.. Ο διάδοχός σου τι κάνει?
Καλή η κίνησή σου
image description Επισκέπτης | Μαρτίου 31, 2010 12:38 π.μ. | Reply
Η ΠΙΟ ΕΥΣΤΟΧΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ. ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΦΕΕ. ΕΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΜΕ ΘΙΓΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΣΑΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΙ ΣΑΝ ΑΤΟΜΟ. ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΩ ΤΗ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΟΥ ΑΝ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΩ ΣΑΝ ΜΙΣΘΩΤΟΣ; ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΜΠΛΟΚΑΚΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΣΩ%
image description PERRI | Απριλίου 1, 2010 5:33 μ.μ. | Reply
ΝΑΙ ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΣΑΙ. ΤΕΛΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Α.ΚΙ.Ο.Ε. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ.Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΕ.ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΘΕΣΩ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ?ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.ΜΗΝ ΣΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ.
image description Γ Σ | Απριλίου 2, 2010 8:39 π.μ. | Reply
ΔΥΣΤΥΧΩΣ , ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΗ ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ ,ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΛΠ ΕΦ' ΟΣΟΝ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο